English
Domov   >   
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
Dogodki
KNJIŽNICA LOŠKEGA MUZEJA
LOŠKI MUZEJ ŠKOFJA LOKA, Pon.- pet. od 10:00 do 11:00 (ali po dogovoru)

Začetki knjižnice in zbiranja "muzejske" literature segajo v leto 1937, ko je novoustanovljeno Muzejsko društvo Škofja Loka v svojih pravilih opredelilo ustanovitev muzejske zbirke, zgodovinskega arhiva in muzejske knjižnice. Po drugi vojni je muzej, ustanovljen leta 1939, nadaljeval z zbiranjem gradiva na širšem škofjeloškem območju, tako tudi z zbiranjem starejšega knjižnega gradiva. Pridobil je knjižnico iz Tavčarjevega dvorca na Visokem v Poljanski dolini, knjižnic baronov Oblak-Wolkensperg iz gradu Puštal v Škofji Loki, več časopisov in uradnih listov starejših letnikov, pa tudi fond starejših knjig in molitvenikov. Ko je Muzejsko društvo ob finančni podpori občine leta 1954 pričelo izdajati domoznanski zbornik Loški razgledi, je z zamenjavo le-teh v muzej začela prihajati strokovna literatura sorodnih ustanov, muzejev, galerij in arhivov doma in iz tujine. Knjižni fond se je bogatil še z zapuščinami posameznikov, v zadnjih treh desetletjih prejšnjega stoletja pa tudi s knjigami iz opuščenih podružničnih šol in drugih ustanov ter organizacij na Loškem.

Knjižnica pridobica gradivo z darovi, nakupom in zamenjavo, prevladuje medknjižnična izmenjava s sorodnimi institucijami. Predmet zamenjave so muzejski razstavni katalogi in zbornik Loški razgledi.

Letni prirast v knjižnici zadnjih pet let je povprečno 65 naslovov serijskih publikacij in 155 knjig oz. brošur.


Dogodki
IZLOŽBE DOMIŠLJIJE Prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

Vljudno vabljeni na odprtje Izložb domišljije, prodajnih razstav umetnikov in rokodelcev v Škofji Loki. V skupni akciji se tokrat povezuje kar 16 organizacij iz Škofje Loke ter več kot 60 posameznikov.


Muzejski večer ob 150 letnici rojstva Ivana Groharja

Kulturno središče Stare Žiri, Tabor 2, Žiri

Kustosinja Loškega muzeja Barbara Sterle Vurnik nam bo ob jubileju spregovorila predvsem o Groharju v povezavi s Škofjo Loko in okolico. Tudi s pomočjo slikovnega gradiva nam bo skušala predstaviti Groharjevo zgodbo in razstavo, ki jo je letos postavila v Loškem muzeju ob slikarjevi 150-letnici rojstva.

Odprtje razstave MAUSAR - ŽIROVSKI APELLES

Kulturno središče Stare Žiri, Tabor 2, Žiri

Letošnje leto obeležujeta 90. letnica rojstva žirovskega slikarja, pisatelja in glasbenika Jožeta Peternelja – Mausarja in donacija njegovih osebnih predmetov, ki jo je Muzej Žiri pred časom pridobil od umetnikovih dedinj. Ob tej priliki smo pripravili priložnostno razstavo, na kateri predstavljamo Mausarja ne samo kot slikarja, ampak preko njegovih osebnih predmetov odkrivamo različne vidike njegove zanimive osebnosti.Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si