English
Domov   >   
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
Dogodki
PALMIRA, LJUBEZEN MOJA
GALERIJA FRANCETA MIHELIČA (KAŠČA), 29. oktober 2015

Konec poletja nas je pretresla vest o usmrtitivi enega najpomembnejših sirskih arheologov Khaleda al- Asada. Vest je prišla s posnetki uničenja templja Beel Shamin in druge arheološke dediščine v Palmiri.

Zakaj nas je tako zelo pretreslo uničevanje Palmire, saj se namerna uničenja kulturne dediščine na Bližnjem Vzhodu vrstijo vse od zaostrovanja tamkajšnjih razmer. Zakaj Zahod tako glasno objokuje Palmiro in zakaj je bila med tarčami izbrano prav to antično mesto? Zakaj je bila Palmira pred 2000 leti tako bogato in izjemno kulturno mešano mesto in po čem je zaslovela Palmira, arabsko Tadmur, vse do nedavnega?

Ali svetovno kulturno dediščino ogrožajo samo vojna uničenja ali je ogrožujoče tudi zanemarjanje in propadanje dediščine, ki se godi pred našimi očmi?Ddr. Verena Perko je publicistka in pesnica, je arheologinja, z doktoratom znanosti iz rimske arheologije iz muzeologije. Zaposlena je bila kot profesorica na kamniški gimnaziji, kot mlada raziskovalka v Mestnem muzeju, kot zunanja sodelavka na arheološkem oddelku Filozofske fakultete in kot kustosinja arheologinja v Gorenjskem muzeju v Kranju. Bila je tudi v.d. generalne direktorice Direktorata za kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo. Je avtorica številnih strokovnih in znanstvenih prispevkov, soustanoviteljica in predavateljica doktorskega študija heritologije in predavateljica na izobraževanjih za muzealce.
Dogodki
Odprtje razstave KJER DOMUJEJO ZGODBE: povezovanje kulturnih centrov in doživetij na Škofjeloškem

Rokodelski center DUO Škofja Loka

Razstava zaokroža povezovalni projekt kulturnih centrov in muzejev na Škofjeloškem. Skozi bogastvo zgodb, ki pripovedujejo o ustvarjalnosti ljudi na Škofjeloškem, so se ti centri in muzeji povezali ter obogatili ponudbo kulturnih doživetij.Odprtje razstave LOKA : ANKARA : LOKA, Evrazijsko vrvenje Hakana Esmerja

Galerija na Gradu

Slikar Hakan Esmer je v letu 2017 sodeloval v rezidenčni izmenjavi umetnikov, ki sta jo organizirala Loški muzej Škofja Loka in galerija Güler Sanat iz Ankare.


Javno vodstvo po razstavi LOKA : ANKARA : LOKA, Evrazijsko vrvenje Hakana Esmerja

Galerija na Gradu

Slikar Hakan Esmer je v letu 2017 sodeloval v rezidenčni izmenjavi umetnikov, ki sta jo organizirala Loški muzej Škofja Loka in galerija Güler Sanat iz Ankare.


Odprtje razstave Marjan Žitnik: Delavec za boljši svet

Galerija Ivana Groharja, Mestni trg 37

Oblikovalec Marjan Žitnik, Groharjev nagrajenec za leto 2017, je pripadnik starejše generacije slovenskih oblikovalcev, član Združenja umetnikov Škofja Loka. 


Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si