English
Mlin- muzej na prostem
Arheološške zbirke
Visoška domačija pripoveduje
Kulturno zgodovinska zbirka
ŠŠkofjelošški pasijon
Umetnostno zgodovinska zbirka
Etnološške zbirke
ŠŠkoparjeva hišša-muzej na prostem
Dražžgošše med drugo svetovno vojno
Zbirka novejšše zgodovine
Prirodoslovna zbirka
Dražžgošše med drugo svetovno vojno« Nazaj

Dražgoše pred drugo svetovno vojno

Dražgoše so stara slovenska vas, ki leži na južnih, prisojnih pobočjih Jelovice, tik pod strmim robom Dražgoške gore. Skozi Dražgoše pelje cesta, ki povezuje Selško dolino s Kropo.
V pisanih virih se Dražgoše prvič omenjajo  kot Drasigos in Drasigosh v urbarju freisinškega gospostva leta 1291, kar govori o slovanskem poreklu naseljencev.
Ljudje so se tu ukvarjali predvsem s kmetijstvom. Da pa so se lažje preživeli na tem skopem koščku zemlje, so za potrebe fužinarjev in kovačev v Železnikih, na Dražgoški gori kopali železovo rudo, kuhali oglje in sekali les ter izdelovali sode za transport žebljev. Ko so v Železnikih konec 19., začetek 20. stoletja ugasnili plavži, so ljudje začeli iskati nove zaposlitve. Moški so se udinjali predvsem kot gozdni delavci in furmani na Jelovici. Po nekaterih hišah pa so ženske pekle medeno pecivi, imenovano >>ta mal kruhk<<, danes poznan pod dražgoški kruhek, kak dinar pa so zaslužile tudi s klekljanjem.
V Dražgošah je pred drugo svetovno vojno stala znana romarska cerkev, posvečena sveti Luciji. Posebna znamenitost te cerkve so bili štirje zlati oltarji iz druge polovice 17. stoletja, ki jih danes hrani Loški muzej Škofja Loka.





Dražgoše med drugo svetovno vojno

Druga svetovna vojna ni prizanesla niti Dražgošam, kjer je potekala dražgoška bitka. V zbirki Dražgoše med drugo svetovno vojno predstavljamo borce Cankarjevega bataljona, ki se je konec leta 1941. nastanil v vasi. Kmalu zatem, 9. januarja 1942, je okupator napadel partizane v vasi in boj se je nadaljeval vse do 11. januarja. Partizanski vojaki so se umaknili na Jelovico, Nemci pa so mnogo domačinov ubili in izgnali ter požgali hiše, gospodarska poslopja in cerkev sv. Lucije. Nekdaj živahna gorska vasica je za nekaj časa skoraj popolnoma opustela.

Dražgoše po drugi svetovni vojni

Zbrika Dražgoše po drugi svetovni vojni je posvečena obdobju, ko se domačini vrnejo domov, obnovijo infrastrukturo ter obudijo kulturno in družabno življenje. Vaščani so se ob povratku najprej lotili izgradnje nove ceste, ki je vas povezala z Rudnim in Škofjo Loko. Prvih nekaj let so živeli v začasnih bivališčih v lesenih barakah, kjer so si uredili tudi cerkev in šolo. Po nekaj letih pa so začeli zidati hiše, šolo (1953) in novo cerkev sv. Lucije (1966), saj je bila stara cerkev med vojno popolnoma porušena.

Ob vzpostavitvi osnovnih življenjskih pogojev pa je vzcvetelo tudi kulturno in društveno življenje. V vasi delujejo kulturno-umetniško, športno, gasilsko in turistično društvo Dražgoše.

Posebno pozornost pa vaščani in širša slovenska javnost posvečajo spominu padlim med vojno, iz česar se je razvila spominsko-športna prireditev Po stezah partizanske Jelovice. Osrednja slovesnost ob tej prireditvi vsako leto poteka pri spomeniku dražgoški bitki, ki je bil zgrajen leta 1976.



Na vrh
Dogodki
IZLOŽBE DOMIŠLJIJE Prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

Vljudno vabljeni na odprtje Izložb domišljije, prodajnih razstav umetnikov in rokodelcev v Škofji Loki. V skupni akciji se tokrat povezuje kar 16 organizacij iz Škofje Loke ter več kot 60 posameznikov.


Muzejski večer: Škofjeloški grad med drugo svetovno vojno in po njej ter usoda njegovih lastnic

Galerija Franceta Miheliča, Kašča

Na muzejskem večeru bo kustos Loškega muzeja Jože Štukl predstavil, kaj se je dogajalo z Loškim gradom in njegovimi lastnicami uršulinkami tekom druge svetovne vojne in po njej. 

Študijski krožek Ločanke

Muzejska soba, Loški muzej Škofja Loka

Letos nadaljujemo raziskovanje žensk »Ločank«, ki so s svojim delom pustile pomembne sledi v naši kulturni, prosvetni, znanstveni ali umetniki dediščini. Skozi raziskavo arhivskega gradiva, zbiranje spominov in fotografij bomo osvetlili življenje žensk, ki so živele in ustvarjale v Škofji Loki ali tistih žensk, ki so bile rojene v Škofji Loki in so delovale v drugih slovenskih krajih ali celo v svetu. Študijski krožek vodi kustosinja Loškega muzeja Biljana Ristić, krožku se lahko pridružite kadarkoli.

Muzejski večer ob 150 letnici rojstva Ivana Groharja

Kulturno središče Stare Žiri, Tabor 2, Žiri

Kustosinja Loškega muzeja Barbara Sterle Vurnik nam bo ob jubileju spregovorila predvsem o Groharju v povezavi s Škofjo Loko in okolico. Tudi s pomočjo slikovnega gradiva nam bo skušala predstaviti Groharjevo zgodbo in razstavo, ki jo je letos postavila v Loškem muzeju ob slikarjevi 150-letnici rojstva.

Odprtje razstave MAUSAR - ŽIROVSKI APELLES

Kulturno središče Stare Žiri, Tabor 2, Žiri

Letošnje leto obeležujeta 90. letnica rojstva žirovskega slikarja, pisatelja in glasbenika Jožeta Peternelja – Mausarja in donacija njegovih osebnih predmetov, ki jo je Muzej Žiri pred časom pridobil od umetnikovih dedinj. Ob tej priliki smo pripravili priložnostno razstavo, na kateri predstavljamo Mausarja ne samo kot slikarja, ampak preko njegovih osebnih predmetov odkrivamo različne vidike njegove zanimive osebnosti.



Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si