English
Domov   >   
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
Dogodki
"KRVAVO ZNAMENJE"
LOŠKI MUZEJ ŠKOFJA LOKA

Smrtne obsodbe so bile v starih časih pogoste. Hujše delikte (umor, uboj, detomor, tatvine in čarovništvo) so kaznovali s smrtjo. Sodni postopek "krvave rihte" v Škofji Loki je verjetno potekal na Loškem gradu. Sprva je bilo sojenje javno, pozneje pa je potekalo za zaprtimi vrati. V Škofji Loki so izvajali smrtne kazni z obešanjem, obglavljanjem in sežiganjem. Za ta namen so poklicali sodnika in rablja iz Ljubljane. Obešali so na vislicah "gavgah" na Pahovčevem hribu. Pred nekdanjo Dolenčevo hišo v Stari Loki pa so obglavljali. Vislice so bile stalno postavljene, klado za obglavljenje pa so postavljali po potrebi pri "Krvavem znamenju". Verjetno je, da je podrto znamenje, katerega del se je ohranil do danes, postavljeno ob poti le kot simbolično obeležje smrtnih kazni. Na kvadru je bila baročno ukrivljena pločevinasta strešica , pod njo pa na desko naslikan sv. Jurij v boju z zmajem. 

Od leta 1782 je bilo deželsko sodišče podrejeno višjemu kriminalnemu sodišču v Celovcu. Nekaj leta zatem pa je bila smrtna kazen tudi omejena. Leta 1788 pa je izšla dvorna odredba, s katero ni bilo več dovoljeno izvrševati smrtnih kazni v območju deželskih sodišč.

Dogodki
IZLOŽBE DOMIŠLJIJE Prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

Vljudno vabljeni na odprtje Izložb domišljije, prodajnih razstav umetnikov in rokodelcev v Škofji Loki. V skupni akciji se tokrat povezuje kar 16 organizacij iz Škofje Loke ter več kot 60 posameznikov.


Muzejski večer ob 150 letnici rojstva Ivana Groharja

Kulturno središče Stare Žiri, Tabor 2, Žiri

Kustosinja Loškega muzeja Barbara Sterle Vurnik nam bo ob jubileju spregovorila predvsem o Groharju v povezavi s Škofjo Loko in okolico. Tudi s pomočjo slikovnega gradiva nam bo skušala predstaviti Groharjevo zgodbo in razstavo, ki jo je letos postavila v Loškem muzeju ob slikarjevi 150-letnici rojstva.

Odprtje razstave MAUSAR - ŽIROVSKI APELLES

Kulturno središče Stare Žiri, Tabor 2, Žiri

Letošnje leto obeležujeta 90. letnica rojstva žirovskega slikarja, pisatelja in glasbenika Jožeta Peternelja – Mausarja in donacija njegovih osebnih predmetov, ki jo je Muzej Žiri pred časom pridobil od umetnikovih dedinj. Ob tej priliki smo pripravili priložnostno razstavo, na kateri predstavljamo Mausarja ne samo kot slikarja, ampak preko njegovih osebnih predmetov odkrivamo različne vidike njegove zanimive osebnosti.Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si