Petek, 1. julij 2022

Simboli na vzglavjih postelj Kalanovih

Kalanovo pohištvo v zbirki Loškega muzeja <em>Foto: Janez Pelko</em>
Kalanovo pohištvo v zbirki Loškega muzeja Foto: Janez Pelko
Zakonska postelja
Zakonska postelja
Na manjši ženski postelji je naslikan Marijin monogram.
Na manjši ženski postelji je naslikan Marijin monogram.
Simbol božjega očesa na vzglavni stranici moške postelje se imenuje tudi Božja previdnost.
Simbol božjega očesa na vzglavni stranici moške postelje se imenuje tudi Božja previdnost.

V stalni zbirki Loškega muzeja hranimo pohištvo družine Kalan, ki je na Dvorcu Visoko v Poljanski dolini živela skoraj 250 let. Med pohištvom, ki je iz druge polovice 18. stoletja, sta dve postelji, skrinja, dve omari, sklednik in otroška posteljica. Vzglavji večjih postelj sta ozaljšani s simboloma.

Na manjši ženski postelji je naslikan Marijin monogram. Gre za znak, sestavljen iz črk Marijinega imena. Jedro monograma predstavlja povečana začetnica M, ki ima navzven ukrivljena kraka. Ostale manjše črke so vkomponirane vanjo ali pa se prepletajo z njenima krakoma. Marijine monograme na naših tleh srečujemo tudi na panjskih končnicah, arhitekturnih členih itd. Marija kot Božja mati, ki je spočela in rodila Jezusa Kristusa, je v krščanstvu največja priprošnjica vernikom pri Bogu. Velja tudi za zgled materinstva in pomočnico v dušnih in telesnih nevarnostih. Marijin monogram, naslikan na posteljno vzglavje, je deloval kot zaščita pred nevarnostmi noči in še posebej priporočil spečega v varstvo Mariji, zavetnici vseh ljudi.

Zanimiv je tudi stiliziran nagelj na vrhu kartuše z Marijinim monogramom. V krščanstvu je nagelj sicer Kristusov cvet, še ožje pa lahko simbolizira križanje (zaradi nageljnovih žbic, ki po obliki spominjajo na žeblje). V baročnih upodobitvah Marije pa nagelj velikokrat nadomešča rdečo vrtnico, ki je sicer prispodoba za Marijino ljubezen, trpljenje in bolečino ob sinovi smrti. Upodobljen na vrhu Marijinega monograma nagelj tako še poudarja vrednoto materinske ljubezni.

Simbol božjega očesa na vzglavni stranici moške postelje se imenuje tudi Božja previdnost. Oko brez vek, obkroženo z vencem sončevih žarkov, se običajno razlaga kot povsod prisotnega Boga, ki vse vidi in vse ve. Nahaja se v središču enakostraničnega trikotnika, ki v krščanstvu simbolizira Sveto trojico – Boga Očeta, Sina in Svetega Duha.

Vedno je upodobljeno le eno samo oko, ki je kot vidni organ zaznave pogost simbol intelektualne zaznave ali spoznanja. Nordijski vrhovni bog Odin ima prav tako samo eno oko. Da je lahko pil iz vodnjaka modrosti in doumel skrivnosti preteklosti, sedanjosti in prihodnosti, je moral namreč enega od svojih očes žrtvovati. Prav tako imajo čarovnice v številnih pravljicah le eno oko, kar simbolizira njihovo jasnovidnost, iz legend pa poznamo nemalo (delno) slepih prerokov in modrecev.

Za konec omenimo, da oko v prostozidarskem izročilu simbolizira Logos, ustvarjalno načelo ali Velikega graditelja sveta, vendar pa moramo poudariti, da je pod božjim očesom na postelji družine Kalan letnica 1774, Johann Adam Weishaupt pa je v bavarskem mestu Ingolstadt tajno združbo iluminatov ustanovil šele leta 1776.

Pripravila: Nina Misson

Literatura: