Novičnik Loškega muzeja

Muzejske novice

Trenutna razstava Andreja Štularja

Trenutna razstava Andreja Štularja

V Galeriji Ivana Groharja bo od predvidoma 13. aprila 2021 na ogled Trenutna razstava sodobnega vizualnega umetnika Andreja Štularja, na kateri se predstavlja z izborom lutk, ilustracij, stripov, plakatov, slik in prostorskih inštalacij, nastalih v zadnjih desetih letih.

Preberi več
Prizor Raj ©Marko Jelenc

Škofjeloški pasijon na spletu

Ker je uprizoritev Škofjeloškega pasijona v letu 2021 zaradi epidemije koronavirusa odpovedana, s tem pa tudi načrtovano delo pri nadgradnji muzejske zbirke, smo se v Loškem muzeju lotili razširitve spletnih pasijonskih vsebin, ki podajajo celovit vpogled v to zanimivo problematiko.

Preberi več
 ©Slovenski etnografski muzej

Razstava 300 let Škofjeloškega pasijona

V Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani so v sodelovanju z Loškim muzejem in Občino Škofja Loka pripravili manjšo priložnostno razstavo 300 let Škofjeloškega pasijona.

Preberi več
 ©Peter Pokorn ml.

Mednarodno združenje Europassion in lesena statua

Škofja Loka je sprejela statuo mednarodnega združenja evropskih pasijonskih krajev in mest Europassion.

Preberi več
Maruša Štibelj: Kronično pozni ©Fototeka Loškega muzeja

Novo v videoarhivu

Pogovor z Marušo Štibelj

V našem spletnem videoarhivu si lahko ogledate pogovor kustosa Boštjana Sokliča z umetnico Marušo Štibelj ob njeni razstavi kolažev Kronično pozni, ki je bila v Galeriji Ivana Groharja na ogled do 21. marca 2021.

Preberi več

Muzejske zanimivosti

Poosebitve kreposti v kapeli Loškega gradu

Poosebitve kreposti v kapeli Loškega gradu

V kupoli kapele Loškega gradu, ki jo je po naročilu uršulink leta 1915 poslikal ljubljanski slikar Anton Jebačin, so upodobljene tudi poosebitve sedmih krščanskih kreposti. Kakšne atribute imajo in kaj ti pomenijo?

Preberi več
Bolni vojaki na spodnjem hodniku gradu ©Fototeka Loškega muzeja

Analiza fotografije Ranjeni vojaki

Kaj nam pove fotografija ranjenih vojakov, posneta med prvo svetovno vojno v bolnišici, ki je delovala v prostorih Loškega gradu?

Preberi več
Martin Goričanec: Jamenšnikova hiša v Čadovljah, 1998, akvarel. ©Fototeka Loškega muzeja

Krajine Martina Goričanca

Martin Goričanec je samorastniški likovnik, ki živi in ustvarja v Virmašah. Ukvarja se predvsem s slikanjem akvarelov na temo krajine, občasno pa se posveča tudi rezbarstvu.

Preberi več
Legenda iz življenja sv. Korbinijana, prva leta 16. stoletja, detajl freske.

Cerkev sv. Križa na Križni Gori in njena poslikava

Cerkev sv. Križa na Križni Gori je na zunaj povsem običajna cerkev, ki pa v notranjosti skriva lepe kamnoseške detajle in dragocene freske, ki spadajo med pomembnejšo domačo kulturnozgodovinsko dediščino.

Preberi več
Delno ohranjeno ogledalo tipa Čmi-Brigetio s Puštala nad Trnjem

Nomadsko ogledalo s Puštala nad Trnjem

V Sloveniji so ogledala tipa Čmi-Brigetio redka, zaenkrat poznamo štiri primerke. Eno od njih je bilo odkrito tudi na Puštalu nad Trnjem pri Podlubniku.

Preberi več
Tit Nesović: David Cameron, olje na papir, 2016

Portretist in stripar Tit Nešović

Tit Nešović je slikar in oblikovalec, predvsem pa stripar in portretist. Njegovi portreti znanih ali popolnoma anonimnih ljudi kažejo na avtorjevo dovzetnost za raziskovanje obraznih zgodb, skritih pomenov grimas in pogledov.

Preberi več
Mito Gegič, Untitled, 2011, akril, vinil, selotejp na platno. ©Fototeka Loškega muzeja

Gegičeve reinterpretacije digitalnih podob

Mito Gegič je vizualni umetnik, ki svojo likovno govorico razvija v sozvočju s sodobnimi vizualnimi praksami, a pri tem ne prekinja s tradicionalnimi mediji.

Preberi več

Naša kuhna

V projektu Naša kuhna bomo predstavljali digitalizirane vsebine iz muzejskih zbirk in knjižnega gradiva, ki predstavljajo kulinarične značilnosti, jedilno kulturo, različno posodje itd. ©Georgica curiosa aucta (1695); kamra.si

Naša kuhna

Medinstitucionalni projekt

Loški muzej Škofja Loka, Muzeji radovljiške občine v sodelovanju s Posavskim muzejem Brežice in Gornjesavski muzej Jesenice v letu 2021, ko je Slovenija Evropska gastronomska regija, pripravljamo skupen projekt Naša kuhna.

Preberi več
Velikonočni žegen ©Die österreichische-ungarische monarchie in Wort und Bild, 1891.

Velikonočni žegen

Velikonočni žegen oz. tradicija blagoslavljanja velikonočnih jedi ima na Slovenskem že večstoletno tradicijo. Jedi velikonočnega žegna danes predstavljajo simbole Kristusovega trpljenja, svoje korenine pa imajo že v judovstvu in starih poganskih verovanjih.

Preberi več

Odpiralni čas

 ©Sašo Kočevar

Loški muzej se s 1. 4. zapira

V skladu z vladnimi ukrepi za zaustavitev javnega življenja bosta med 1. in 12. aprilom 2021 zaprta tudi Loški muzej in Galerija Ivana Groharja.

Preberi več

Spremljajte nas

Loški muzej Škofja Loka @ Facebook Loški muzej Škofja Loka @ Instagram Loški muzej Škofja Loka @ YouTube Loški muzej Škofja Loka @ TripAdvisor

Vsak drugi ponedeljek nas lahko poslušate v oddaji Muzejski zapiski na Radiu Sora, kjer predstavljamo naše aktualno delo in zanimivosti iz muzeja.