Novičnik Loškega muzeja

Muzejske novice

V Galeriji na gradu bo do konca oktobra na ogled razstava Foto Loka. ©Janez Pelko

Letni program 2021

Objavljamo program Loškega muzeja za leto 2021, v katerem nadaljujemo sistematično prenovo stalnih zbirk v skladu s sodobnimi muzejskimi smernicami ter razstavni program, ki smo ga v preteklih letih nadgradili glede na prizorišča, usmeritve in naloge muzeja.

Preberi več
Koledar Foto Loka bo na voljo po znižani ceni. ©Fototeka Loškega muzeja

Prešernov dan v Loškem muzeju

8. februar 2021

Program letošnjega kulturnega dne bo prilagojen trenutni epidemiološki situaciji. Organiziranih vodstev po zbirkah in razstavah tako ne bo, bodo pa za samostojne oglede med 10. in 17. uro odprti Loški muzej, Galerija Ivana Groharja in Galerija Franceta Miheliča.

Preberi več
Zavrtimo čas. Pohitimo k miru. Ustavimo. ©Maruša Štibelj

Virtualno odprtje razstave Maruše Štibelj Kronično pozni

Ker običajnega odprtja v živo zaradi trenutnih epidemioloških razmer ni bilo mogoče izvesti, smo novo razstavo Kronično pozni v Galeriji Ivana Groharja odprli virtualno. V videu jo predstavljata umetnica Maruša Štibelj in kustos razstave Boštjan Soklič.

Preberi več
Maksim Sedej: Škoparjeva hiša, 2. polovica 60. let prejšnjega stoletja, oglje na papir. ©Fototeka Loškega muzeja

Prizori z grajskega griča Maksima Sedeja

Kmalu v kotičku Fokus

V naslednjem kotičku Fokus bomo predstavili tri likovna dela akademskega slikarja Maksima Sedeja, ki jih hranimo v Loškem muzeju. Gre za risbe v tehniki oglja, upodobljeni motivi na njih pa so stolp Loškega gradu, grajski vrt in Škoparjeva hiša. 

Preberi več
Varovanci Sožitja na grajskem vrtu zelišč in dišavnic. ©Fototeka Loškega muzeja

Sožitje na grajskem vrtu je dobra praksa trajnostnega urbanega razvoja

Projekt Sožitje na grajskem vrtu je bil uvrščen med 15 dobrih praks trajnostnega urbanega razvoja po izboru Inštituta za politike prostora.

Preberi več
Naslovnica zbornika Gorenjevaško in Hotaveljsko skozi čas ©Fototeka Loškega muzeja

Gorenjevaško in Hotaveljsko skozi čas

Prispevek Loškega muzeja v zborniku

Kustosinja Loškega muzeja Biljana Ristić je v soavtorstvu s Silvom Pivkom napisala dva prispevka za zbornik Gorenjevaško in Hotaveljsko skozi čas, ki predstavlja to območje skozi različna zgodovinska obdobja in vsebinske sklope.

Preberi več
 ©Fototeka Loškega muzeja

Dražgoše 2021

Video namesto pohoda in proslave

Loški muzej Škofja Loka je z bogatim fotografskim gradivom iz druge svetovne vojne sodeloval pri pripravi videa o medvojnem dogajanju v vasi Dražgoše.

Preberi več
Loški grb ©Fototeka Loškega muzeja

Černi suženj, černi vitez

O loškem grbu na Radiu Študent

Na spletu lahko prisluhnete oddaji Radia Študent Odprti termin za kulturo, v kateri je kustosinja Loškega muzeja Biljana Ristić podala kratek zgodovinski pregled upodobitev loškega grba.

Preberi več

Muzejske zanimivosti

Sedeča Marija z Jezusom iz Sopotnice, 1460–1470, lipov les. ©Fototeka Loškega muzeja

Sedeča Marija z Jezusom iz Sopotnice

Marija z Jezusom kot otrokom je pogost in priljubljen ikonografski motiv v bizantinski in zahodnoevropski umetnosti srednjega veka. V Loškem muzeju hranimo gotski kip iz lipovega lesa, ki predstavlja sedečo Marijo z Jezusom in izhaja iz cerkve sv. Florijana pri Sopotnici v Poljanski dolini.

