English
Domov   >   
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
Dogodki
Otvoritev štirih novih stalnih razstav VISOŠKA DOMAČIJA PRIPOVEDUJE
Visoška domačija, Visoko, Poljanska dolina

V veži bo predstavljena stavbna zgodovina domačije na Visokem, katere obnova poteka zadnjih nekaj let. Na razstavi, ki jo bo pripravila Damjana Pediček Terseglav iz Zavoda za carstvo kulturne dediščine Slovenije, bomo lahko videli, kako se je domačija spreminjala od časov Kalanovega rodu, ki je tu živel od sredine 17. stoletja pa vse do 19. stoletja, ko se s svojimi obnovami močno približa meščanski hiši. V zadnjem letu pa Visoška domačija s pomočjo Zavoda za varstvo kulturne dediščine dobiva novo staro podobo.


Kustosinja Loškega muzeja, Biljana Ristić, bo predstavila Kalanovo rodbino ter njen vzpon in zaton na Visoški domačiji in zakonca Tavčar na Visokem.

Kalanov rod je tu gospodaril od sredine 17. pa skoraj do konca 19. stoletja. Poleg kmetijstva so se ukvarjali s trgovino z vinom. Kalanovi so bili navdih za pisanje znamenitega zgodovinskega romana Visoška kronika, katere avtor je Ivan Tavčar.Zakonca Ivan in Franja Tavčar sta kupila Visoško domačijo leta 1893 od Kalanovih. Ivana Tavčarja bomo na razstavi spoznali kot literarnega ustvarjalca, pomembnega politika in župana Ljubljane, pa tudi človeka, ki je bil navezan na rodno Poljansko dolino. Njegovo "boljšo" polovico, Franjo, pa bomo videli v luči kulturno-prosvetnih in humanitarnih dejavnosti, ki jih je bila kot velika gospa deležna. Ko sta se Ivan in Franja Tavčar preselila na Visoko v jeseni svojega življenja, sta tu gostila precej pomembnih veljakov iz kulturnega, političnega in družbenega življenja. Oba sta pokopana v družinski grobnici nedaleč od Visoške domačije.

Mojca Šifrer Bulovec, kustosinja Loškega muzeja, bo predstavila obnovljeno in delujočo kuhinjo na Visoški domačiji in jo ambientalno predstavila s kuhinjsko opremo, posodjem in orodjem. Johan Kalan (1814-1874) je s celotnim stanovanjskim poslopjem leta 1851 prenovil tudi veliko kuhinjo s shrambo. V visoški kuhinji so hrano pripravljali na dolgi mizi, v kotu pa je stala omara, imenovana marajna. Hrano so kuhali in pekli v krušni peči, na odprtem ognju ali na ražnju, v glineni, litoželezni ali bakreni posodi. Nad ognjiščem in kuriščem peči je ohranjen zbiralnik dima oziroma napa, kjer se je dim usmerjal skozi dimnik na prosto. Ta tip kuhinje je bil v slovenskih mestih znan že v 17. stoletju.

Na otvoritvi razstave bosta nastopila tudi Nina Pušlar in Matjaž Robavs kot Meta in Janez iz muzikala Cvetje v Jeseni in nam tako glasbeno pričarala del Tavčarjeve zgodbe o njuni brezčasni ljubezni, ter ljubezni do narave in domovine.

Ekipa:

- Občina Gorenja vas-Poljane (župan Milan Čadež, Marjeta Šifrar)

- Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije - Območna enota Ljubljana (Damjana Pediček Terseglav)

- Loški muzej Škofja Loka (direktorica Saša Nabergoj, Biljana Ristić, Mojca Šifrer Bulovec).

Vljudno vabljeni!


Dogodki
IZLOŽBE DOMIŠLJIJE Prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

Vljudno vabljeni na odprtje Izložb domišljije, prodajnih razstav umetnikov in rokodelcev v Škofji Loki. V skupni akciji se tokrat povezuje kar 16 organizacij iz Škofje Loke ter več kot 60 posameznikov.


Muzejski večer ob 150 letnici rojstva Ivana Groharja

Kulturno središče Stare Žiri, Tabor 2, Žiri

Kustosinja Loškega muzeja Barbara Sterle Vurnik nam bo ob jubileju spregovorila predvsem o Groharju v povezavi s Škofjo Loko in okolico. Tudi s pomočjo slikovnega gradiva nam bo skušala predstaviti Groharjevo zgodbo in razstavo, ki jo je letos postavila v Loškem muzeju ob slikarjevi 150-letnici rojstva.

Odprtje razstave MAUSAR - ŽIROVSKI APELLES

Kulturno središče Stare Žiri, Tabor 2, Žiri

Letošnje leto obeležujeta 90. letnica rojstva žirovskega slikarja, pisatelja in glasbenika Jožeta Peternelja – Mausarja in donacija njegovih osebnih predmetov, ki jo je Muzej Žiri pred časom pridobil od umetnikovih dedinj. Ob tej priliki smo pripravili priložnostno razstavo, na kateri predstavljamo Mausarja ne samo kot slikarja, ampak preko njegovih osebnih predmetov odkrivamo različne vidike njegove zanimive osebnosti.Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si