English
Domov   >   Stalne zbirke   >   Prirodoslovna zbirka
Mlin- muzej na prostem
Arheološške zbirke
Visoška domačija pripoveduje
Kulturno zgodovinska zbirka
ŠŠkofjelošški pasijon
Umetnostno zgodovinska zbirka
Etnološške zbirke
ŠŠkoparjeva hišša-muzej na prostem
Dražžgošše med drugo svetovno vojno
Zbirka novejšše zgodovine
Prirodoslovna zbirka
Prirodoslovna zbirka« Nazaj

V hodniku severnega trakta je na ogled živalstvo loškega ozemlja, ki se razteza od Sorškega polja z nadmorsko višino 345 m, do vrha Porezna visokega 1630 m. Največja zbirka na Gorenjskem obsega predstavnike rib, plazilcev, ptičev in sesalcev. V zbirki je 105 vretenčarjev, katerih število vsako leto narašča. Posebej obiskovalca razveselijo postavitve s podobami iz narave, zasnovane tako, da vzbujajo vtis plastičnosti. Oko pritegne srnjakova družina, zveri, lisičja družina in skupina ježev. Mogočni planinski orel, ki je uplenil zimsko obarvanega planinskega zajca, prikazuje neizprosni zakon narave in vpetost živali v prehranjevalno verigo. V naravoslovni zbirki si lahko ogledamo: ribe, plazilce, vodne ptice, ujede, sove, kure, žolne, ptice nepevke, ptice pevke, žužkojede, zajce, glodalce, zveri in lihoprste kopitarje.


SLIKARSKI CIKEL MAJE ŠUBIC

Prirodoslovno zbirko  dopolnjuje najnovejši  Slikarski cikel Maje Šubic z upodobitvami motivov iz rastlinskega sveta. Del razstavljenega opusa obsegajo akvareli, koncipirani po principu herbarijev, v katerih so zajete nekatere značilne cvetlice iz lokalnega, škofjeloškega sveta, točneje z grajskega vrta. Del opusa pa predstavljajo freske, ki se tematsko in formalno vežejo na znanstveni svet Charlesa Darwina, zlasti na njegove dnevniške zapiske na področju  raziskovanja botanike. S tem poveže oddaljen svet in  preteklost z današnjim časom in domačim, lokalnim okoljem v univerzalno podobo in zgodbo o naravi. Razstavljeni opus predstavlja most med sodobno loško umetniško produkcijo in starejšo umetnostjo, saj hkrati dopolnjuje tudi obstoječo umetnostnozgodovinsko zbirko, zlasti predstavitev dediščine  umetnikov iz rodbine Šubic, ki je na ogled v sosednjem hodniku in predstavitev srednjeveških fresk v pritličju. Dela škofjeloške slikarke Maje Šubic tako pomenijo nadaljevanje kontinuitete umetniškega ustvarjanja znamenite rodbine Šubic, pa tudi freskantskega slikarstva na slovenskem, saj je ena redkih slovenskih umetnic, ki se danes še ukvarja s tehniko freske.


Na vrh
Dogodki
IZLOŽBE DOMIŠLJIJE Prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

Vljudno vabljeni na odprtje Izložb domišljije, prodajnih razstav umetnikov in rokodelcev v Škofji Loki. V skupni akciji se tokrat povezuje kar 16 organizacij iz Škofje Loke ter več kot 60 posameznikov.


Muzejski večer: Škofjeloški grad med drugo svetovno vojno in po njej ter usoda njegovih lastnic

Galerija Franceta Miheliča, Kašča

Na muzejskem večeru bo kustos Loškega muzeja Jože Štukl predstavil, kaj se je dogajalo z Loškim gradom in njegovimi lastnicami uršulinkami tekom druge svetovne vojne in po njej. 

Študijski krožek Ločanke

Muzejska soba, Loški muzej Škofja Loka

Letos nadaljujemo raziskovanje žensk »Ločank«, ki so s svojim delom pustile pomembne sledi v naši kulturni, prosvetni, znanstveni ali umetniki dediščini. Skozi raziskavo arhivskega gradiva, zbiranje spominov in fotografij bomo osvetlili življenje žensk, ki so živele in ustvarjale v Škofji Loki ali tistih žensk, ki so bile rojene v Škofji Loki in so delovale v drugih slovenskih krajih ali celo v svetu. Študijski krožek vodi kustosinja Loškega muzeja Biljana Ristić, krožku se lahko pridružite kadarkoli.

Muzejski večer ob 150 letnici rojstva Ivana Groharja

Kulturno središče Stare Žiri, Tabor 2, Žiri

Kustosinja Loškega muzeja Barbara Sterle Vurnik nam bo ob jubileju spregovorila predvsem o Groharju v povezavi s Škofjo Loko in okolico. Tudi s pomočjo slikovnega gradiva nam bo skušala predstaviti Groharjevo zgodbo in razstavo, ki jo je letos postavila v Loškem muzeju ob slikarjevi 150-letnici rojstva.

Odprtje razstave MAUSAR - ŽIROVSKI APELLES

Kulturno središče Stare Žiri, Tabor 2, Žiri

Letošnje leto obeležujeta 90. letnica rojstva žirovskega slikarja, pisatelja in glasbenika Jožeta Peternelja – Mausarja in donacija njegovih osebnih predmetov, ki jo je Muzej Žiri pred časom pridobil od umetnikovih dedinj. Ob tej priliki smo pripravili priložnostno razstavo, na kateri predstavljamo Mausarja ne samo kot slikarja, ampak preko njegovih osebnih predmetov odkrivamo različne vidike njegove zanimive osebnosti.Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si