English
Domov   >   
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
Dogodki
Koncert: LAIBACH
Dvorisce Skofjeloskega gradu, 29. avgust 2014

Pred odhodom na ameriško turnejo se bodo LAIBACH podali na zanje še neznan teren, nastopili bodo namreč v Škofji Loki. Več kot tri desetletja je Škofja Loka očitno nanje gledala zviška, tokrat pa bodo tako na Loko gledali LAIBACH. Koncert v sklopu promocije novega albuma »SPECTRE« se bo namreč odvil na eminentni kulturni lokaciji, na dvorišču ŠKOFJELOŠKEGA GRADU, ki se bohoti nad srednjeveškim mestom. Uvod v koncert bo pripravil PETER MLAKAR.

Nekaj dejstev o zasedbi LAIBACH:

Angleški tisk jih je v 80-ih označil za najnevarnejšo skupino na svetu,  newyorški radio jih je v 90 -ih na gostovanju po Ameriki, najavil kot skupino, ki ukinja države in ustvarja nove, v Srbiji pa še zdaj poslušajo očitke, da so  oni krivi za razpad Jugoslavije. V  Sloveniji in bivši državi so bili več let z dekretom prepovedani, kar pa jih ni ustavilo, da ne bi delali koncertov, pa čeprav polilegalnih. V ZDA so jim zaradi ideološke nevarnosti prvič  zavrnili vstop v državo, nekatere evropske države so jih na odre spustile šele pred kratkim. Kljub temu so po severnoameriškem kontinentu izpeljali že pet večjih turnej, evropskih pa  ne štejejo več. 

Od ustanovitve leta 1980 v  Rdečih revirjih  pa do danes je skupina odigrala že več kot 1000 koncertov po vsem svetu, objavila pa je  več kot 30 albumov, od tega 15 studijskih. Njihova matična založba  je znamenita  Mute Records iz Londona, ki pod svojo streho združuje mnoga svetovna glasbena imena: Depeche Mode, Nick Cave, Goldfrap, Moby, Diamanda Gallas, etc. 

Leto 2013 je Laibach zaključili z nastopi v razbeljeni Ukrajini in Rusiji, letos pa skupina začenja novo poglavje v svoji zgodovini. Skupina se je tokrat odločila, da ob izidu albuma lansira tudi svojo internacionalno, politično stranko, oziroma partijo, ki nosi enako ime kot album.

Ali gre samo za promocijsko gesto, za posmeh evforiji ustanavljanja novih političnih strank v Sloveniji ali za  resno mednarodno politično iniciativo? To bo kmalu jasno.
Dogodki
IZLOŽBE DOMIŠLJIJE Prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

Vljudno vabljeni na odprtje Izložb domišljije, prodajnih razstav umetnikov in rokodelcev v Škofji Loki. V skupni akciji se tokrat povezuje kar 16 organizacij iz Škofje Loke ter več kot 60 posameznikov.


Muzejski večer ob 150 letnici rojstva Ivana Groharja

Kulturno središče Stare Žiri, Tabor 2, Žiri

Kustosinja Loškega muzeja Barbara Sterle Vurnik nam bo ob jubileju spregovorila predvsem o Groharju v povezavi s Škofjo Loko in okolico. Tudi s pomočjo slikovnega gradiva nam bo skušala predstaviti Groharjevo zgodbo in razstavo, ki jo je letos postavila v Loškem muzeju ob slikarjevi 150-letnici rojstva.

Odprtje razstave MAUSAR - ŽIROVSKI APELLES

Kulturno središče Stare Žiri, Tabor 2, Žiri

Letošnje leto obeležujeta 90. letnica rojstva žirovskega slikarja, pisatelja in glasbenika Jožeta Peternelja – Mausarja in donacija njegovih osebnih predmetov, ki jo je Muzej Žiri pred časom pridobil od umetnikovih dedinj. Ob tej priliki smo pripravili priložnostno razstavo, na kateri predstavljamo Mausarja ne samo kot slikarja, ampak preko njegovih osebnih predmetov odkrivamo različne vidike njegove zanimive osebnosti.Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si