English
Domov   >   
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
Dogodki
MEDNARODNA KONFERENCA V KRAKOVU NA POLJSKEM / International Academic Conference: Intangible Heritage of the City. Musealisation, Preservation, Education.
Krakov, 30. maj - 3. junij 2016

PONEDELJEK, 30.5. 2016:

Dan je minil predvsem v znamenju vožnje. Pozno popoldne smo dosegli mesto Krakov. Po nastanitvi v hotelu smo se sprehodili z zemljevidom po mestu in poiskali stavbo Mestnega muzeja, kjer bo v prihodnjih dneh potekala konferenca.


TOREK, 31.5.2016:

Dan se je začel ob 8.30 uri z registracijo udeležencev konference.

Konferenca se je začela ob 9. uri z uvodnim nagovorom in predavanjem direktorja Krakovskega mestnega muzeja. Sledili so referati udeležencev iz vse Evrope. Vsak od nas je imel na voljo 20 minut za predstavitev svoje teme. Predstavil sem Škofjeloški pasijon in naše skupne napore, ki so bili v zadnjih letih vloženi v pripravo nominacije za vpis Škofjeloškega pasijona na seznam nesnovne kulturne dediščine pri UNESCU. Popoldne sem v času nemenjenemu diskusiji uspel prikazati še kratek 7 minutni film o Škofjeloškem pasijonu.

Prvi dan konference se je po večerni diskusiji zaključil ob 19. uri. Ob 19.30 uri je sledil voden ogled mesta Krakova, ki je trajal dobri dve uri.



Predstavitev Loškega pasijona na mednarodni konferenci v Krakovu

SREDA, 1.6.2016:

Drugi dan mednarodne konference se je začel ob 9. uri. Ob spremljanju referatov in živahnih strokovnih razprav je dan hitro minil. Ob odmoru smo se srečali tudi z nekaterimi rokodelci tradicionalnih poljskih obrti, ki so razstavili svoje izdelke. Tako smo imeli priliko pokramljati z izdelovalcem orožja, kleklarcami tradicionalne poljske čipke in izdelovalci poljskih jaslic. Drugi dan konference se je zaključil podobno kot prvi ob 19. uri.



Ogled filma o Loškem pasijonu na Konferenci v Krakovu

ČETRTEK, 2.6.2016:

Dan je v celoti minil v znamenju Lakonične procesije. Procesijo po ulicah mesta Krakova prirejajo enkrat letno in sicer prvi četrtek po prazniku Svetega rešnjega telesa. Lakonik- bradat mož, oblečen v živo pisana vzhodnjaška oblačila na majhnem umetnem belem konju "jaše" po mestu, zbira denarne prispevke in blagoslavlja darovalce. Izvor lika je zavit v tančico skrivnosti, menijo da izvira iz 13. stoletja (zmaga nad Tatari) ali pa je še celo starejši. Procesija se je ob plesih in nagovorih župana, predstavnikov muzeja in ostalih veljakov zaključila v poznih večernih urah na glavnem trgu v Krakovu. Leta 2014 je bila vpisana na seznam nesnovne dediščine pri Unescu.


PETEK, 3.6.2016:

Dopoldne smo izkoristili za ogled še nekaterih Krakovskih znamenitosti, nato pa smo se podali proti domu.


Končni rezultat konference bo poleg predstavitve tudi objava članka o Loškem pasijonu v publikaciji, ki jo bo izdal Muzej mesta Krakova in sicer v poljskem in angleškem jeziku.
Dogodki
Odprtje razstave Loka : Ankara : Loka // Peter Gaber: Zbudi mojo osamljenost

Galerija na Gradu

Peter Gaber je umetnik, ki se na temelju raziskovanj svetlobe, prostora in barve vse bolj uveljavlja na domači likovni sceni. Tako znotraj krajinskega kot figuralnega slikarstva nakazuje nove izrazne smeri in odpira vprašanja o pomenu klasične slikarske motivike v sodobnem času. 

Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si