English
Mlin- muzej na prostem
Arheološške zbirke
Visoška domačija pripoveduje
Kulturno zgodovinska zbirka
ŠŠkofjelošški pasijon
Umetnostno zgodovinska zbirka
Etnološške zbirke
ŠŠkoparjeva hišša-muzej na prostem
Dražžgošše med drugo svetovno vojno
Zbirka novejšše zgodovine
Prirodoslovna zbirka
ŠŠkofjelošški pasijon« Nazaj

ŠKOFJELOŠKI PASIJON – PROCESSIO LOCOPOLITANA

Škofjeloški pasijon je spokorna procesija velikega petka, ki se je prirejala v Škofji Loki. Njeno besedilo je v loškem kapucinskem samostanu napisal pater Romuald - Lovrenc Marušič (1676–1748) iz Štandreža pri Gorici. Velja za najstarejše ohranjeno dramsko besedilo v slovenskem jeziku.
Nastanek Škofjeloškega pasijona in začetek njegovega uprizarjanja je bil doslej umeščen v leto 1721. Nove analize so pokazale, da se pasijon leta 1721 ni šele začel uprizarjati, tudi ni bil tedaj napisan, temveč je bil že pred tem časom redno uprizarjan vsako leto. Pater Romuald je glavno besedilo Škofjeloškega pasijona napisal leta 1715 in ga potem izpopolnjeval vse do leta 1727. Danes znano obliko s 13 podobami je Škofjeloški pasijon dobil ob zadnji redakciji leta 1727, ko je pater Romuald zapustil Škofjo Loko oziroma predal vodenje Pasijona v druge roke.
Loška pasijonska procesija se je v 18. stoletju uprizarjala vsako leto, vse do ukinitve leta 1767. Od druge polovice 18. stoletja pa do prve četrtine 20. stoletja ni bilo uprizoritev. Odrsko uprizoritev je leta 1936 pripravil dr. Tine Debeljak, nadaljnje uprizoritve pa je preprečila 2. svetovna vojna. V povojnem obdobju in tudi kasneje so bile razmere za uprizarjanje Škofjeloškega pasijona povsem neprimerne. Tako je bil Škofjeloški pasijon v izvirni obliki v celoti uprizorjen šele leta 1999 in potem ponovno 2000, 2009 in 2015.
Škofjeloški pasijon se še danes enako kot v Romualdovem času odvija v postno velikonočnem času po ulicah in trgih starodavnega mesta Škofje Loke, s to razliko da si današnje uprizoritve sledijo na vsakih 6 let. Nosilci in izvajalci Škofjeloškega pasijona so prebivalci Škofje Loke in okoliških vasi, ki pasijonsko dediščino ohranjajo na ravni posameznikov, družin, lokalnih skupnosti, društev, skupin, šol in kulturnih ustanov.
Zadnja uprizoritev Škofjeloškega pasijona je bila izvedena v letu 2015. Od 21. marca do 12. aprila 2015 je bilo izvedenih 8 pasijonskih predstav, ki si jih je skupno ogledalo 23.000 obiskovalcev. Naslednja uprizoritev Škofjeloškega pasijona bo leta 2021, istočasno pa bo v Škofji Loki potekal tudi kongres združenja Europassion.Škofjeloški pasijon je bil 1. decembra 2016 vpisan na UNESCO-v reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine, kar predstavlja zgodovinski uspeh ne le za Škofjo Loko ampak tudi za Slovenijo, saj je to prvi slovenski vpis na UNESCO-v reprezentativni seznam.Na vrh
Dogodki
Odprtje razstave Loka : Ankara : Loka // Peter Gaber: Zbudi mojo osamljenost

Galerija na Gradu

Peter Gaber je umetnik, ki se na temelju raziskovanj svetlobe, prostora in barve vse bolj uveljavlja na domači likovni sceni. Tako znotraj krajinskega kot figuralnega slikarstva nakazuje nove izrazne smeri in odpira vprašanja o pomenu klasične slikarske motivike v sodobnem času. 

Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si