Preberi več
Podobe minulega časa

Podobe minulega časa

Avto-moto društvo Škofja Loka ima bogato zgodovino organiziranja športnih prireditev, eno od njih, tekmovanje za Veliko nagrado Loke, je s svojim fotoaparatom v sedemdesetih letih ovekovečil tudi slovenski fotograf Tihomir Pinter.

Preberi več
Pogled na Poljane z baročno cerkvijo sv. Martina. ©Fototeka Loškega muzeja

Temeljni kamen baročne cerkve sv. Martina v Poljanah nad Škofjo Loko

V letih 2008–2009 so v Poljanah nad Škofjo Loko potekala zaščitna arheološka izkopavanja. Ob tem so bili odkriti arhitekturni ostanki cerkva od romanske preko gotske do baročne faze, med njimi tudi temeljni kamen z vklesano letnico 1710.

Preberi več
Češnje, 2007, olje na platno. ©Fototeka Loškega muzeja

Slikarski svet Pavla Florjančiča

Slikar Pavel Florjančič je popolnoma predan tihožitni tematiki. Prodornost njegovega jasnega, do konca izčiščenega vpogleda v skrivnostni svet razporejene predmetnosti, je v kontekstu slikarskega podajanja prostorske intime izjemna. 

Preberi več
Malica, 1981, olje na steklo. ©Fototeka Loškega muzeja

Konrad Peternelj Slovenec in »žirovska šola«

Konrad Peternelj Slovenec je bil kot likovni samorastnik eden pomembnejših predstavnikov "žirovske šole" naivnega slikarstva, ki se je v slovenskem prostoru uveljavila v 60. letih prejšnjega stoletja.

Preberi več
Mojca Pintar: Eva, mešana tehnika: akril, kolaž, oglje, 2016. ©Fototeka Loškega muzeja

Duhovni intimizem Mojce Pintar

Mojca Pintar spada med zanimivejše likovne osebnosti na Loškem. Svoje likovne zamisli prepričljivo konkretizira, jih v sosledju sklopov vsebinsko-formalno razširja in poglablja, ob tem pa brez sentimentalnosti izpostavlja osebna občutja, ki so arhaična in vizionarska.

Preberi več
Novoletna voščilnica iz leta 1911 (po mnenju imetnika) z rogom izobilja, iz katerega padajo kovanci. ©oldthing.de

Rog izobilja

Rog izobilja je v sodobnih upodobitvah in razumevanju rogu podobna pletena košara, ki so jo v preteklosti tradicionalno uporabljali za transport in hrambo sadja ter drugih darov narave, v klasični antiki pa je bil simbol rodovitnosti, obilja, radodarnosti, prehrane, bogastva in sreče.

Preberi več
France Pavlovec: Tihožitje z grozdjem, 1935, olje na platno, Loški muzej Škofja Loka. ©Fototeka Loškega muzeja

Slikarstvo Franceta Pavlovca

Slikar France Pavlovec sodi med vidnejše in najbolj kvalitetne slovenske krajinarje po Ivanu Groharju in Rihardu Jakopiču, nekaj njegovih del hranimo tudi v Loškem muzeju.

Preberi več

Odpiralni čas

 ©Fototeka Loškega muzeja

Odpiralni čas februarja

Loški muzej bo februarja odprt po zimskem odpiralnem času, tj. od torka do nedelje od 10.00 do 17.00.

Preberi več
 ©Sašo Kočevar

Nujna vzdrževalna dela

V torek, 2. februarja 2021

Loški muzej in Galerija Ivana Groharja bosta v torek, 2. 2. 2021, zaradi nujnih vzdrževalnih del na električnem omrežju izjemoma zaprta. Hvala za razumevanje!

Preberi več

Koledar dogodkov

8. 2. 2021 @ 10:00

Loški muzej Škofja Loka

Prešernov dan v Loškem muzeju

 

Spremljajte nas

Loški muzej Škofja Loka @ Facebook Loški muzej Škofja Loka @ Instagram Loški muzej Škofja Loka @ YouTube Loški muzej Škofja Loka @ TripAdvisor

Vsak drugi ponedeljek nas lahko poslušate v oddaji Muzejski zapiski na Radiu Sora, kjer predstavljamo naše aktualno delo in zanimivosti iz muzeja.