English
Domov   >   
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
Dogodki
VMESNI PROSTOR - interdisciplinarni razstavni projekt
Galerija Ivana Groharja, Galerija Stolp, Galerija na gradu, Hodnik Loškega muzeja, junij - oktober 2016

Mira in Vida Kejžar, avtorska čipka

Galerija Ivana Groharja, Mestni trg 37

1.6. - 15.9.2016 od torka do petka med 16. in 19. uro ter v soboto in nedeljo med 10. in 13. uro

Odprtje razstave: 1.6.2016 ob 18. uri

Kustosinja: Mojca Šifrer Bulovec

Mira Kejžar (1926-2002), rojena v Zgornjih Danjah v Selški dolini je zaslužna za ponovni vzpon klekjanja na Loškem. Bila je ena prvih diplomantk Šole za umetno obrt na oddelku za čipkarstvo v Ljubljani. Po zaključku šolanja se je zaposlila v čipkarski šoli v Železnikih, kjer je nekaj let poučevala klekljanje. Leta 1988 je izdala prvi priročnik za klekljano čipko na Slovenskem, ki je bil namenjen predvsem mentoricam klekljarskih krožkov, ki jih je tudi vodila. Istega leta je predstavila svoje vzorce na Čipkarskem festivalu v Idriji kot tedaj edina risarka vzorcev za klekljano čipko v Sloveniji. Hčerka Vida Kejžar nadaljuje tradicijo družine z risanjem vzorcev in klekljanjem čipk. Nastanek avtorske čipke je ustvarjalen proces: od ideje, osnutka, izrisanega vzorca, izbire klekljarskih tehnik in sukanca pa vse do končne izdelave, je v celoti njeno avtorsko delo. Vida Kejžar v svojih čipkarskih kompozicijah pogosto zajema motive iz narave in ljudskih pripovedi. Njeno čipko odlikuje skrbno izbran motiv, izdelan v "gostejših" tehnikah klekljanja, da poudarjeno izstopi, razne mrežaste polnitve pa v kompoziciji ustvarijo nežnejšo prosojno podlago. Vzorci in čipke Mire in Vide Kejžar so mojstrska dela s prepoznavnimi elementi in lastnostmi. Pri njihovem kreiranju sta se v polni meri prepustili svojemu navdihu in ustvarjalnosti. Vida Kejžar se je s svojim delom uveljavila tudi v tujini.Maja Smrekar: Preživetveni komplet za antropocenega

Galerija Stolp, Loški muzej, Grajska pot 13

8.6. - 16.10.2016, od ponedeljka do nedelje med 10:00 in 18:00

Odprtje razstave: 8.6.2016 ob 19. uri

Kustosinja razstave: Barbara Sterle Vurnik

Intermedijska umetnica Maja Smrekar na domiseln način povezuje sodobno umetnost s folkloro. V svojem projektu tematizira problem izumiranja vrst ter izginjanja lokalnih kultur in ekonomoj, ki so posledica neoliberalističnega delovanja človeške vrste, kot najbolj invazivne na našem planetu. Praktično uporaben komplet za preživetje v tem apokaliptičnem času vsebuje lemente iz slovenske etnološke dediščine, od čebeljega panja do kmečke skrinje, ki jih povezuje z različnimi neavtohtonimi invazivnimi vrstami, ki vedno bolj vdirajo v naš prostor.

Produkcija: Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2015-2016

Koncept: Maja Smrekar

Koncept arhitekture in oblikovanja: Andrej Strehovec, u.d.i.a.

Fotografije: Borut Peterlin

Izvedba: SCENART d.o.o.

Vezenje: Alenka GašperlinVmesni prostor

Refleksija čipke v sodobnih umetniških vizualnih praksah

Galerija na gradu, Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13

15.6. - 4.9.2016, od ponedeljka do nedelje med 10. in 18. uro

Odprtje razstave: 15.6.2016 ob 19. uri

Kustosinja: Barbara Sterle Vurnik

Skupinska razstava raziskuje vprašanja manifestiranja in refleksije čipke v polju današnje vizualne umetnosti in skuša pojem čipke prikazati v vsej njeni konceptualni in vizualni širini. Sprašuje se, kako sodobni slovenski umetniki danes razumejo in uporabljajo ta dragocen in nepogrešljiv element slovenske kulturne dediščine v svojem delu, na kakšen način se zavedajo tradicije in kako kontekstualizirajo naše lokalne posebnosti.

Čipka velja za emotivno vez z zgodovino človeka, z njegovo oblačilno kulturo in hišno opremo. Njena tradicija je stoletja dolga in se je v evropskem in slovenskem kontekstu obdržala na zavidljivi ravni vse do danes, njena vloga pa je že zdavnja presegla svoj izvorni dekorativni status. Resnični potencial čipke tako danes sega že globoko v svet umetnosti. In prav to želi predstaviti razstava. Sodobnim umetnikom čipka, s svojo mrežno strukturo in povezovalno notranjo naravo namreč predstavlja zlasti kompleksno snovno in hkrati metaforično "matrico", v katero lahko "odtisnejo" nove zgodbe in zgodovino. Tako jo manifestirajo v več medijskem vmesnem polju, na prepletu različnih tehnoloških praks; vse od klasične klekljane čipke, slik, risb, grafik do objektov, instalacij, videa in konceptualnih praks. Razumejo jo kot sugestiven medij za preslikavo časa, kot beležnico človekovih stanj, izkušenj, iskanj, polje za izraz mnogih notranjih nasprotij. Pomeni jim proces in artefakt, skozi katera je mogoče izraziti tudi mnoge aktualne vsebine, družbene premike in estetike in kot simbol vezi/povezovanja. Razstavljena umetniška dela tako raziskujejo zlasti teme kot so dom, družina, narod, identiteta posameznika, osebni in kolektivni spomin, njihove medsebojne mnoge povezave in nevidne vmesne prostore, ter vpetost vsega tega v kozmični ustroj našega univerzuma.

