English
Domov   >   
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
Dogodki
"KRVAVO ZNAMENJE"
LOŠKI MUZEJ ŠKOFJA LOKA

Smrtne obsodbe so bile v starih časih pogoste. Hujše delikte (umor, uboj, detomor, tatvine in čarovništvo) so kaznovali s smrtjo. Sodni postopek "krvave rihte" v Škofji Loki je verjetno potekal na Loškem gradu. Sprva je bilo sojenje javno, pozneje pa je potekalo za zaprtimi vrati. V Škofji Loki so izvajali smrtne kazni z obešanjem, obglavljanjem in sežiganjem. Za ta namen so poklicali sodnika in rablja iz Ljubljane. Obešali so na vislicah "gavgah" na Pahovčevem hribu. Pred nekdanjo Dolenčevo hišo v Stari Loki pa so obglavljali. Vislice so bile stalno postavljene, klado za obglavljenje pa so postavljali po potrebi pri "Krvavem znamenju". Verjetno je, da je podrto znamenje, katerega del se je ohranil do danes, postavljeno ob poti le kot simbolično obeležje smrtnih kazni. Na kvadru je bila baročno ukrivljena pločevinasta strešica , pod njo pa na desko naslikan sv. Jurij v boju z zmajem. 

Od leta 1782 je bilo deželsko sodišče podrejeno višjemu kriminalnemu sodišču v Celovcu. Nekaj leta zatem pa je bila smrtna kazen tudi omejena. Leta 1788 pa je izšla dvorna odredba, s katero ni bilo več dovoljeno izvrševati smrtnih kazni v območju deželskih sodišč.

Dogodki
Odprtje razstave KJER DOMUJEJO ZGODBE: povezovanje kulturnih centrov in doživetij na Škofjeloškem

Rokodelski center DUO Škofja Loka

Razstava zaokroža povezovalni projekt kulturnih centrov in muzejev na Škofjeloškem. Skozi bogastvo zgodb, ki pripovedujejo o ustvarjalnosti ljudi na Škofjeloškem, so se ti centri in muzeji povezali ter obogatili ponudbo kulturnih doživetij.Odprtje razstave LOKA : ANKARA : LOKA, Evrazijsko vrvenje Hakana Esmerja

Galerija na Gradu

Slikar Hakan Esmer je v letu 2017 sodeloval v rezidenčni izmenjavi umetnikov, ki sta jo organizirala Loški muzej Škofja Loka in galerija Güler Sanat iz Ankare.


Pogovori z umetniki: Nejč Slapar

Galerija Franceta Miheliča, Kašča na Spodnjem trgu

Nejč Slapar, član Združenja umetnikov Škofja Loka, je pomemben gorenjski likovni ustvarjalec, ki združuje elemente op-arta in geometrijske abstrakcije s konkretno in vizualno poezijo.


Javno vodstvo po razstavi LOKA : ANKARA : LOKA, Evrazijsko vrvenje Hakana Esmerja

Galerija na Gradu

Slikar Hakan Esmer je v letu 2017 sodeloval v rezidenčni izmenjavi umetnikov, ki sta jo organizirala Loški muzej Škofja Loka in galerija Güler Sanat iz Ankare.


Odprtje razstave Marjan Žitnik: Delavec za boljši svet

Galerija Ivana Groharja, Mestni trg 37

Oblikovalec Marjan Žitnik, Groharjev nagrajenec za leto 2017, je pripadnik starejše generacije slovenskih oblikovalcev, član Združenja umetnikov Škofja Loka. 


Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si