English
Domov   >   
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
Dogodki
RAZSTAVA LIKOVNIH DEL KONRADA PETERNELJA-SLOVENCA
GALERIJA IVANA GROHARJA

Konrad Peternelj – Slovenec

Konrad Peternelj – Slovenec (1936-2000) je bil kot likovni samorastnik eden vidnejših in pomembnejših predstavnikov »žirovske šole« naivnega slikarstva, ki se je uveljavila v slovenskem prostoru v 60. letih prejšnjega stoletja. Peternelj je vsekakor avtor, ki je s kvaliteto svojih podob prispeval k vzpostavitvi terminov Žirovske Hledine in Rovtarske Atene, ki so pravzaprav oznake za umetnost, primerljivo, v mnogih segmentih povsem enakovredno s slovito Hlebinsko šolo in ostalimi centri naivnega načina izpovedovanja v nekdanji Jugoslaviji. Kot eden boljših koloristov med »naivci« je svoje znanje uporabljal za izražanje vzdušja in posebne dramatičnosti, ki je poleg elegance in tonskega niansiranja največja odlika njegove likovne govorice. Predstavljamo ga z deli v tehniki oljnega slikarstva na steklu in lesu.


Dogodki
IZLOŽBE DOMIŠLJIJE Prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

Vljudno vabljeni na odprtje Izložb domišljije, prodajnih razstav umetnikov in rokodelcev v Škofji Loki. V skupni akciji se tokrat povezuje kar 16 organizacij iz Škofje Loke ter več kot 60 posameznikov.


Muzejski večer ob 150 letnici rojstva Ivana Groharja

Kulturno središče Stare Žiri, Tabor 2, Žiri

Kustosinja Loškega muzeja Barbara Sterle Vurnik nam bo ob jubileju spregovorila predvsem o Groharju v povezavi s Škofjo Loko in okolico. Tudi s pomočjo slikovnega gradiva nam bo skušala predstaviti Groharjevo zgodbo in razstavo, ki jo je letos postavila v Loškem muzeju ob slikarjevi 150-letnici rojstva.

Odprtje razstave MAUSAR - ŽIROVSKI APELLES

Kulturno središče Stare Žiri, Tabor 2, Žiri

Letošnje leto obeležujeta 90. letnica rojstva žirovskega slikarja, pisatelja in glasbenika Jožeta Peternelja – Mausarja in donacija njegovih osebnih predmetov, ki jo je Muzej Žiri pred časom pridobil od umetnikovih dedinj. Ob tej priliki smo pripravili priložnostno razstavo, na kateri predstavljamo Mausarja ne samo kot slikarja, ampak preko njegovih osebnih predmetov odkrivamo različne vidike njegove zanimive osebnosti.Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si