Sodelujoči avtorji na razstavi:

Manca Ahlin, Iniciativa ČIPke/Sara Šabjan/Saša Spačal/Ida Hiršenfelder, Tina Dobrajc, Sanja Grcić, Polona Maher, Arjan Pregl, Eva Petrič, Alenka Pirman, Irena Romih, Urh Sobočan, Arven Šakti Kralj Szomi, Nataša Tajnik Stupar, Metka Kavčič, Kamila Volčanšek in Nika Zupanc.


Vitina meseca: razstava Filatelističnega društva Lovro Košir

Hodnik Loškega muzeja, Grajska pot 13

16.6. - 17.7.2016, od ponedeljka do nedelje med 10. in 18. uro

Odprtje razstave: 15.6.2016 ob 19. uri

Kustosinja razstave: Jana Fojkar

Ogledati si bo mogoče izbrane znamke, dopisnice, potovalna pisma, ovitke prvega dne in drugo gradivo , ki priča o tradiciji in pomenu klekljane čipke na Loškem. Na razstavljenem filatelističnem gradivu bodo predstavljeni postopki pridobivanja naravnih in umetnih tekstilnih vlaken potrebnih za izdelavo čipke ter gradivo z motivi klekljane čipke loškega območja. Posebno mesto med gradivom imajo osnutki priložnostnih poštnih znamk Klekljarskega društva Cvetke Žiri, zasnovani ob 17. svetovnem čipkarskem kongresu OIDFA, ki bo med 24. in 26. junijem potekal v Ljubljani.

Ob odprtju razstave bo med 18:30 in 20. uro možno žigosanje s priložnostnim žigom na izpostavljenem poštnem okencu. Žig bo do vključno 29. junija 2016 dostopen na pošti Škofja Loka na avtobusni postaji.

Razstave na treh lokacijah bo med seboj ves čas povezoval bogat spremljevalni program.


Spremljevalni program:


Ustvarjalna muzejska delavnica Klekljana zapestnica

Sobota, 2. julija in sobota, 9. julija 2016, obakrat ob 10. uri

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13

Ogledali si bomo klekljarsko zbirko v muzeju, kjer bomo spoznali več kot 150-letno tradicijo klekljanja na loških tleh, in razstavo Refleksija čipke v sodobnih umetniških vizualnih praksah. Pod vodstvom muzejske animatorke se bomo nato naučili sklekljati kitko- osnovni element čipke, in si ustvarili zapestnico.

Za udeležbo na delavnici je potrebna predhodna najava na elektronski naslov mira.kalan@loski-muzej.si

Cena: za odrasle 5,00 €, za otroke 3,00 € (vključuje vstopnico za obisk muzeja)


Predstavitev skupnega kataloga razstavnega projekta Vmesni prostor

Sreda, 17.avgust.2016 ob 19. uri

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13

O nastajanju in vsebini kataloga bodo spregovorili kustosi razstav Barbara Sterle Vurnik, Mojca Šifrer Bulovec in direktorica Loškega muzeja, Saša Nabergoj.


Pogovor z Vido Kejžar

Sreda, 24.avgust 2016 ob 19. uri

Galerija Ivana Groharja, Mestni trg 37

Vidi Kejžar, avtorici vzorcev za klekljano čipko in klekljarici, je bilo klekljanje dobesedno položeno v zibelko, saj je njena mama, Mira Kejžar, ena prvih diplomantk Šole za umetno obrt na oddelku za čipkarstvo v Ljubljani in učiteljica klekljanja, zaslužna za ponoven vzpon klekljanja na Loškem. V pogovoru bomo od Vide izvedeli več o bogati družinski tradiciji kleklanja ter o njenem delu.


Javno vodstvo po razstavi Vmesni prostor, Refleksija čipke v sodobnih umetniških vizualnih praksah

Vodila bo kustosinja razstave Barbara Sterle Vurnik

Nedelja, 4.september 2016 ob 11. uri

Galerija na Gradu, Grajska pot 13


Voden ogled po dveh razstavah: Klekljarske zbirke Loškega muzeja v Loškem muzeju Škofja Loka

ter

Mira in Vida Kejžar- avtorska čipka, Galerija Ivana Groharja

Vodila bo Mojca Šifrer Bulovec, kustosinja stalne zbirke ter razstave

Nedelja, 11.september 2016 ob 11. uri

Loški muzej Škofja Loka, vodenje se bo nadaljevalo v Galeriji Ivana Groharja na Mestnem trgu


_________________________________________________________

Zaključene skupine pa vabimo na voden ogled klekljarske zbirke v muzeju in razstave v Galeriji na Gradu, kjer se boste seznanili z zgodovino klekljanja na Loškem, spoznali klekljarske pripomočke in materiale ter osnovne faze klekljanja, nato pa si ogledali še razstavo Refleksija čipke v sodobnih umetniških praksah.

Najavite se po telefonu na 04/ 517 04 04 ali na elektronski naslov mira.kalan@loski-muzej.si, vsaj tri delovne dni pred želenim ogledom.


Dogodki
Odprtje razstave Loka : Ankara : Loka // Peter Gaber: Zbudi mojo osamljenost

Galerija na Gradu

Peter Gaber je umetnik, ki se na temelju raziskovanj svetlobe, prostora in barve vse bolj uveljavlja na domači likovni sceni. Tako znotraj krajinskega kot figuralnega slikarstva nakazuje nove izrazne smeri in odpira vprašanja o pomenu klasične slikarske motivike v sodobnem času. 

Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si