English
Domov   >   
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
Dogodki
OBISK PASIJONA V MESTU TEGELEN NA NIZOZEMSKEM
Tegelen, Nizozemska, 5. - 7. september 2015

Gledališče, ki se nahaja v zavetju mogočnih dreves nekdanjega samostanskega vrta sprejme 2700 gledalcev. Tu vse od leta 1931 prirejajo vsakih pet let pasijonsko igro, v kateri sodeluje 300 amaterskih igralcev. Gre za pravi gledališki spektakel z izjemno avtentično izdelano sceno in kostumi. Proračun za celoten projekt znaša milijon eurov.


V letu 2015 so z uprizarjanjem začeli 10. maja. Vse do 13. septembra 2015 (zadnja predstava), so pasijonsko igro uprizorili kar 25 krat. Igrajo ob vsakem vremenu, tudi če dežuje, ker je del gledališča s sedišči za gledalce pokrit, igralci pa pravijo, da jih slabo vreme ne moti. Sama igra je trajala 3 ure s polurnim odmorom in nas je vse izjemno navdušila. Aplavz ob koncu je kar trajal in trajal.

Po predstavi je sledil še ogled zakulisja, kjer smo si ogledali vse mogoče rekvizite, shrambe kostumov, prostore za maskiranje itd. Sledilo je srečanje z režiserji, izdelovalko kostumov in številnimi igralci, med drugim tudi z glavnim igralcev – Kristusom, ki je po rodu iz Maroka, ter Herodom, ki igra kljub visoki starosti 86. let. Poleg igralcev so bili v zakulisju tudi številni domači in sorodniki, tako da smo izkoristil priložnost za »reklamiranje« Loškega pasijona, Loškega muzeja, mesta Škofje Loke in razdeljevanje propagandnega materiala.

Obisk pasijona je bil izjemno doživetje.

Vsi ki bi si ga želeli ogledati, boste morali počakat na naslednjo uprizoritev, ki bo leta 2020.

Tekst in foto: Jože Štukl
Dogodki
Odprtje razstave KJER DOMUJEJO ZGODBE: povezovanje kulturnih centrov in doživetij na Škofjeloškem

Rokodelski center DUO Škofja Loka

Razstava zaokroža povezovalni projekt kulturnih centrov in muzejev na Škofjeloškem. Skozi bogastvo zgodb, ki pripovedujejo o ustvarjalnosti ljudi na Škofjeloškem, so se ti centri in muzeji povezali ter obogatili ponudbo kulturnih doživetij.Odprtje razstave LOKA : ANKARA : LOKA, Evrazijsko vrvenje Hakana Esmerja

Galerija na Gradu

Slikar Hakan Esmer je v letu 2017 sodeloval v rezidenčni izmenjavi umetnikov, ki sta jo organizirala Loški muzej Škofja Loka in galerija Güler Sanat iz Ankare.


Pogovori z umetniki: Nejč Slapar

Galerija Franceta Miheliča, Kašča na Spodnjem trgu

Nejč Slapar, član Združenja umetnikov Škofja Loka, je pomemben gorenjski likovni ustvarjalec, ki združuje elemente op-arta in geometrijske abstrakcije s konkretno in vizualno poezijo.


Javno vodstvo po razstavi LOKA : ANKARA : LOKA, Evrazijsko vrvenje Hakana Esmerja

Galerija na Gradu

Slikar Hakan Esmer je v letu 2017 sodeloval v rezidenčni izmenjavi umetnikov, ki sta jo organizirala Loški muzej Škofja Loka in galerija Güler Sanat iz Ankare.


Odprtje razstave Marjan Žitnik: Delavec za boljši svet

Galerija Ivana Groharja, Mestni trg 37

Oblikovalec Marjan Žitnik, Groharjev nagrajenec za leto 2017, je pripadnik starejše generacije slovenskih oblikovalcev, član Združenja umetnikov Škofja Loka. 


Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si