Novičnik Loškega muzeja

Muzejske novice

Barbara Demšar: Sanje o pomladi ©Arhiv Barbare Demšar

Virtualno odprtje razstave Barbare Demšar Obsijani s soncem

V Galeriji Ivana Groharja je od 27. maja na ogled razstava Barbare Demšar Obsijani s soncem. V videu, s katerim smo jo virtualno odprli, jo predstavljata umetnica in kustos Boštjan Soklič.

Preberi več
Plakat Loškega muzeja ob Slovenski cesti v Ljubljani ©Fototeka Loškega muzeja

Mednarodni muzejski dan

Letošnji mednarodni muzejski dan smo v Loškem muzeju obeležili z brezplačnim vstopom, tremi novimi videopredstavitvami izbranih del iz umetnostnozgodovinskih zbirk in sodelovanjem na urbani razstavi plakatov po Ljubljani.

Preberi več
Andrej Štular ©Fototeka Loškega muzeja

Novo v videoarhivu

Pogovor z umetnikom Andrejem Štularjem

V našem spletnem videoarhivu si lahko ogledate pogovor kustosa Boštjana Sokliča z umetnikom Andrejem Štularjem ob njegovi Trenutni razstavi, ki je bila v Galeriji Ivana Groharja na ogled do 16. maja 2021.

Preberi več

Muzejske zanimivosti

Irske pravljice, naslovnica, originalna ilustracija, 1961

Dela Gvidona Birolle v zbirki Loškega muzeja

Letos obeležujemo 140. obletnico rojstva slikarja in liustratorja Gvidona Birolle. V stalni zbirki Loškega muzeja sta na ogled dve njegovi oljni sliki, hranimo pa tudi njegove originalne ilustracije za dve knjižni deli – Repoštev, gospodar Krkonošev in Irske pravljice.

Preberi več
Umetnost v sliki. Fotografiral Grega Alič, 11 let, OŠ Karavanških kurirjev NOB, 1987. Hrani Loški muzej Škofja Loka ©Fototeka Loškega muzeja

Škofja Loka, ujeta na risalne liste in filmski  trak

Prva Mala Groharjeva slikarska kolonija je bila organizirana leta 1969 v okviru Jugoslovanskih pionirskih iger. Pod geslom Ljubimo svojo domovino in njene bratske narode so učenci iz različnih predelov Jugoslavije s svinčniki in barvami na risalnih listih upodabljali Škofjo Loko.

Preberi več
Gozdno čebelarstvo ©Sodobno čebelarstvo. Praktični del, 1958.

Slovenski čebelnjak

Slovenski čebelnjak je prehodil razvojno pot od enostavne konstrukcije z enokapno streho, postavljeno na štirih stebričih, do arhitekture z dvokapno streho, ki jo kot slovenski čebelnjak prepoznamo še danes.

Preberi več
Neznani avtor, Angel godec, 1502, freska na oboku v prezbiteriju cerkve sv. Urha na Križni Gori ©Fototeka Loškega muzeja

Lutnja križnogorskega angela

Od vseh glasbenih inštrumentov je na slovenskih srednjeveških freskah in tudi drugod po Evropi največkrat naslikana lutnja. Eden najlepših primerov krasi obok prezbiterija cerkve sv. Urha na Križni Gori, kopijo freske pa hranimo tudi v Loškem muzeju.

Preberi več

Naša kuhna

Ribolov, detajl freske Svete Nedelje v Crngrobu ©Fototeka Loškega muzeja

Imenitne sveže postrvi ali kaj je na Loškem jedel Paolo Santonino

Odlomki iz popotnega dnevnika

Kancler oglejskega patriarha Paolo Santonino je na treh vizitacijskih popotovanjih v letih 1485 do 1487 spremljal škofa Petra Carlija, patriarhovega generalnega vikarja. V svojih zapisih je posebno pozornost namenjal jedem, s katerimi so postregli njemu in ostalim lačnim članom odprave.

Preberi več
Sel dobi kurje bedro pri sv. Urhu ©Fototeka Loškega muzeja

Kurje bedro

Legenda o svetem Urhu iz Križne Gore nad Škofjo Loko

Na južni steni prezbiterija cerkve sv. Križa na Križni Gori je naslikana legenda iz življenja svetega Urha, ausgburškega škofa, ki vsebuje tudi kulinarične motive.

Preberi več

Odpiralni čas

 ©Fototeka Loškega muzeja

Odpiralni čas junija

Loški muzej in Galerija Ivana Groharja bosta junija odprta po poletnem odpiralnem času.

Preberi več

Koledar dogodkov

4. 6. 2021 @ 20:00

Loški muzej Škofja Loka

BIEN 2021 v Škofji Loki

Odprtje bienala tekstilne umetnosti

 

19. 6. 2021 @ 16:00

Loški muzej Škofja Loka

Muzejski mikser

Poletna muzejska noč, Evropski dnevi arheologije in Naša kuhna

 

Spremljajte nas

Loški muzej Škofja Loka @ Facebook Loški muzej Škofja Loka @ Instagram Loški muzej Škofja Loka @ YouTube Loški muzej Škofja Loka @ TripAdvisor

Vsak drugi ponedeljek nas lahko poslušate v oddaji Muzejski zapiski na Radiu Sora, kjer predstavljamo naše aktualno delo in zanimivosti iz muzeja.