English
Domov   >   
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
Dogodki
HISTORIAL IN POLETNA NOČ: 18. JUNIJ V LOŠKEM MUZEJU
LOŠKI MUZEJ ŠKOFJA LOKA, 18. junij 2016

V okviru Historiala, ki se bo ponovno odvijal tudi v čudovitem okolju grajskega vrta na Loškem gradu, bomo za obiskovalce med 12. in 18. uro odprli Škoparjevo hišo, ki jo bodo predstavili kulturni mediatorji Društva univerze za tretje življenjsko obdobje Škofja Loka. Otroke vabimo, da se v hiši zberejo ob 14. in 16. uri, ko jih bo v notranjosti pričakala muzejska pripovedovalka in jih popeljala v svet skrivnostnih loških zgodb. V senci dreves ob Škoparici pa bomo tekom dneva ustvarjali čisto prave panjske končnice po vzorcih panjskih končnic, ki jih hrani Loški muzej. Na grajskem vrtu se bomo igrali stare igre, se sproščali ob knjigah v knjižnem kotičku, spoznavali zelišča, predli na kolovratu ter izdelovali prstne lutke in izdelka iz domače volne. Med 9. in 18. uro vabimo tudi v Galerijo Ivana Groharja na Mestnem trgu na ogled razstave avtorske čiške Mire in Vide Kejžar.


Ko se bo dan začel prevešati v večer, obiskovalce vabimo na dogajanje v okviru Poletne muzejske noči. Vrata muzeja bodo ostala odprta tudi po 18. uri, vse do polnoči, ko si bo mogoče brezplačno ogledati bogate muzejske zbirke, ki razkrivajo pestro zgodovino Loškega gospostva ter razstavi interdisciplinarnega projekta Vmesni prostor: Refleksija čiške v sodobnih umetniških vizualnih praksah in Maja Smrekar: Preživetveni kompleks antropocenega. Na prenovljenem pritličnem hodniku muzeja bo obiskovalcem na ogled vitrina meseca, v kateri predstavljamo izbrano gradivo Filatelističnega društva Lovro Košir na temo čipke. 

Ob 19. uri bosta obiskovalce po stalnih zbirkah popeljala kustos arheolog Jože Štukl in kustosinja zgodovinarka Biljana Ristić, pripovedovalka Marija Demšar pa bo v grajskem stolpu otrokom razkrila stare zgodbe.Pridružite se nam tudi na prostem, kjer si bomo s člani Astronomskega društva Vega ogledali, kaj se dogaja na večernem in nočnem nebu. Z opazovanjem neba bomo pričeli že kmalu po 18. uri, ko je edini viden nebesni objekt naša najbližja zvezda - Sonce. Obiskovalci si ga boste lahko ogledali skozi teleskope, opremljene s filtri za varno opazovanje. Videli bomo strukturo površine in izbruhe, iz katerih material s Sonca odnaša v Vesolje. Obdobje večernega mraka po zahodu Sonca bomo izkoristili za opazovanje Lune, nato pa se bodo na nebu zasvetili trije planeti: Jupiter, Mars in Saturn. Ko se bo nebo dodobra stemnilo, bomo teleskope usmerili še proti temnejšim objektom: meglicam, zvezdnim kopicam in galaksijam.

Vse, ki imajo doma svoje teleskope vabimo, da jih prinesejo na grad, astronomi pa vas bodo naučili ravnanja z njimi ter trikov za opazovanje in fotografiranje nebesnih teles.

Opazovanje neba v primeru slabega vremena odpade.Za žejne in lačne bo poskrbljeno na Karavani domačih pivovarn pred Barom Freising, kjer se bodo od 17. ure dalje predstvaljale slovenske butične mikropivovarne. Preizkusili boste lahko mnogo različnih vrst piva ter izvedeli vse, kar vas o pivu in varjenju piva zanima.
V ačsu prireditve dostop na grad z avtom ne bo mogoč.

Historial:

- 9:00 do 18:00: razstava avtorske čipke Mire in Vide Kejžar, Galerija Ivana Groharja, Mestni trg 37

- 12:00 do 18:000: brezplačen ogled Škoparjeve hiše na grajskem vrtu

- 12:00 do 18:00: delavnica izdelovanja panjskih končnic ob Škoparjevi hiši

- 14:00 do 16:00: ura pravljic za otroke v Škoparjevi hiši


Poletna muzejska noč:

- 18:00 do 24:00: prost vstop v Loški muzej ter na občasni razstavi interdisciplinarnega projekta Vmesni prostor: Refleksija čipke v sodobnih umetniških vizualnih praksah in Maja Smrekar: Preživetveni komplet za antropocenega

- 18:00 do 21:30: opazovanje večernega in nočnega neba v družbi astronomov

- 19:00: javno vodstvo po zbirkah Loškega muzeja

- 19:00: loške pripovedke v grajskem stolpu.


Vodstva, delavnice, ure pravljic, vstop v Škoparjevo hišo in ogled Galerije Ivana Groharja so brezplačni.

Več na:

http://www.historial-skofjaloka.si/

http://www.muzejska-noc.si/

https://www.ad-vega.si/

https://www.facebook.com/ciril.gantar?fref=ts


Dogodki
Odprtje razstave Loka : Ankara : Loka // Peter Gaber: Zbudi mojo osamljenost

Galerija na Gradu

Peter Gaber je umetnik, ki se na temelju raziskovanj svetlobe, prostora in barve vse bolj uveljavlja na domači likovni sceni. Tako znotraj krajinskega kot figuralnega slikarstva nakazuje nove izrazne smeri in odpira vprašanja o pomenu klasične slikarske motivike v sodobnem času. 

Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si