Torek, 14. december 2021

Pivovarstvo in vinarstvo na Loškem v srednjem veku

Novo v videoarhivu

Pivovarstvo in vinarstvo na Loškem v srednjem veku <em>Foto: Fototeka Loškega muzeja</em>
Foto: Fototeka Loškega muzeja

V spletnem videoarhivu si lahko ogledate posnetek predavanja kustosa za arheologijo Jožeta Štukla, v katerem je ob pomoči najstarejših zgodovinskih virov skušal osvetliti začetke pivovarstva in vinarstva na ozemlju freisinškega Loškega gospostva. 

Pivovarstvo je v vaseh na Sorškem polju cvetelo v 12. stoletju, do konca 14. stoletja pa je povsem zamrlo. V srednjem veku je med vinorodne okoliše spadala tudi Škofja Loka z okolico. Vinsko trto so gojili na gospoščinskih vinogradih v mestni okolici ter v Stražišču pri Kranju. Ker pa je imela freisinška škofija svoje posesti tudi na Dolenjskem in se loško vino ni moglo kosati s tamkajšnjim, so tekom 16. stoletja vinogradništvo na tleh Loškega gospostva opustili.

Predavanje je potekalo v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine, ki jih je zaznamovala tema Dober tek!, in projekta Naša kuhna.