Sreda, 25. maj 2022

Dela Franceta Miheliča v dvorcu Novo Celje 

France Mihelič, Strašila in ure, 1978, mešane tehnike
France Mihelič, Strašila in ure, 1978, mešane tehnike
France Mihelič, Vizija, 1980, olje na platno
France Mihelič, Vizija, 1980, olje na platno

V prenovljenem dvorcu Novo Celje so pripravili kompleksno likovno razstavo z naslovom DIALOG: FANTASTIKA – GEOMETRIJA ali Preteklost in Prihodnost v igri Realnosti. Pričujoča razstava je prvi del zamišljenega konceptualnega niza razstav, na katerih bodo v teku petletnega projekta predstavljali likovna dela pomembnih slovenskih umetnikov. Razstavi FANTASTIKA - GEOMETRIJA bodo v naslednjih letih sledile še postavitve URBANO - PROSTRANO (2023), MATERIALNO - NEMATERIALNO (2024) in ŽIVO - NEŽIVO (2025). Razstavni projekt je zamišljen kot sinteza različnih umetniških konceptov, ki naj bi spodbudili razmišljanja o konfliktih in njihovem reševanju. Gre za sklop večjih razstav, ki bodo soočale velikane slovenske moderne umetnosti s sodobnimi avtorji. Na razstavi bodo zastopana likovna dela vidnih slovenskih likovnih umetnikov preteklega in tega stoletja. Letos sta od starejših mojstrov izbrana Avgust Černigoj in France Mihelič.

Nosilec projekta DIALOG je Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec, razstave pa so medinstitucionalne: povezuje se namreč več kulturnih institucij z različnih koncev Slovenije (Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, Koroška galerija likovnih umetnosti Slovenj Gradec, Loški muzej Škofja Loka, Celjski muzej).

Glavna kuratorka projekta DIALOG je ugledna umetnostna zgodovinarka Alenka Domjan, ki je do leta 1988 vodila Likovni salon Celje, nato pa leta 1988 prevzela vodstvene funkcije Zavoda za kulturne prireditve. Pri projektu kot strokovna svetovalka sodeluje tudi umetnostna zgodovinarska Milena Zlatar, ki je več let vodila Koroško galerijo likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu.

Ker je France Mihelič ena ključnih umetniških osebnosti vsebinskega koncepta razstave DIALOG v dvorcu Novo Celje, nas je Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec naprosil za izposojo izbranih del Franceta Miheliča iz njegove donacije Občini Škofja Loka, ki jih hranimo v Galeriji Franceta Miheliča v srednjeveški Kašči. V Loškem muzeju smo se pozitivno odzvali njihovi želji po sodelovanju pri razstavi, ker menimo, da posoja želenih del Zavodu za kulturo, šport in turizem Žalec bogati to vsebinsko izjemno in kvalitetno likovno prireditev, hkrati pa popularizira in aktualizira tako avtorja – slikarja Franceta Miheliča - kot tudi občino Škofja Loka, ki je lastnica dela Miheličevega opusa. Razstava je na ogled odvila v prenovljenih galerijskih prostorih dvorca, ki sodi med bisere slovenske profane baročne arhitekture.

Odprtje prvega dejanja razstave DIALOG bo v petek, 27. maja 2022, ob 19. uri v Dvorcu Novo Celje pri Žalcu, razstava pa bo na ogled do 2. oktobra 2022.

Pripravil: Boštjan Soklič