Novičnik Loškega muzeja

Muzejske novice

Izložbe domišljije

Izložbe domišljije

Virtualno odprtje in nakupovanje

Izložbe domišljije, prodajne razstave umetnikov in rokodelcev, smo letos odprli virtualno. Tako bodo do sprostitve ukrepov potekali tudi nakupi.

Preberi več
 ©Janez Pelko

Virtualno odprtje razstave Foto Loka

Ustvarjanje zgodovine fotografije Škofje Loke

Oglejte si virtualno odprtje razstave Foto Loka, ki zajema več kot stoletje dolgo obdobje fotografije v Škofji Loki in se osredotoča predvsem na odnos umetnikov fotografov do njihovega neposrednega okolja, do mesta oziroma prostora, v katerem živijo.

Preberi več
Franja Tavčar (levo) na čolnarjenju po Poljanski Sori. ©Hrani Zgodovinski arhiv Ljubljana – Enota v Škofji Loki.

Sodelovali smo ...

Sodelovali smo pri pripravi prispevka o življenju in delu Franje Tavčar za revijo za ustvarjalno preživljanje prostega časa Prostočasnik.

Preberi več
Boštjan Soklič in Aleš Gregorič ©Fototeka Loškega muzeja

Novo v videoarhivu

Pogovor z Alešem Gregoričem

V našem spletnem videoarhivu si lahko ogledate pogovor kustosa za umetnostno zgodovino Boštjana Sokliča s fotografom Alešem Gregoričem ob njegovi razstavi fotografij iz cikla Vonj kože.

Preberi več

Muzejske zanimivosti

Oltar Sv. Lucije, Jakob Kornelij, 1689, les. ©Fototeka Loškega muzeja

Plastično okrasje oltarja svete Lucije v kapeli Loškega gradu

Zlati oltarji iz cerkve sv. Lucije v Dražgošah, ki jih hranimo v kapeli Loškega gradu, v polnosti izražajo tradicionalno rezbarsko-kiparsko kulturo Kranjske v 17. stoletju, oplojeno z umetnostnimi tokovi iz alpskih dežel in Italije.

Preberi več
Štefan Šubic: Marijino kronanje, 1849, olje na platno. ©Fototeka Loškega muzeja

Marijino kronanje Štefana Šubica iz leta 1849

Med likovnimi deli podobarske delavnice Šubic iz Poljan, ki jih hranimo v Loškem muzeju, zaradi nenavadne ikonografije zagotovo izstopa oltarna slika Štefana Šubica iz leta 1849, izdelana za potrebe cerkve sv. Lucije v Dražgošah.

Preberi več
Marjan Smerke, Loški grad, 1973, fotografija. ©Fototeka Loškega muzeja

Pogledi v preteklost

Izbor fotografij ob tisočletnici Škofje Loke

Škofja Loka, znana predvsem po svoji slikarski dediščini, je že od začetkov fotografskega medija na naših tleh svojevrsten magnet tudi za fotografe, predvsem tiste, ki se navdušujejo nad slikovitostjo staroveške arhitekture in nenavadnimi detajli.

Preberi več
Glinena dvodelna retorta za žganje živosrebrne rude iz Loškega muzeja. ©Fototeka Loškega muzeja

Glinena retorta iz Loškega muzeja

V zbirkah Loškega muzeja hranimo posebno keramično posodo, ki se je uporabljala za pridobivanje živega srebra. Največji dobavitelji tovrstnih posod za idrijski rudnik so bili loški lončarji.

Preberi več

Vidne osebnosti z Loškega

Ratitovec decembra 1972 (Selška dolina).

Tone Mlakar, fotograf

1921–2020

Tone Mlakar je bil vsestranski ustvarjalec, ki se je v svoji karieri ljubiteljsko, a z vso resnostjo in vnemo ukvarjal tudi s fotografijo. Javnost ga kot fotografa verjetno najbolj pozna po slikovitih podobah Škofje Loke in okolice, zato njegov dolgoleten opus zasluženo predstavlja eno najbolj podrobnih fotografskih kronik mesta in njegovih prebivalcev.

Preberi več
Igor Žužek ©Tihomir Pinter

Igor Žužek

1960–2020

Igor Žužek je bil dramski igralec, gledališki pedagog in član Združenja umetnikov Škofja Loka. Od leta 1997 je bil zaposlen v SLG Celje. Posnel je 21 kratkih in celovečernih filmov, nekaj epizodnih vlog v nadaljevankah in nanizankah ter reklam, v amaterskih gledališčih pa je kot režiser postavil na oder nekaj deset predstav.

Preberi več
Irena Jeras Dimovska: brez naslova, 2008, akril na platno. ©Fototeka Loškega muzeja

Irena Jeras Dimovska

Čutne prispodobe

Med sodobnimi likovnimi ustvarjalkami in ustvarjalci na Gorenjskem s svojim opusom zagotovo izstopa Irena Jeras Dimovska, slikarka, konservatorsko-restavratorska svetnica in članica Združenja umetnikov Škofja Loka.

Preberi več
Peter Jovanovič, 2013. ©Tomaž Lunder

Peter Jovanovič

Novodobni ljudski podobar in rezbar

Med peščico ustvarjalcev, ki s svojimi deli resnično zaznamujejo loški likovni prostor od 60. let prejšnjega stoletja do danes, je brez dvoma na vidnem mestu Peter Jovanovič, likovni samorastnik iz Poljanske doline.

Preberi več
 ©Fototeka Loškega muzeja

Srečanja in sodelovanja z dr. Pavletom Blaznikom

Spomini dr. Janeza Šumrade

Dr. Janez Šumrada je z nami delil svoje spomine na dr. Pavla Blaznika, dolgoletnega predsednika Muzejskega društva Škofja Loka in enega od njegovih ustanoviteljev, v hrambo pa nam je izročil tudi dve Blaznikovi temeljni deli z avtorjevimi rokopisnimi dopolnitvami.

Preberi več
Edi Sever: Mladi godci, 2019, akvarel. ©Fototeka Loškega muzeja

Edi Sever

Estetika v gibanju

V letošnjem letu se je poslovil škofjeloški slikar in ilustrator Edi Sever (1943–2020), ki je aktivno deloval tudi v neformalnem likovnem združenju Puštalcev.

Preberi več

Odpiralni čas

Fototeka Loškega muzeja

Loški muzej ostaja zaprt

Zaradi ukrepov za zajezitev epidemije koronavirusa ostajata Loški muzej Škofja Loka in Galerija Ivana Groharja za obiskovalke in obiskovalce do nadaljnjega zaprta.

Preberi več

Spremljajte nas

Loški muzej Škofja Loka @ Facebook Loški muzej Škofja Loka @ Instagram Loški muzej Škofja Loka @ YouTube Loški muzej Škofja Loka @ TripAdvisor

Vsak drugi ponedeljek nas lahko poslušate v oddaji Muzejski zapiski na Radiu Sora, kjer predstavljamo naše aktualno delo in zanimivosti iz muzeja.