English
Mlin- muzej na prostem
Arheološške zbirke
Visoška domačija pripoveduje
Kulturno zgodovinska zbirka
ŠŠkofjelošški pasijon
Umetnostno zgodovinska zbirka
Etnološške zbirke
ŠŠkoparjeva hišša-muzej na prostem
Dražžgošše med drugo svetovno vojno
Zbirka novejšše zgodovine
Prirodoslovna zbirka
Visoška domačija pripoveduje« Nazaj

Lokacija: Visoška domačija, Visoko, Poljanska dolina

Občina Gorenja vas-Poljane, Loški muzej Škofja Loka in Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije v dvorcu na Visokem predstavljamo stavbno zgodovino in obnovo Visoške domačije, Kalanov rod, Tavčarja na Visokem ter kuhinjo iz 19. stoletja.


V veži je predstavljena stavbna zgodovina domačije na Visokem, katere obnova poteka zadnjih nekaj let. Na razstavi, ki jo je pripravila Damjana Pediček Terseglav iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, spozanmo kako se je domačija spreminjala od časov Kalanovega rodu, ki je tu živel od sredine 17. stoletja pa vse do 19. stoletja, ko se s svojimi obnovami močno približa meščanski hiši. V zadnjem letu pa Visoška domačija s pomočjo Zavoda za varstvo kulturne dediščine dobiva novo staro podobo.

Kustosinja Loškega muzeja, Biljana Ristić, na razstavi predstavlja Kalanovo rodbino ter njen vzpon in nato zaton na Visoški domačiji in zakonca Tavčar na Visokem. Kalanov rod je tu gospodaril od sredine 17. pa skoraj do konca 19. stoletja. Poleg kmetijstva so se ukvarjali s trgovino z vinom. Kalanovi so bili navdih za pisanje znamenitega zgodovinskega romana Visoška kronika, katerega avtor je Ivan Tavčar.

Zakonca Ivan in Franja Tvačar sta kupila Visoško domačijo leta 1893 od Kalanovih. Ivana Tavčarja predstavljamo kot literarnega ustvarjalca, pomembnega politika in župana Ljubljane, pa tudi človeka, ki je bil navezan na rodno Poljansko dolino. Njegovo "boljšo" polovico, Franjo, pa lahko spoznamo v luči kulturno-prosvetnih in humanitarnih dejavnosti, ki jih je bila kot velika gospa deležna. Ko sta se Ivan in Franja Tavčar preselila na Visoko v jeseni svojega življenja, sta tu gostila precej pomembnih veljakov iz kulturnega, političnega in družbenega življenja. Oba sta pokopana v družinski grobnici nedaleč od Visoške domačije.


Mojca Šifrer Bulovec, kustosinja Loškega muzeja, na razstavi predstavlja obnovljeno in delujočo kuhinjo na Visoški domačiji, ki jo je ambientalno opremila s kuhinjsko opremo, posodjem in orodjem. Johan Kalan (1814-1874) je s celotnim stanovanjskim poslopjem leta 1851 prenovil tudi veliko kuhinjo s shrambo. V vsioški kuhinji so hrano pripravljali na dolgi mizi, v kotu pa je stala omara, imenovana marajna. Hrano so kuhali in pekli v krušni peči, na odprtem ognjišču ali na ražnju, v glineni, litoželezni ali bakreni posodi. Nad ognjiščem in kuriščem peči je ohranjen zbiralnik dima oziroma napa, kjer se je dim usmerjal skozi dimnik na prosto. Ta tip kuhinje je bil v slovenskih mestih znan že v 17. stoletju.

Ekipa: 

Občina Gorenja vas-Poljane (župan Milan Čadež, Marjeta Šifrar)

Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije- Območne enota Ljubljana (Damjana Pediček Terseglav)

Loški muzej Škofja Loka (direktorica Saša Nabergoj, Biljana Ristić, Mojca Šifrer Bulovec)

Na vrh
Dogodki
Odprtje razstave Loka : Ankara : Loka // Peter Gaber: Zbudi mojo osamljenost

Galerija na Gradu

Peter Gaber je umetnik, ki se na temelju raziskovanj svetlobe, prostora in barve vse bolj uveljavlja na domači likovni sceni. Tako znotraj krajinskega kot figuralnega slikarstva nakazuje nove izrazne smeri in odpira vprašanja o pomenu klasične slikarske motivike v sodobnem času. 

Arhiv »

Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13 , 4220 Škofja Loka
tel.: +386 4 517-04-00, fax: +386 4 517-04-12
E-Mail: info@loski-muzej.si