English
Domov   >   
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
Dogodki
OBISK PASIJONA V MESTU TEGELEN NA NIZOZEMSKEM
Tegelen, Nizozemska, 5. - 7. september 2015

Gledališče, ki se nahaja v zavetju mogočnih dreves nekdanjega samostanskega vrta sprejme 2700 gledalcev. Tu vse od leta 1931 prirejajo vsakih pet let pasijonsko igro, v kateri sodeluje 300 amaterskih igralcev. Gre za pravi gledališki spektakel z izjemno avtentično izdelano sceno in kostumi. Proračun za celoten projekt znaša milijon eurov.


V letu 2015 so z uprizarjanjem začeli 10. maja. Vse do 13. septembra 2015 (zadnja predstava), so pasijonsko igro uprizorili kar 25 krat. Igrajo ob vsakem vremenu, tudi če dežuje, ker je del gledališča s sedišči za gledalce pokrit, igralci pa pravijo, da jih slabo vreme ne moti. Sama igra je trajala 3 ure s polurnim odmorom in nas je vse izjemno navdušila. Aplavz ob koncu je kar trajal in trajal.

Po predstavi je sledil še ogled zakulisja, kjer smo si ogledali vse mogoče rekvizite, shrambe kostumov, prostore za maskiranje itd. Sledilo je srečanje z režiserji, izdelovalko kostumov in številnimi igralci, med drugim tudi z glavnim igralcev – Kristusom, ki je po rodu iz Maroka, ter Herodom, ki igra kljub visoki starosti 86. let. Poleg igralcev so bili v zakulisju tudi številni domači in sorodniki, tako da smo izkoristil priložnost za »reklamiranje« Loškega pasijona, Loškega muzeja, mesta Škofje Loke in razdeljevanje propagandnega materiala.

Obisk pasijona je bil izjemno doživetje.

Vsi ki bi si ga želeli ogledati, boste morali počakat na naslednjo uprizoritev, ki bo leta 2020.

Tekst in foto: Jože Štukl
Dogodki
IZLOŽBE DOMIŠLJIJE Prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

Vljudno vabljeni na odprtje Izložb domišljije, prodajnih razstav umetnikov in rokodelcev v Škofji Loki. V skupni akciji se tokrat povezuje kar 16 organizacij iz Škofje Loke ter več kot 60 posameznikov.


Muzejski večer ob 150 letnici rojstva Ivana Groharja

Kulturno središče Stare Žiri, Tabor 2, Žiri

Kustosinja Loškega muzeja Barbara Sterle Vurnik nam bo ob jubileju spregovorila predvsem o Groharju v povezavi s Škofjo Loko in okolico. Tudi s pomočjo slikovnega gradiva nam bo skušala predstaviti Groharjevo zgodbo in razstavo, ki jo je letos postavila v Loškem muzeju ob slikarjevi 150-letnici rojstva.

Odprtje razstave MAUSAR - ŽIROVSKI APELLES

Kulturno središče Stare Žiri, Tabor 2, Žiri

Letošnje leto obeležujeta 90. letnica rojstva žirovskega slikarja, pisatelja in glasbenika Jožeta Peternelja – Mausarja in donacija njegovih osebnih predmetov, ki jo je Muzej Žiri pred časom pridobil od umetnikovih dedinj. Ob tej priliki smo pripravili priložnostno razstavo, na kateri predstavljamo Mausarja ne samo kot slikarja, ampak preko njegovih osebnih predmetov odkrivamo različne vidike njegove zanimive osebnosti.Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si