English
Domov   >   
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
Dogodki
ZNANI IN NEZNANI FRANCE MIHELIČ / Slikarska razstava & ZBIRKA V NASTAJANJU / Razstava članov Združenja umetnikov Škofja Loka
GALERIJA FRANCETA MIHELIČA (KAŠČA), 11. december 2015 -

Loški muzej Škofja Loka hrani 59 Miheličevih likovnih del iz različnih vsebinsko-formalno zaključenih ciklusov, ki so trajno zaznamovali slovensko likovno umetnost. Med njimi je raznolik nabor podob v tehniki akrilnega slikarstva pa tudi risb, grafik in celo tapiserija, izdelana po slikarski predlogi.

Ob 20. letnici obstoja Miheličeva galerije v Kašči smo razstavne prostore prenovili, posodobili ter namenili novima postavitvama devh zbirk. V zgornjem prostoru bomo na ogled postavili nov izbor iz miheličevih vrhunskih del, obogaten z njegovimi manj znanimi risbami in skicami iz zasebne zbirke. Novo postavitev si predstavljamo kot "živ organizem" - dinamični prostor živahnega utripa, posvečene osebnosti in delu Franceta Miheliča. Aktualno postavitev bomo občasno spreminjali, v njenem okviru pa bomo izpostavljali posamezna dela, pripravljali študijske razstave in pogovore.

V spodnjem prostoru bomo z mojstrom Miheličem soočili dela aktualnih loških likovnih ustvarjalcev iz Zbirke v nastajanju. Njena pozornost je usmerjena na lokalno umetniško sceno, vključuje pa tudi dela avtorjev, ki niso Ločani, a so člani Združenja umetnikov Škofja Loka. Postavitev v prvem nadstropju Kašče pomeni dopolnitev zbirke del Franceta Miheliča. Zbirka, katere lastniki so avtorji sami, je projekt spremenljive narave: zamišljen je kot interaktivno razstavišče z neičrpnimi možnostmi spreminjanja, ki vodijo k študijskemu pristopu. Iz tega razloga Združenje umetnikov Škofja Loka v sodelovanju z Loškim muzejem ter Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v sklopu zbirke načrtuje več različnih razstavnih projektov. Z mojstrom Miheličem se tokrat soočajo Berko, Rado Dagarin, Barbara Demšar, Irena Jeras Dimovska, Boge Dimovski, Tina Dobrajc, Janez Ferlan, Pavel Florjančič, Metod Frlic, Peter Gaber, Mito Gegič, Herman Gvardjančič, Janez Hafner, Zdenko Huzjan, Boris Jesih, Jurij Kalan, Tomaž Lunder, Franc Novinc, Boris Oblak, Mirna Pavlovec, Barbara Pintar, Matej Plestenjek, Iztok Sitar, Maja Šubic in Marij Vrenko.

Podpora: Občina Škofja Loka in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije

Zahvala: Združenje umetnikov Škofja Loka in Vladimir Ristić, oblikovalec grafične podobe


Dogodki
Odprtje razstave Loka : Ankara : Loka // Peter Gaber: Zbudi mojo osamljenost

Galerija na Gradu

Peter Gaber je umetnik, ki se na temelju raziskovanj svetlobe, prostora in barve vse bolj uveljavlja na domači likovni sceni. Tako znotraj krajinskega kot figuralnega slikarstva nakazuje nove izrazne smeri in odpira vprašanja o pomenu klasične slikarske motivike v sodobnem času. 

Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si