Četrtek, 30. junij 2022

Loški muzej na Dnevu prijateljstva in Historialu

Knjižni kažikotki na Dnevu prijateljstva
Knjižni kažikotki na Dnevu prijateljstva
Delavnica izdelovanja ščitov na Historialu
Delavnica izdelovanja ščitov na Historialu

V Loškem muzeju se povezujemo z lokalno skupnostjo, tako da z raznovrstnimi delavnicami in programi sodelujemo na številnih dogodkih. Maja in junija smo z ustvarjalnimi delavnicami sodelovali na dveh otroških festivalih.

Na sončno nedeljo konec maja se je na Visokem v Poljanski dolini odvijal Dan prijateljstva. V bližini kipa Ivana Tavčarja smo v senci mogočnega drevesa ustvarjali knjižna kazala - knjižne kažikotke. S prepogibanjem barvnih papirjev smo izdelali kotna kazala, ki smo jih okrasili z raznovrstnimi domišljijskimi in živalskimi motivi. Veseli smo bili številnega obiska otrok, predvsem tistih najmlajših.

V začetku junija pa smo prisostvovali srednjeveškemu duhu Historiala! Poleg delavnice peke kruha, ki se je odvijala v Škoparjevi hiši na grajskem vrtu, smo na Trgu pod Gradom pripravili delavnico, na kateri so otroci izdelali in poslikali srednjeveške ščite. Ustvarjalni kotiček, ki je bil letos pripravljen iz bal sena, je pokal po šivih, zato so si ustvarjanja željni otroci našli svoj prostor za risanje kar na naši stojnici ali pa v njeni neposredni bližini, na ploščadi trga. V času delavnice smo izdelali preko 100 ščitov, ki so do večera veselo krasili ulice Škofje Loke. Čas delavnice so popestrile tudi ulične uprizoritve in glasbeni nastopi.

Zahvaljujemo se vsem mladim ustvarjalkam in ustvarjalcem, ki so se udeležili naših delavnic in s tem pričarali pravo vzdušje festivala! Zahvala gre tudi njihovim staršem, babicam in dedkom, stricem in tetam ter drugim spremljevalkam in spremljevalcem, ki so jih vzpodbujali in potrpežljivo čakali, da so mlade umetnice in umetniki zaključili svoje mojstrovine.

Veseli nas, da smo del lokalne skupnosti. Se vidimo ponovno prihodnje leto!