Novičnik Loškega muzeja

Muzejske novice

Sožitje na grajskem vrtu ©Fototeka Loškega muzeja

Razstava Sožitje na grajskem vrtu

V Okroglem stolpu Loškega gradu bo od 12. maja na ogled razstava Sožitje na grajskem vrtu, ki prikazuje izvajanje istoimenskega projekta in ga umešča v kontekst zgodovine vrtnih površin na območju škofjeloškega gradu.

Preberi več
BIEN 2021

BIEN 2021

Bienale tekstilne umetnosti

Loški muzej v sklopu BIEN 2021 predstavlja tri projekte, ki bodo na ogled med 3. junijem in 14. avgustom. V mestnem jedru bo na ogled svetlobni objekt, v stalni zbirki obrti muzejska inztervencija, v muzejski dnevni sobi pa kratki videi, ki na različne načine komentirajo novo normalnost.

Preberi več
 ©Fototeka Loškega muzeja

Najstarejša puška iz zbirke Loškega muzeja

Novo v Fokusu

V Fokusu je na ogled najstarejša puška iz stalne zbirke Loškega muzeja, ki je bila izdelana v 17. stoletju in jo poleg likovne dovršenosti odlikujeta tudi dve izjemni konstrukcijski posebnosti.

Preberi več
 ©Zajem zaslona, https://www.holyweekeurope.com/

Veliki teden – živa tradicija

Mednarodno združenje Evropska mreža za praznovanje velikega tedna in velike noči je izdalo novo knjižno publikacijo Veliki teden – živa tradicija, v kateri je objavljen tudi prispevek kustosa Loškega muzeja Jožeta Štukla o Škofjeloškem pasijonu.

Preberi več
Glavni urednik Pasijonskega almanaha je kustos Loškega muzeja Jože Štukl. ©Denys Shadro

Nova dvojna številka Pasijonskega almanaha

Izšla je dvojna številka mednarodnega zbornika Občine Škofja Loka Pasijonski almanah, ki prinaša znanstvene, strokovne in poljudne pasijonske vsebine iz tujega in domačega prostora.

Preberi več
Franc Novinc

Franc Novinc je prejel Jakopičevo nagrado za življenjsko delo

Slikar in likovni pedagog Franc Novinc iz Godešiča pri Škofji Loki, tudi član Združenja umetnikov Škofja Loka in eden od njegovih ustanoviteljev, je letošnji prejemnik Jakopičeve nagrade za življenjsko delo.

Preberi več
Andrej Štular ©Fototeka Loškega muzeja

Virtualno odprtje Trenutne razstave Andreja Štularja

Ker običajnega odprtja v živo zaradi epidemioloških razmer ni bilo mogoče izvesti, smo Trenutno razstavo Andreja Štularja v Galeriji Ivana Groharja odprli virtualno. V videu jo predstavljata umetnik in kustos razstave Boštjan Soklič.

Preberi več
Andrej Štular: Trenutna razstava ©Janez Pelko

Spoznajmo asemblaž in readymade

Ob Trenutni razstavi Andreja Štularja v Galeriji Ivana Groharja smo za otroke pripravili kratko predstavitev razstave, tehnik asemblaža in readymada ter navodila za ustvarjanje lika A-sem-blažka/e.

Preberi več

Muzejske zanimivosti

Klobuček – damski oddelek Šeširja. Stojijo od leve proti desni: Vera Mlakar, modna kreatorka; Zofija Kogoj, modistka; Ludvik Mrak, oblikovalec; Ana Zaletel Žorž, pomočnica modistke; Iva Maček, pomočnica modistke; Marinka Štupnikar, kreatorka; Zinka Jenko, pomočnica modistke; Slavka Zorc, modistka iz Ljubljane; Minka Kramarič, pomočnica modistke; Marinka Košir, šivilja. Sedijo z leve proti desni: Ivanka Jazbec, modistka; Viktorija Tišler, modistka iz Ljubljane; Vera Mravlja, pomočnica modistke. Manjkajo: Tončka Hribar, modistka iz Ljubljane; Vida Zaletel, pomočnica modistke; Rozi Kavčič, modistka. Škofja Loka, 1971. ©Tone Mlakar

"Vedno je nosila klobuk"

Damski klobuki so v klobučarski industriji predstavljali največji izziv, zato so nekateri zaposleni v tovarni klobukov Šešir, med njimi tudi modna kreatorka Vera Mlakar, po navdih za nove kolekcije odhajali na sejme mode v Pariz, Milano, Torino, München in Beograd.

