English
Domov   >   
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
Dogodki
Literarno-glasbeni večer: MIKLAVŽ KOMELJ
GALERIJA FRANCETA MIHELIČA (KAŠČA), 15. december 2015, ob 18. uri

Goran Dekleva, eden od članov žirije, ki je odločala o tem, kdo bo letošnji dobitnik Jenkove nagrade pravi, da je Komeljeva zbirka Noč je abstraktnejša kot n v bistvu neke vrste knjiga - svet.

Pesmim v njej ne gre le za to, da bi izrekle ves svet, ampak da bi prekvasile vse tisto, kar v tem hipu še presega našo domišljijo, kar pa je vendarle ključno. In nenavadno. Bolj, ko Komeljevo pesem beremo, bolj ji verjamemo. Ko jo beremo, verjamemo, da jo bodo nekoč v bodočnosti brali kot odmev tistega, kar je napovedovala.Žirija je, kot je zapisal njen predsednik dr. Igor Divjak, zbirko Noč je abstraktnejša kot n izbrala za najboljšo knjigo pesmi leta, ker se je v njej avtor odločil brezkompromisno razgraditi, preizprašati ter na novo oblikovati pomen in vrednost pojavov, ki bistveno zadevajo sodobnega človeka.

Pustimo se torej prepričati njegovi besedi in ji verjemimo, da je mogoče misliti in čutiti in delovati drugače. In... da se ne gre predajati malodušju (G. Dekleva).


Miklavž Komelj je študiral umetnostno zgodovino na ljubljanski Filozofski fakulteti in tam diplomiral ter doktoriral leta 2002 z disertacijo Pomeni narave v toskanskem slikarstvu prve polovice 14. stoletja. Na nocojšnjem večeru ga predstavljamo predvsem kot pesnika refleksivne in ljubezenske poezije, avtorja zbirk: Luč delfina, Rosa (Veronikina nagrada 2002), Hipodrom, Nanaslovljiva imena, Roke v dežju, Modra obleka, Noč je abstraktnejša kot n.

Miklavž Komelj je znan in priznan tudi kot avtor mnogih esejev ter pisec literarnih del za otroke in mladino.


Dogodki
Odprtje razstave Loka : Ankara : Loka // Peter Gaber: Zbudi mojo osamljenost

Galerija na Gradu

Peter Gaber je umetnik, ki se na temelju raziskovanj svetlobe, prostora in barve vse bolj uveljavlja na domači likovni sceni. Tako znotraj krajinskega kot figuralnega slikarstva nakazuje nove izrazne smeri in odpira vprašanja o pomenu klasične slikarske motivike v sodobnem času. 

Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si