English
Domov   >   
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
Dogodki
"POMEMBNE LOČANKE" (študijski krožek)
Loški muzej Škofja Loka, 8. in 22. november in 6. december 2016 ob 17.00
Poleg moških so svoje stopinje v preteklosti puščale tudi ženske. S svojim delovanjem na različnih področjih so zaznamovale loško kulturo in identiteto. Izhajale so iz različnih družbenih okvirjev in jih tudi presegle in segle na podočja, ki so bila v preteklosti rezervirana izključno za moške.

V preteklosti so imele ženske malo možnosti za izobraževanje. Le tiste bolj premožne so lahko nabirale znanje v samostanih in učiteljiščih. Z razvojem šolstva v prvi polovici 20. stoletja je izobraževanje postalo bolj dostopno širšim krogom. Tudi na Loškem srečamo nekaj žensk, ki so s svojim delovanjem pomembno vplivale na razvoj kulture, znanosti, umetnosti in športa.

Na Slovenskem so ženske v javno življenje začele vstopati v zadnjih desetletjih 19. in prvih desetletjih 20. stoletja. Skozi boj za volilno pravico žensk in njihove vloge v prvi in drugi svetovni vojni, ko so začele zaradi odstotnosti moških vstopati v poklice, ki so jim bili pred tem nedostopni, so si ženske utirale svojo pot v "moškem svetu".


V zgodbah žensk je mogoče odkrivati tokove časa in ozračja, v katerem so ženske živele in ustvarjale. Predsodki družbe ter osebne in poklicne usode žensk na Loškem se odstirajo v portretih žensk, ki se nam kažejo v vsej svoji človečnosti.

V Loškem muzeju smo v preteklih letih zbirali podatke o pomembnih ženskah in raziskovali njihovo uveljavljenost na različnih področjih na Loškem, v Sloveniji, v Evropi in celo v svetu.Predstavljamo jih v knjigi Pomembnejše osebnosti na Loškem, ki je na ogeld v zbirki Loško gospostvo.

Ekipa Zavoda Tri je bila v lanskem letu pobudnica projekta Aleja znamenitih Ločank. S projektom smo opozorili na problem neenakovrednega reprezentiranja žensk v javnosti. Raziskali smo, kdo so bile znamenite Ločanke, ki so v preteklosti vplivale na družbo. V okviru dveh javnih posvetov smo poskušali zajeti raznovrstna področja, na katerih so bile aktivne s svojim nespregledljivim delom. 


V letošnjem letu smo Loški muzej in Zavod Tri združili moči in k sodelovanju vabimo tudi vas, da se udeležite študijskih krožkov z naslovom "Pomembne Ločanke". Z vašo pomočjo bi radi odkrivali še več o ženskah, ki izvirajo iz Škofje Loke in so se s svojim delom uveljavile doma in po svetu. Razsikovali bomo arhive, fotografije, spomine in anekdote, ki so povezane z delom in življenjem naših rojakinj.

Študijski krožki bodo potekali ob torkih in sicer

8.11., 22.11. in 6.12.2016 ob 17. uri v Loškem muzeju Škofja Loka.


Vljudno vabljeni!

Loški muzej Škofja Loka in Zavod Tri


Dogodki
IZLOŽBE DOMIŠLJIJE Prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

Vljudno vabljeni na odprtje Izložb domišljije, prodajnih razstav umetnikov in rokodelcev v Škofji Loki. V skupni akciji se tokrat povezuje kar 16 organizacij iz Škofje Loke ter več kot 60 posameznikov.


Muzejski večer ob 150 letnici rojstva Ivana Groharja

Kulturno središče Stare Žiri, Tabor 2, Žiri

Kustosinja Loškega muzeja Barbara Sterle Vurnik nam bo ob jubileju spregovorila predvsem o Groharju v povezavi s Škofjo Loko in okolico. Tudi s pomočjo slikovnega gradiva nam bo skušala predstaviti Groharjevo zgodbo in razstavo, ki jo je letos postavila v Loškem muzeju ob slikarjevi 150-letnici rojstva.

Odprtje razstave MAUSAR - ŽIROVSKI APELLES

Kulturno središče Stare Žiri, Tabor 2, Žiri

Letošnje leto obeležujeta 90. letnica rojstva žirovskega slikarja, pisatelja in glasbenika Jožeta Peternelja – Mausarja in donacija njegovih osebnih predmetov, ki jo je Muzej Žiri pred časom pridobil od umetnikovih dedinj. Ob tej priliki smo pripravili priložnostno razstavo, na kateri predstavljamo Mausarja ne samo kot slikarja, ampak preko njegovih osebnih predmetov odkrivamo različne vidike njegove zanimive osebnosti.Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si