Preberi več
Evgen Sajovic: Iz Zminca, 1976, olje na platno ©Fototeka Loškega muzeja

Krajine Evgena Sajovica

V Loškem muzeju hranimo več likovnih del akademskega slikarja Evgena Sajovica, sicer Ljubljančana, ki je veliko svoje umetniške pozornosti namenjal prav slikoviti motiviki loške krajine.

Preberi več
Skica za fresko Poljanska vstaja, ni datirano, svinčnik na papirju ©Fototeka Loškega muzeja

99. jubilej Iveta Šubica

23. aprila 2021 bi slikar Ive Šubic praznoval 99 let, njegovo 100. obletnico rojstva pa bomo v Loškem muzeju naslednje leto obeležili z večjo pregledno razstavo in predstavili tudi nekatera njegova manj znana dela.

Preberi več
Močno profilirana fibula tipa A68 s Puštala nad Trnjem, 1. stoletje

Rimske fibule s Puštala nad Trnjem

Oblačilna kultura v antičnem in poznoantičnem obdobju je bila nekoliko drugačna od današnje. Gumbov še niso poznali, zato so za spenjanje obleke uporabljali posebne sponke – fibule.

Preberi več
Janez Sedej, Županov gepel, 1960, olje na lesonit ©Fototeka Loškega muzeja

Janez Sedej, »žlahtni« žirovski samorastnik

V Loškem muzeju Škofja Loka hranimo nekaj slik umetnika Janeza Sedeja, ki je v slovensko slikarstvo prišel skozi vrata naivcev, na temelju svoje slikarske kvalitete pa se je trajno zapisal v zgodovino domače umetnosti.

Preberi več
Suški mojster, Nespametna devica, okoli 1460, freska, slavoločna stena, Suha

Suške slikarije na temo prilike o pametnih in nespametnih devicah

V Loškem muzeju hranimo več kopij srednjeveških fresk iz prezbiterija suške cerkve Sv. Janeza Krstnika, med njimi tudi dve na temo pametnih in nespametnih devic, ki ilustrirata priliko iz Matejevega evangelija v Novi zavezi Svetega pisma.

Preberi več
Portret moža, 1875, olje na platno

Slikar in ribič Ivan Franke

Letos bo preteklo 180 let od rojstva slikarja, konservatorja, publicista, svetovnega popotnika in velikega strokovnjaka za ribištvo Ivana Franketa iz Poljanske doline. Loški muzej hrani pet njegovih meščanskih portretov, ki jih naslikal po naročilu.

Preberi več

Naša kuhna

Sveta Nedelja ©Fototeka Loškega muzeja

Kulinarika na freski Svete Nedelje v Crngrobu

Freska z ikonografskim motivom Svete Nedelje, ki je naslikana na zunanji zahodni fasadi romarske cerkve Marijinega oznanjenja v Crngrobu, vsebuje kar nekaj prizorov, povezanih s pripravljanjem hrane ali obdelovanjem zemlje oziroma gojenjem rastlin za pridobivanje hrane.

Preberi več
 ©Fototeka Loškega muzeja

Jožef kuha močnik

Freska Kristusovega rojstva Mojstra Bolfganga v Crngrobu

Crngrobška freska Kristusovega rojstva, ki je nastala v krogu delavnice Mojstra Bolfganga, je eden najlepših spomenikov gotskega stenskega slikarstva na Slovenskem. Prizor vključuje tudi izjemno redek žanrski motiv Jožefa pri kuhanju.

Preberi več

Odpiralni čas

 ©Sašo Kočevar

Odpiralni čas maja

Loški muzej in Galerija Ivana Groharja z majem prehajata na poletni odpiralni čas, ko ostajata odprta do 18. ure – galerija ob sredah, muzej pa od torka do nedelje.

Preberi več

Koledar dogodkov

12. 5. 2021 @ 10:00

Loški muzej Škofja Loka

Sožitje na grajskem vrtu

Nova razstava v Okroglem stolpu

 

Spremljajte nas

Loški muzej Škofja Loka @ Facebook Loški muzej Škofja Loka @ Instagram Loški muzej Škofja Loka @ YouTube Loški muzej Škofja Loka @ TripAdvisor

Vsak drugi ponedeljek nas lahko poslušate v oddaji Muzejski zapiski na Radiu Sora, kjer predstavljamo naše aktualno delo in zanimivosti iz muzeja.