English
Domov   >   
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
Dogodki
PALMIRA, LJUBEZEN MOJA
GALERIJA FRANCETA MIHELIČA (KAŠČA), 29. oktober 2015

Konec poletja nas je pretresla vest o usmrtitivi enega najpomembnejših sirskih arheologov Khaleda al- Asada. Vest je prišla s posnetki uničenja templja Beel Shamin in druge arheološke dediščine v Palmiri.

Zakaj nas je tako zelo pretreslo uničevanje Palmire, saj se namerna uničenja kulturne dediščine na Bližnjem Vzhodu vrstijo vse od zaostrovanja tamkajšnjih razmer. Zakaj Zahod tako glasno objokuje Palmiro in zakaj je bila med tarčami izbrano prav to antično mesto? Zakaj je bila Palmira pred 2000 leti tako bogato in izjemno kulturno mešano mesto in po čem je zaslovela Palmira, arabsko Tadmur, vse do nedavnega?

Ali svetovno kulturno dediščino ogrožajo samo vojna uničenja ali je ogrožujoče tudi zanemarjanje in propadanje dediščine, ki se godi pred našimi očmi?Ddr. Verena Perko je publicistka in pesnica, je arheologinja, z doktoratom znanosti iz rimske arheologije iz muzeologije. Zaposlena je bila kot profesorica na kamniški gimnaziji, kot mlada raziskovalka v Mestnem muzeju, kot zunanja sodelavka na arheološkem oddelku Filozofske fakultete in kot kustosinja arheologinja v Gorenjskem muzeju v Kranju. Bila je tudi v.d. generalne direktorice Direktorata za kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo. Je avtorica številnih strokovnih in znanstvenih prispevkov, soustanoviteljica in predavateljica doktorskega študija heritologije in predavateljica na izobraževanjih za muzealce.
Dogodki
Odprtje razstave Loka : Ankara : Loka // Peter Gaber: Zbudi mojo osamljenost

Galerija na Gradu

Peter Gaber je umetnik, ki se na temelju raziskovanj svetlobe, prostora in barve vse bolj uveljavlja na domači likovni sceni. Tako znotraj krajinskega kot figuralnega slikarstva nakazuje nove izrazne smeri in odpira vprašanja o pomenu klasične slikarske motivike v sodobnem času. 

Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si