Novičnik Loškega muzeja

Muzejske novice

France Mihelič v Žirovem selu, 1964. ©Alenka Puhar

Manj znani obrazi Franceta Miheliča

Fotografska razstava

Ob 25-letnici Miheličeve galerije, ki ima prostore v Kašči na Spodnjem trgu, v njej predstavljamo dokumentarno razstavo, sestavljeno iz niza portretnih fotografij Franceta Miheliča, ki so delo priznanih slovenskih fotografov.

Preberi več
 ©Fototeka Loškega muzeja

Nova spletna razstava

Tovarna klobukov Šešir

V pregledni spletni razstavi, ki je v polnem obsegu zaživela prav te dni, predstavljamo zgodovino in zgodbo tovarne klobukov Šešir iz Škofje Loke.

Preberi več
 ©Sara Šifrar Krajnik

Kako dobro poznate zgodovino tovarne Šešir?

Križanka

Za krajšanje prazničnih dni smo v muzeju pripravili križanko, s katero lahko preverite, kako dobro poznate zgodovino znamenite škofjeloške tovarne klobukov Šešir.

Preberi več
1. nagrada v kategoriji Naključje: Milan Mihalič, FKJP Kranj, naslov dela: Nekoč ©Milan Mihalič

Regijska fotografska razstava Ujeti pogledi 2020

Kustos Loškega muzeja Boštjan Soklič je kot član žirije sodeloval pri Regijski fotografski razstavi Ujeti pogledi 2020, ki širši javnosti predstavlja prerez aktualnega ustvarjanja na področju fotografije v gorenjskem prostoru.

Preberi več

Odpiralni čas

 ©Tone Mlakar

Voščilo in praznični odpiralni čas

Ekipa Loškega muzeja Škofja Loka vam želi mirne praznike ter srečno, zdravo in kulture polno leto 2021!

Preberi več
Galerija Ivana Groharja se zapira

Galerija Ivana Groharja se zapira

Izložbe domišljije ponovno na spletu

Galerija Ivana Groharja, kjer poteka prodajna razstava umetniških del in muzejskih spominkov Izložbe domišljije, se s 24. decembrom 2020 zapira. Nakupi bodo vseeno možni prek spleta in z osebnim prevzemom.

Preberi več

Muzejske zanimivosti

Zapisa koledovanja iz Železnikov v Šolskem prijatelju leta 1854.

Obiski kolednikov v zimskem času

Na Slovenskem so v preteklosti v zimskem času koledovali različni koledniki: božično-novoletni, trikraljevski in tisti, ki so nabirali darove za cerkveno svečavo.

Preberi več
Okrogla košara iz Fajuma (5450–4400 pr. n. št.). ©petlamp.org

Zgodnja zgodovina pletarstva

Pletarstvo je ena najstarejših in najbolj razširjenih rokodelskih dejavnosti. Sega namreč v same začetke človeštva, razvilo pa se je na skoraj vseh koncih sveta ter v skoraj vseh zgodovinskih družbah in civilizacijah.

Preberi več
Stane Sever kot Švejk, 1958. ©Vlastja Simončič

Fotografski portreti velikega igralca

Ob 50. podelitvi Severjeve nagrade za igralske dosežke na področju gledališke umetnosti izpostavljamo del portretnega sklopa, posvečenega velikanu slovenskega gledališča in filma Stanetu Severju.

Preberi več
Boge Dimovski, brez naslova, 2020, risba. ©Fototeka Loškega muzeja

Dnevniški zapiski Bogeta Dimovskega

Boge Dimovski je eden vidnejših članov Združenja umetnikov Škofja Loka, ki se v zadnjih treh desetletjih vestno posveča dnevniškim risarskim zapisom. Iz te vsakdanje risarske rutine je spontano, skoraj po naključju nastal dolgoročen projekt, ki obsega preko 30.000 risb.

Preberi več
Divja Loka, poskus rekonstrukcije grajskega kompleksa v podobi 3D modela arhitekta Tomaža Križnarja. ©Tomaž Križnar

Divja Loka (Wildenlack)

Stari grad pod Lubnikom

Ob Stolpu na Kranclju in Loškem gradu je imelo zemljiško gospostvo na območju Škofje Loke še eno postojanko – Divjo Loko oziroma Stari grad pod Lubnikom.

Preberi več

Spremljajte nas

Loški muzej Škofja Loka @ Facebook Loški muzej Škofja Loka @ Instagram Loški muzej Škofja Loka @ YouTube Loški muzej Škofja Loka @ TripAdvisor

Vsak drugi ponedeljek nas lahko poslušate v oddaji Muzejski zapiski na Radiu Sora, kjer predstavljamo naše aktualno delo in zanimivosti iz muzeja.