Novičnik Loškega muzeja

Muzejske novice

Pogled na Foto Loko: Vlastja Simončič (levo zadaj), Jana Jocif (sredina), Tomaž Lunder (sredina zadaj), Avgust Berthold (desno zadaj), Edi Šelhaus (desno spredaj). ©Janez Pelko

V muzeju ne hranimo pepela, pač pa ogenj, ki je tlel stoletja

Sodobni muzej 21. stoletja

V novi številki Loških razgledov direktorica Loškega muzeja Saša Nabergoj piše o sodobnem muzeju, ki svoje obiskovalce nagovarja drugače kot muzeji iz 19. stoletja. Z novimi znanji so se namreč spremenili tudi načini razstavljanja, komuniciranja in hranjenja predmetov.

Preberi več
Filozof Peter Mlakar, umetnik Simon Mlakar, direktorica Loškega muzeja Saša Nabergoj in kustos Boštjan Soklič

Odprtje razstave Simona Mlakarja To je naše vesolje

V sredo, 21. julija 2021, smo v Galeriji Ivana Groharja odprli novo konceptualno razstavo loškega likovnega ustvarjalca in člana Združenja umetnikov Škofja Loka Simona Mlakarja.

Preberi več
Štiri Smrekarjeve ilustracije z motiviko turških vpadov iz srbskih junaških pesmih na razstavi v Narodni galeriji ©Petra Čeh

Hinko Smrekar v Narodni galeriji

V Narodni galeriji so 8. julija 2021 odprli prvi del velike pregledne razstave Hinka Smrekarja, na kateri s štirimi Smrekarjevimi ilustracijami z motiviko turških vpadov iz srbskih junaških pesmi sodeluje tudi Loški muzej.

Preberi več
Mojce Ferle in Mojca Šifrer Bulovec ©Fototeka Loškega muzeja

Novo v videoarhivu

Predavanje o zgodovini klekljanja na Slovenskem

V našem spletnem videoarhivu si lahko ogledate predavanje o zgodovini klekljanja na Slovenskem, od prvih omemb do vpisa klekljanja čipk v Sloveniji na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva leta 2018.

Preberi več
Umetnostna zgodovinarka Maja Medja in likovni umetnik Nejč Slapar v Prešernovi hiši v Kranju ©Fototeka Loškega muzeja

Razstava Nejča Slaparja v Prešernovi hiši v Kranju

V Galeriji Prešernove hiše v Kranju se s svojimi likovnimi deli predstavlja umetnik Nejč Slapar, član Združenja umetnikov Škofja Loka.

Preberi več
 ©Fototeka Loškega muzeja

Crngrob naokrog

Nova spletna stran in odprtost cerkve

V okviru projekta Crngrob naokrog je nastala nova spletna stran, ki celovito predstavlja cerkev Marijinega oznanjenja v Crngrobu. Ta je za obiskovalce odprta vsako nedeljo od junija do septembra od 16. do 18. ure.

Preberi več
 ©Fototeka Loškega muzeja

Iščemo nove vodičke in vodiče

Loški muzej vabi k sodelovanju vse, ki jih veseli delo vodiča v muzeju, predvsem študente in študentke zgodovine, arheologije, etnologije, umetnostne zgodovine in likovne pedagogike. Prijave zbiramo do 8. 8. 2021!

Preberi več

Muzejske zanimivosti

Ob 1000-letnici je bila izdana jubilejna poštna znamka Škofje Loke.

1000-letnica Škofje Loke

Škofja Loka je leta 1973 praznovala 1000-letnico. Praznovanje je potekalo vse leto: zvrstile so se številne prireditve, izdanih je bilo več knjig, v Škofji Loki in njeni okolici se je gradilo, obnavljalo in urejalo.

Preberi več
Pečatna oljenka z žigom izdelovalca CRESCES z grobišča v Starem Dvoru, žgana glina, 2. stoletje

Rimska svetilka

V arheološki zbirki v Loškem muzeju hranimo preprosto glineno svetilko na oljčno olje, odkrito v rimskem grobu v Starem dvoru.

Preberi več

Naša kuhna

Družina Ane Kalan, poročene Hafner, in Matevža Hafnerja. V prvi vrsti od leve proti desni stojijo in sedijo: Ana (1885–1970), Ana Kalan, por. Hafner (1845–1893), Matevž Hafner, Marija (1882–1933). Od leve proti desni stojijo: Ivana (1880–1906), Matevž (1877–1941), France (1867–?), Katarina (1864–1931), Anton (1872–1952). ©Zasebna last

Visoška kuhinja v 19. stoletju

Kuharska knjiga Ta dobra stara kuha, ki jo je Pavle Hafner napisal po pripovedovanju mame Ančke, najstarejše hčere zadnje gospodinje na Visokem, in babice Ane Kalan, nam na zanimiv način odstira skrivnosti in bogastvo kulinarike loškega človeka ob njegovem delavniku in praznikih.

Preberi več

Odpiralni čas

 ©Janez Pelko

Odpiralni čas avgusta

Avgusta bo Loški muzej odprt od torka do nedelje od 10. do 18. ure, ob sredah do 21. ure. Ob vikendih bo med 10. in 18. uro odprta tudi Škoparjeva hiša na grajskem vrtu.

Preberi več

Koledar dogodkov

14. 7. — 25. 8. 2021

Loški muzej Škofja Loka

Večerni obisk muzeja

Vsako sredo do 21. ure

 

7. 8. 2021 @ 10:00

Dom čebelarjev Brode

Vodenje po zbirki Tle se špeglajte, lenuhi, po tej mali, marni muhi!

 

21. 8. 2021 @ 15:00

Loški muzej Škofja Loka

Impresionizem na grajskem vrtu

Ustvarjalna delavnica

 

26. 8. 2021 @ 18:00

Šubičeva hiša

Predavanje o fotografu Vladimirju Vlastji Simončiču

 

Spremljajte nas

Loški muzej Škofja Loka @ Facebook Loški muzej Škofja Loka @ Instagram Loški muzej Škofja Loka @ YouTube Loški muzej Škofja Loka @ TripAdvisor

Vsak drugi ponedeljek nas lahko poslušate v oddaji Muzejski zapiski na Radiu Sora, kjer predstavljamo naše aktualno delo in zanimivosti iz muzeja.