English
Domov   >   
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
Dogodki
Nova pridobitev: KOPIJA BIZANTINSKE IKONE PASIJON IZ 14. stoletja
LOŠKI MUZEJ ŠKOFJA LOKA

Slika: Albina Nastran, kopija ikone Pasijon iz samostana svete Katarine na Sinaju, 14. stoletje

Ikona Pasijon spada med večje ikone (59 x 80 cm). Prva dva prizora predstavljata Oznanjenje in Kristusovo rojstvo, druga dva pa Snemanje s križa in Objokovanje. Po vsebini je ikona bivanjsko združevalna, ekumenska. Kot taka pooseblja dihanje Evrope z obema kriloma pljuč, kakor je govoril pokojni papež Janez Pavel II.


Albina Nastran je ljubiteljska slikarka, ki se že deset let ukvarja z ikonopisjem. Razstavljala je na več kot 30 samostojnih in nekaj skupinskih razstavah. Sodelovala je na slikarski delavnici na Sinjem vrhu in pri opremi samostanske kapele v Celju, imela je več predavanj o ikonopisju. Eno od njenih številnih upodobitev sakralne tematike je leta 2006 župan Škofje Loke podaril papežu Benediktu XVI. ob njegovem obisku mesta Freising na Bavarskem, ki je pobrateno s Škofjo Loko.
Dogodki
IZLOŽBE DOMIŠLJIJE Prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

Vljudno vabljeni na odprtje Izložb domišljije, prodajnih razstav umetnikov in rokodelcev v Škofji Loki. V skupni akciji se tokrat povezuje kar 16 organizacij iz Škofje Loke ter več kot 60 posameznikov.


Muzejski večer ob 150 letnici rojstva Ivana Groharja

Kulturno središče Stare Žiri, Tabor 2, Žiri

Kustosinja Loškega muzeja Barbara Sterle Vurnik nam bo ob jubileju spregovorila predvsem o Groharju v povezavi s Škofjo Loko in okolico. Tudi s pomočjo slikovnega gradiva nam bo skušala predstaviti Groharjevo zgodbo in razstavo, ki jo je letos postavila v Loškem muzeju ob slikarjevi 150-letnici rojstva.

Odprtje razstave MAUSAR - ŽIROVSKI APELLES

Kulturno središče Stare Žiri, Tabor 2, Žiri

Letošnje leto obeležujeta 90. letnica rojstva žirovskega slikarja, pisatelja in glasbenika Jožeta Peternelja – Mausarja in donacija njegovih osebnih predmetov, ki jo je Muzej Žiri pred časom pridobil od umetnikovih dedinj. Ob tej priliki smo pripravili priložnostno razstavo, na kateri predstavljamo Mausarja ne samo kot slikarja, ampak preko njegovih osebnih predmetov odkrivamo različne vidike njegove zanimive osebnosti.Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si