English
Miheličeva galerija« Nazaj

Galerija Franceta Miheliča je dislocirana enota Loškega muzeja in se nahaja v prvem in drugem nadstropju nekdanje Kašče na Spodnjem trgu v Škofji Loki. V galeriji je predstavljena stalna zbirka grafik, risb in slik velikega slovenskega slikarja in grafika Franceta Miheliča (rojen 1907, umrl 1998). Ustanovljena je bila leta 1994, ko je umetnik podaril dragoceno in obsežno donacija 59 likovnih del Škofji Loki, v spomin na rojstne Virmaše in zgodnja otroška leta, ki jih je preživel v teh krajih.


France Mihelič velja za najbolj izrazitega in izvirnega slovenskega mojstra fantastike in za enega glavnih predstavnikov partizanske umetnosti. Slikarstvo je študiral na ALU v Zagrebu (1927-31), kjer je nanj močno vplivala zagrebška skupina Zemlja. Leta 1945 je postal redni profesor na ALU v Ljubljani, kjer je poučeval vse do upokojitve leta 1970.


V dveh nadstropjih galerije so zastopana dela iz umetnikovega povojnega obdobja, večinoma iz 60. in 70. let, ki veljajo za Miheličevo zelo plodno ustvarjalno obdobje. Miheličev svet fantastike preko samosvoje ikonografije pripoveduje zgodbe, polne sanjskih prividov, metamorfoz, pa tudi melanholije, prežete z bivanjskimi vprašanji o rojstvu, smrti, minevanju... Na ogled so dela z nekaterimi njegovimi najbolj prepoznavnimi motivi kurentov, muzikantov, pa tudi mitološkimi prizori, ki jih je vedno rad strastno upodabljal. Ekspresivne podobe izvirajo iz avtorjevega realnega in sanjskega sveta, iz slikarjevih spominov na otroštvo, na rojstne Virmaše, na Ptuj, kjer je poučeval in kjer se je tudi prvič srečal s Kurentom. Dela odlikuje izvrstna risba, skozi katero se nam razkriva avtorjev čut za izvirno grotesko in karikaturo.

Galerija Franceta Miheliča, Spodnji trg 1:
Ogled možen po predhodni najavi / please announce your visit beforehand

Tel./phone: +386 (0)4 517 04 00


Na vrh
Dogodki
Škofja loka 91'

LOŠKI MUZEJ ŠKOFJA LOKA, Zbirka novejše zgodovine

Praznovanju 25. letnice osamosvojitve Slovenije se v sodelovanju z Občino Škofja Loka pridružuje tudi Loški muzej.

V muzeju bomo Zbirko novejše zgodovine, ki je bila postavljena leta 1983, osvežili in dopolnili z manjšo občasno razstavo.

Na njej bomo javnosti predstavili volilno skrinjico iz leta 1991, ki je bila doslej hranjena v depoju. S spremljajočim besedilom v slovenskem in angleškem jeziku bomo domačim in tujim obiskovalcem osvetlili Škofjo Loko v luči novih političnih in družbenih sprememb in na tak način osvetlili delček naše preteklosti.

Vljudno vabljeni!HISTORIAL IN POLETNA NOČ: 18. JUNIJ V LOŠKEM MUZEJU

LOŠKI MUZEJ ŠKOFJA LOKA

V Loškem muzeju se 18. junija z bogatim programom pridružujemo dvema velikim adogodkoma:

tradicionalni škofjeloški prireditvi Historial in vseslovenski Poletni muzejski noči Skupnosti muzejev Slovenije.MUZIKAL CVETJE V JESENI NA ŠKOFJELOŠKEM GRADU

AMFITEATER LOŠKEGA GRADU

3. junija 2016 se v amfiteater Škofjeloškega gradu ponovno vrača izvirni slovenski muzikal Cvetje v jeseni.

V prodaji so še zadnje vstopnice, kupite jih lahko v Loškem muzeju ter na vseh Eventimovih prodajnih mestih.

Z vstopnico lahko koristite tudi prost vstop v Loški muzej, kadarkoli do konca leta 2016 .

Vljudno vabljeni!VMESNI PROSTOR - interdisciplinarni razstavni projekt

Galerija Ivana Groharja, Galerija Stolp, Galerija na gradu, Hodnik Loškega muzeja

Loški muzej v juniju 2016 pripravlja interdisciplinarni razstavni projekt naslovljen Vmesni prostor, ki bo pod svojim okriljem povezoval tri razstave in priložnostno vitrino. Razstave bodo poleg stalne zbirke Loškega muzeja, ki priča o dolgi zgodovini klekljanja na Loškem, z različnih zornih kotov predstavile tradicijo klekljanja in odmev tradicionalne čipke v sodobnih umetniških praksah. 

Projekt se vključuje tudi v širše dogajanje ob 17. svetovnem čipkarskem kongresu OIDFA, ki bo med 24. in 26. junijem potekal v Ljubljani.GRAJSKE ROKODELNICE

LOŠKI MUZEJ- ŠKOPARJEVA HIŠA

"Grajske rokodelnice" v sodelovanju z Loškim muzejem Škofja Loka pripravljata Rokodelski center DUO Škofja Loka in Pletilska zadruga Breja Preja.

Cena: 10 €, otroci brezplačno

Cena vključuje vodenje delavnice, materiale iz katerih boste ustvarjali in muzejsko vstopnico na dan rokodelnice.

Število udeležencev je največ 12, obvezne so predodne prijave (vsaj tri dni pred delavnico) na telefonsko številko 04/ 517 04 04 ali na e-naslov mira.kalan@loski-muzej.si  .

V primeru premajhnega števila prijav si pridržujemo pravico do odpovedi.VOJNI PLAKAT (1941-1945) Iz depojev Gornjesavskega muzeja Jesenice

Galerija na Gradu, Loški muzej Škofja Loka

Vljudno vas vabimo na otvoritev razstave Vojni plakat (1941-1945) Iz depojev Gornjesavskega muzeja Jesenice, ki bo v sredo, 16. marca 2016, ob 18. uri, v Galeriji na Gradu.

Trajanje razstave: 16. marec - 1. junij 2016USTVARJALNICE NA LOŠKEM GRADU

OKROGLI STOLP

Po zimskem uvajanju Ustvarjalnic v Okroglem stolpu na Loškem gradu, smo se odločili, da z njimi nadaljujemo v pomlad in poletje.

Vabimo vse generacije: babico z vnukom, teto s sosedo, očeta s sinom, hči z bratom, dedka s sosedom, mamo z babico.

Pripravlja jih Loški muzej v sodelovanju z umetnikoma Martino Štirn in Ryuzom Fukuharo.
RESTAVRIRANJE STENSKIH POSLIKAV V KAPELI LOŠKEGA GRADU

Kapela na Loškem gradu

Vljudno vas vabimo v kapelo na Loškem gradu, Grajska pot 13, na ogled dokumentarne razstave in restavriranih poslikav.

Razstavo so odprli direktorica Loškega muzeja Škofja Loka, gospa Saša Nabergoj, generalni direktor Zavoda za varstvo kulturne dediščine, gospod Jernej Hudolin in župan Občine Škofja Loka, gospod Miha Ješe.

Avtorici razstave: Anita Kavčič Klančar (ZVKDS, Restavratorski center), Barbara Sterle Vurnik (Loški muzej Škofja Loka)Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si