English
Domov   >   
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
Dogodki
PALMIRA, LJUBEZEN MOJA
GALERIJA FRANCETA MIHELIČA (KAŠČA), 29. oktober 2015

Konec poletja nas je pretresla vest o usmrtitivi enega najpomembnejših sirskih arheologov Khaleda al- Asada. Vest je prišla s posnetki uničenja templja Beel Shamin in druge arheološke dediščine v Palmiri.

Zakaj nas je tako zelo pretreslo uničevanje Palmire, saj se namerna uničenja kulturne dediščine na Bližnjem Vzhodu vrstijo vse od zaostrovanja tamkajšnjih razmer. Zakaj Zahod tako glasno objokuje Palmiro in zakaj je bila med tarčami izbrano prav to antično mesto? Zakaj je bila Palmira pred 2000 leti tako bogato in izjemno kulturno mešano mesto in po čem je zaslovela Palmira, arabsko Tadmur, vse do nedavnega?

Ali svetovno kulturno dediščino ogrožajo samo vojna uničenja ali je ogrožujoče tudi zanemarjanje in propadanje dediščine, ki se godi pred našimi očmi?Ddr. Verena Perko je publicistka in pesnica, je arheologinja, z doktoratom znanosti iz rimske arheologije iz muzeologije. Zaposlena je bila kot profesorica na kamniški gimnaziji, kot mlada raziskovalka v Mestnem muzeju, kot zunanja sodelavka na arheološkem oddelku Filozofske fakultete in kot kustosinja arheologinja v Gorenjskem muzeju v Kranju. Bila je tudi v.d. generalne direktorice Direktorata za kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo. Je avtorica številnih strokovnih in znanstvenih prispevkov, soustanoviteljica in predavateljica doktorskega študija heritologije in predavateljica na izobraževanjih za muzealce.
Dogodki
IZLOŽBE DOMIŠLJIJE Prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

Vljudno vabljeni na odprtje Izložb domišljije, prodajnih razstav umetnikov in rokodelcev v Škofji Loki. V skupni akciji se tokrat povezuje kar 16 organizacij iz Škofje Loke ter več kot 60 posameznikov.


Muzejski večer ob 150 letnici rojstva Ivana Groharja

Kulturno središče Stare Žiri, Tabor 2, Žiri

Kustosinja Loškega muzeja Barbara Sterle Vurnik nam bo ob jubileju spregovorila predvsem o Groharju v povezavi s Škofjo Loko in okolico. Tudi s pomočjo slikovnega gradiva nam bo skušala predstaviti Groharjevo zgodbo in razstavo, ki jo je letos postavila v Loškem muzeju ob slikarjevi 150-letnici rojstva.

Odprtje razstave MAUSAR - ŽIROVSKI APELLES

Kulturno središče Stare Žiri, Tabor 2, Žiri

Letošnje leto obeležujeta 90. letnica rojstva žirovskega slikarja, pisatelja in glasbenika Jožeta Peternelja – Mausarja in donacija njegovih osebnih predmetov, ki jo je Muzej Žiri pred časom pridobil od umetnikovih dedinj. Ob tej priliki smo pripravili priložnostno razstavo, na kateri predstavljamo Mausarja ne samo kot slikarja, ampak preko njegovih osebnih predmetov odkrivamo različne vidike njegove zanimive osebnosti.Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si