English
Domov   >   
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
Dogodki
Črte in dimenzije, Škofja Loka in njeni gradovi na skicah in računalniških tridimenzionalnih modelih Tomaža Križnarja
Galerija Ivana Groharja, Mestni trg 37, Škofja Loka, 15. februar - 5. april 2017

S tokratno razstavo želimo obiskovalcem tako približati mesto Škofja Loka in vse tri najstarejše gradove kot jih s tem spodbuditi k večjemu zavedanju o pomenu neprecenljive škofjeloške kulturne dediščine, njenemu ohranjanju in varovanju.
Razstava arhitekta Tomaža Križnarja je koncipirana dvoplastno. V prvem prostoru nas skozi množico risb popelje po srednjeveških trgih, ulicah, poteh in skritih kotičkih starodavnega mesta, ki Križnarju s svojo mističnostjo predstavlja neskončen vir ustvarjalnega navdiha. Drugi prostor je namenjen predstavitvi treh najstarejših loških gradov, ki so v srednjem veku varovali mesto.

Škofjo Loko so v 12. stoletju povsem na novo ustanovili freisinški škofje, in sicer v središču Loškega gospostva v zavetju Stolpa na Kranclju, nad sotočjem Selške in Poljanske Sore. Mesto je nastalo na dveh terasah. Najstarejši del mesta predstavlja na zgornji terasi ležeči Mestni trg ali Plac, ki se je razvil do sredine 13. stoletja. Z rastjo in širitvijo naselbine se mu je na spodnji terasi ob koncu 14. stoletja pridružil še Spodnji trg ali Lontrg. Naselbina se je zaradi ugodne lege ob pomembni prometni poti hitro razvila v bogato trgovsko in obrtno središče.
Pri načrtovanju vsakega srednjeveškega mesta je bila ključnega pomena varnost. Tako je bilo tudi v primeru Škofje Loke, ki so jo večino časa varovali kar trije gradovi. Še pred uradno ustanovitvijo mesta, verjetno že v 11. stoletju, so freisinški škofje na vzpetini Krancelj nad Loškim gradom postavili preprost kvadraten stolp, ki je postal prvi grad na Loškem in hkrati tudi sedež oskrbnika Loškega gospostva.

Začetki Loškega gradu segajo na začetek 13. stoletja, ko se prvič omenja kot »močno utrjen grad v Loki«. V drugi polovici 13. stoletja se je vanj s Stolpa na Kranclju preselil sedež oskrbnika Loškega gospostva.

Zemljiško gospostvo je imelo na območju Škofje Loke še eno postojanko, in sicer Wildenlack (nem.) oziroma Stari grad pod Lubnikom, kot so ga poimenovali domačini.
Razstava nam s prepletom prijemov s področja znanosti, arhitekture in sodobne računalniške tehnologije skuša približati dojemanje preteklega prostora. Z risbami in tridimenzionalnimi rekonstrukcijami pomaga gledalcu pri razumevanju stanja in razvoja mesta ter gradov v določenem časovnem obdobju.

Podatki o avtorju in njegovem delu

Tomaž Križnar je bil rojen leta 1965 v Kranju. Osnovno šolo in gimnazijo je obiskoval v Škofji Loki. Po končani srednji šoli je v Ljubljani obiskoval Fakulteto za arhitekturo. Po diplomi se je zaposlil v podjetju Jelovica, kjer je delal pri razvoju montažnih hiš. Od leta 1993 je zaposlen v svojem podjetju, ki deluje na področju računalniške grafike, programiranja in izobraževanja za arhitekte.


Spremljevalni program

OTROŠKI KOTIČEK
Tekom razstave bo v galerijskem prostoru del postavitve namenjen tudi našim najmlajšim obiskovalcem, ki bodo lahko s svojimi likovnimi stvaritvami na temo Škofje Loke in njenih gradov soustvarjali podobo pričujoče razstave.

JAVNO VODSTVO
Sobota 25. februar 2017 ob 11.00
Obiskovalce bosta po razstavi, ki razkriva nastanek mesta Škofja Loka in njenih gradov, popeljala kustos razstave Jože Štukl in arhitekt Tomaž Križnar, avtor razstavljenih skic, modelov in maket. Predstavila bosta zgodovinsko ozadje nastanka srednjeveškega mesta, njegov razvoj skozi stoletja ter proces nastajanja eksponatov, ki jih je navdihnila prav Križnarjeva ljubezen do starodavne lepotice pisane Loke.

POHOD PO POTI TREH GRADOV
Sobota 18. marec 2017 ob 11.00
Zbirno mesto: Galerija Ivana Groharja, Mestni trg 37, Škofja Loka
Kratkemu ogledu razstave bo sledil pohod po Poti treh gradov, kjer bodo obiskovalci v spremstvu muzejskega vodnika spoznali nastanek Loškega gradu, vlogo Zgornjega stolpa na Kranclju ter izvor imena Starega gradu Wildenlack. Ob poti jih bodo spremljale zgodbe o bajeslovnih bitjih, ki jih je v knjigi Kamniti most zapisal Lojze Zupanc.
Pot ni zahtevna in je primerna za družine in otroke, potrebna je le primerna obutev in nekaj dobre volje.Dogodki
Odprtje razstave KJER DOMUJEJO ZGODBE: povezovanje kulturnih centrov in doživetij na Škofjeloškem

Rokodelski center DUO Škofja Loka

Razstava zaokroža povezovalni projekt kulturnih centrov in muzejev na Škofjeloškem. Skozi bogastvo zgodb, ki pripovedujejo o ustvarjalnosti ljudi na Škofjeloškem, so se ti centri in muzeji povezali ter obogatili ponudbo kulturnih doživetij.Odprtje razstave LOKA : ANKARA : LOKA, Evrazijsko vrvenje Hakana Esmerja

Galerija na Gradu

Slikar Hakan Esmer je v letu 2017 sodeloval v rezidenčni izmenjavi umetnikov, ki sta jo organizirala Loški muzej Škofja Loka in galerija Güler Sanat iz Ankare.


Javno vodstvo po razstavi LOKA : ANKARA : LOKA, Evrazijsko vrvenje Hakana Esmerja

Galerija na Gradu

Slikar Hakan Esmer je v letu 2017 sodeloval v rezidenčni izmenjavi umetnikov, ki sta jo organizirala Loški muzej Škofja Loka in galerija Güler Sanat iz Ankare.


Odprtje razstave Marjan Žitnik: Delavec za boljši svet

Galerija Ivana Groharja, Mestni trg 37

Oblikovalec Marjan Žitnik, Groharjev nagrajenec za leto 2017, je pripadnik starejše generacije slovenskih oblikovalcev, član Združenja umetnikov Škofja Loka. 


Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si