English
Domov   >   
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
Dogodki
Mateja Kavčič: GOZDNA IGRALNICA
Galerija Ivana Groharja, 8. oktober 2015

Mateja Kavčič v svojem najnovejšem projektu nadaljuje svoje dolgoletno raziskovanje narave in njenih temeljnih zakonitosti. Zanimajo jo logika in posledice delovanja njenega sistema ciklične menjave štirih letnih časov, ki opredeljuje naš življenjski prostor. Že od svojih najzgodnejših del dalje (»«, park Tivoli, 1997) zato združuje svoje osnovno, klasično slikarsko razmišljanje s konceptom prostorskih, »« postavitev v avtentičnem okolju narave. Njene umetniške izjave, tako intermedijske kot tudi klasične, so tako zasnovane predvsem kot intervencija. V notranji, galerijski prostor pogosto posega z različnimi projekcijami (»«, Mestna galerija Nova Gorica, 2012) in s klasično risbo (»«, Galerija Krško, 2014) ter ga s tem rahlja in redefinira. Zunanji prostor, zlasti gozdovi, pa ji predstavljajo opazovalnico in hkrati svojevrstni umetniški studio za njene mnoge »land-art« projekte.Gozdna igralnica je zasnovana posebej za prostor Glerije Ivana Groharja, in sicer kot konceptualna in hkrati interaktivna platforma. Ta zelo osebna umetničina refleksija doživljanja ustroja našega skupnega okolja se odraža zlast v njenem sistematičnem, a zelo subtilnem beleženju vtisov in podob iz narave ter v dokumentiranju avtoričinih posegov v naravo. S tem ohranja spomin nanje in hkrati tematizira pomen zavedanja njihove minljivosti. Gledalcu nato prepušča, da njeno delo dodatno aktivira. V ta namen je zasnovala leseno sestavljanko, ki nam z modularnim sistemom omogoča, da v poljubnem zaporedju sestavljamo/razsatvljamo "njene" podobe. Z animacijsko knjižico (flip-book) pa lahko z dotikom oživimo "ujete/zamrznjene" minule prizore. Čas tako poljubno poženemo ali pa ustavimo, zavrtimo naprej ali nazaj. S tem avtorica vnaša v postavitev tisti poseben element procesualnosti, ki pravzaprav osmišlja osnovno zgodbo njenih projektov. Ponuja možnost manipulacije, da v objemu umetniške postavitve sami vplivamo na tok dogodkov, kar v realnem času in postoru ni mogoče. Gre torej za umetniško izjavo, ki po eni strani razgalja vanitas, kako "neusmiljeno" pušča sled na zemlji in na vsem, kar poganja iz nje. Po drugi strani pa kaže na avtoričin romantični beg pred "zobom časa". Prosta pot domišljije, ki nam jo s postavitvijo ponuja avtorica, tako vodi tudi nas k razmišljanju in iskanju odgovorov na mnoga lastna vprašanja o toku nenehnega spreminjanja, ki je edina nepremenljiva stalnica našega bivanja.

(Barbara Sterle Vurnik, iz besedila razstavnega kataloga)MATEJA KAVČIČ, rojena leta 1970 v Novem mestu, je otroštvo preživela v Brestanici. Po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo se je leta 1989 vpisala na slikarski oddelek Akademije za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1994 diplomirala in leto pozneje obiskovala še slikarsko specialko. Leta 2007 je pridobila pedagoško-andragoško izobrazbo na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Od leta 1995 ima status samozaposlene v kulturi. Deluje kot vizualna umetnica na področju slikarstva, risbe, fotografije, prostorskih postavitev in "land arta".

Sodeluje pri restavratorskih projektih in vodi ustvarjalnice za otroke.

Zadnjih trinajst let živi in ustvarja v Škofji Loki.
Dogodki
Odprtje razstave Loka : Ankara : Loka // Peter Gaber: Zbudi mojo osamljenost

Galerija na Gradu

Peter Gaber je umetnik, ki se na temelju raziskovanj svetlobe, prostora in barve vse bolj uveljavlja na domači likovni sceni. Tako znotraj krajinskega kot figuralnega slikarstva nakazuje nove izrazne smeri in odpira vprašanja o pomenu klasične slikarske motivike v sodobnem času. 

Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si