English
Domov   >   
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
Dogodki
Literarno-glasbeni večer: MIKLAVŽ KOMELJ
GALERIJA FRANCETA MIHELIČA (KAŠČA), 15. december 2015, ob 18. uri

Goran Dekleva, eden od članov žirije, ki je odločala o tem, kdo bo letošnji dobitnik Jenkove nagrade pravi, da je Komeljeva zbirka Noč je abstraktnejša kot n v bistvu neke vrste knjiga - svet.

Pesmim v njej ne gre le za to, da bi izrekle ves svet, ampak da bi prekvasile vse tisto, kar v tem hipu še presega našo domišljijo, kar pa je vendarle ključno. In nenavadno. Bolj, ko Komeljevo pesem beremo, bolj ji verjamemo. Ko jo beremo, verjamemo, da jo bodo nekoč v bodočnosti brali kot odmev tistega, kar je napovedovala.Žirija je, kot je zapisal njen predsednik dr. Igor Divjak, zbirko Noč je abstraktnejša kot n izbrala za najboljšo knjigo pesmi leta, ker se je v njej avtor odločil brezkompromisno razgraditi, preizprašati ter na novo oblikovati pomen in vrednost pojavov, ki bistveno zadevajo sodobnega človeka.

Pustimo se torej prepričati njegovi besedi in ji verjemimo, da je mogoče misliti in čutiti in delovati drugače. In... da se ne gre predajati malodušju (G. Dekleva).


Miklavž Komelj je študiral umetnostno zgodovino na ljubljanski Filozofski fakulteti in tam diplomiral ter doktoriral leta 2002 z disertacijo Pomeni narave v toskanskem slikarstvu prve polovice 14. stoletja. Na nocojšnjem večeru ga predstavljamo predvsem kot pesnika refleksivne in ljubezenske poezije, avtorja zbirk: Luč delfina, Rosa (Veronikina nagrada 2002), Hipodrom, Nanaslovljiva imena, Roke v dežju, Modra obleka, Noč je abstraktnejša kot n.

Miklavž Komelj je znan in priznan tudi kot avtor mnogih esejev ter pisec literarnih del za otroke in mladino.


Dogodki
Odprtje razstave KJER DOMUJEJO ZGODBE: povezovanje kulturnih centrov in doživetij na Škofjeloškem

Rokodelski center DUO Škofja Loka

Razstava zaokroža povezovalni projekt kulturnih centrov in muzejev na Škofjeloškem. Skozi bogastvo zgodb, ki pripovedujejo o ustvarjalnosti ljudi na Škofjeloškem, so se ti centri in muzeji povezali ter obogatili ponudbo kulturnih doživetij.Odprtje razstave LOKA : ANKARA : LOKA, Evrazijsko vrvenje Hakana Esmerja

Galerija na Gradu

Slikar Hakan Esmer je v letu 2017 sodeloval v rezidenčni izmenjavi umetnikov, ki sta jo organizirala Loški muzej Škofja Loka in galerija Güler Sanat iz Ankare.


Pogovori z umetniki: Nejč Slapar

Galerija Franceta Miheliča, Kašča na Spodnjem trgu

Nejč Slapar, član Združenja umetnikov Škofja Loka, je pomemben gorenjski likovni ustvarjalec, ki združuje elemente op-arta in geometrijske abstrakcije s konkretno in vizualno poezijo.


Javno vodstvo po razstavi LOKA : ANKARA : LOKA, Evrazijsko vrvenje Hakana Esmerja

Galerija na Gradu

Slikar Hakan Esmer je v letu 2017 sodeloval v rezidenčni izmenjavi umetnikov, ki sta jo organizirala Loški muzej Škofja Loka in galerija Güler Sanat iz Ankare.


Odprtje razstave Marjan Žitnik: Delavec za boljši svet

Galerija Ivana Groharja, Mestni trg 37

Oblikovalec Marjan Žitnik, Groharjev nagrajenec za leto 2017, je pripadnik starejše generacije slovenskih oblikovalcev, član Združenja umetnikov Škofja Loka. 


Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si