Novičnik Loškega muzeja

Muzejske novice

Razstava bo osvetlila obdobje po koncu druge svetovne vojne.

Od osvoboditve do osamosvojitve

Loško ozemlje od leta 1945 do 1991

Letošnjo osrednjo razstavo v Galeriji na gradu in stalnih muzejskih zbirkah, ki jo odpiramo 24. novembra 2021, posvečamo Škofji Loki in njenemu razvoju, odmevnejšim dogodkom in vsakdanjemu življenju od konca druge svetovne vojne do slovenske osamosvojitve.

Preberi več
Zapredenost v Galeriji Ivana Groharja ©Janez Pelko

Razstava Katje Bogataj podaljšana

Na ogled do 21. novembra

Razstavo Zapredenost članice Združenja umetnikov Škofja Loka Katje Bogataj v Galeriji Ivana Groharja si lahko ogledate vse do nedelje, 21. novembra. Vabljeni!

Preberi več

Muzejske zanimivosti

Franc Ksaver Zajec, France Prešeren, 1865, mavec, Gorenjski muzej Kranj ©Gorenjski muzej Kranj

Kipar Franc Ksaver Zajec

Med vidnejše kiparje z območja Škofje Loke z okolico sodi tudi Franc Ksaver Zajec, ki velja za prvega akademskega kiparja med Slovenci, izdelal pa je tudi prvo kiparsko upodobitev Prešerna.

Preberi več
Logotip projekta Crngrob naokrog, ki ga je oblikoval Simon Pavlič.

Križ, petelin in sonce

Znamenja na vrhu zvonikov v Škofji Loki

Logotip projekta Crngrob naokrog, ki ga je oblikoval Simon Pavlič, v svoji podobi črpa iz za cerkvene stavbe zelo značilnega elementa, ki pa ga pogosto spregledamo – znamenja na vrhu zvonika. Če postanemo bolj pozorni na to, kaj dejansko zaljša strehe prenekaterih zvonikov pri nas, naletimo na različne simbole, ki imajo v krščanstvu posebno močno vlogo.

Preberi več
Rajko Šubic, Orači, 1950, olje na lesonit ©Fototeka Loškega muzeja

Prezrti slikar Rajko Šubic

V Loškem muzeju hranimo dve sliki akademskega slikarja in pedagoga Rajka Šubica, ki se je posvečal predvsem živalski figuraliki, upodabljanju krajin in tihožitij, v zadnjih letih svojega življenja pa tudi vodni tematiki.

Preberi več

Naša kuhna

Priprava testa in peka kruha. Detajl s kopije freske Sv. Nedelje iz Crngroba, 60. leta 15. stoletja. Kopijo hrani Loški muzej Škofja Loka. ©Fototeka Loškega muzeja

»Če kruhek pade ti na tla, poberi in poljubi ga.«

V mestih se je v 13. stoletju začela postopno uveljavljati pekovska obrt, ki se na Loškem prvič omenja v Stari Loki leta 1291. Po nacionalizaciji leta 1947 je pekovske obrate v Škofji Loki prevzela Mestna pekarna in slaščičarna.

Preberi več

Odpiralni čas

 ©Sašo Kočevar

Odpiralni čas novembra

Z novembrom prehajamo na zimski odpirali čas. Loški muzej bo tako odprt od torka do nedelje od 10.00 do 17.00, Galerija Ivana Groharja pa od torka do petka od 10.00 do 14.00, ob sredah do 17.00, ob sobotah in nedeljah pa od 9.00 do 13.00.

Preberi več

Koledar dogodkov

3. 11. 2021 @ 18:00

Loški muzej Škofja Loka

Pogovor z umetnico Katjo Bogataj

Spremljevalni program razstave Zapredenost

 

10. 11. 2021 @ 19:00

Škoparjeva hiša

Pripovedke ob peči: Slečene zgodbe

Pripovedovalski večer za odrasle v Škoparjevi hiši

 

24. 11. 2021 @ 18:00

Galerija na gradu

Od osvoboditve do osamosvojitve

Odprtje razstave

 

Spremljajte nas

Loški muzej Škofja Loka @ Facebook Loški muzej Škofja Loka @ Instagram Loški muzej Škofja Loka @ YouTube Loški muzej Škofja Loka @ TripAdvisor

Vsak drugi ponedeljek nas lahko poslušate v oddaji Muzejski zapiski na Radiu Sora, kjer predstavljamo naše aktualno delo in zanimivosti iz muzeja.