Novičnik Loškega muzeja

Muzejske novice

Virtualno odprtje razstave Od osvoboditve do osamosvojitve

Virtualno odprtje razstave Od osvoboditve do osamosvojitve

Loško ozemlje od leta 1945 do 1991

Vabljeni k ogledu predstavitvenega videa o razstavi Od osvoboditve do osamosvojitve, ki je posvečena razvoju Škofje Loke in loškega območja od leta 1945 do 1991. Na njej so poleg predmetov ter bogatega fotografskega in časopisnega gradiva prvič predstavljeni tudi spomini Ločanov na čas Jugoslavije in osamosvojitev Slovenije.

Preberi več
 ©Fototeka Loškega muzeja

Pletarski priročnik

Priročnik o pletarstvu, ki je nastal v okviru projekta Roko-delci in predstavlja zgodovino pletarstva, zgodbo pletarja Janeza Krišlja in pletarske postopke, lahko prelistate tudi na naši spletni knjižni polici.

Preberi več
Nagrada Društva likovnih umetnikov Ljubljana slikarki Mateji Kavčič

Nagrada Društva likovnih umetnikov Ljubljana slikarki Mateji Kavčič

Slikarka Mateja Kavčič iz Škofje Loke je prejela nagrado Ivane Kobilca za aktualno produkcijo, ki jo podeljuje Društvo likovnih umetnikov Ljubljana.

Preberi več
Boštjan Soklič v pogovoru s Katjo Bogataj ©Fototeka Loškega muzeja

Novo v videoarhivu

Pogovor z umetnico Katjo Bogataj

V našem spletnem videoarhivu si lahko ogledate pogovor kustosa Boštjana Sokliča z umetnico Katjo Bogataj ob njeni razstavi Zapredenost, ki je bila v Galeriji Ivana Groharja na ogled do 21. novembra 2021.

Preberi več
Avgust Babnik: Maska, 2021, digitalna fotografija

Babnikove Maske v kavarni Homan

V Kavarni in slaščičarni Homan v Škofji Loki se z izborom svojih fotografij v digitalni tehniki predstavlja Avgust Babnik – vsestranski umetniški ustvarjalec, sicer član in pobudnik neformalnega združenja puštalskih likovnikov.

Preberi več
Razstava risb Petra Jovanoviča v graščini Puštal

Razstava risb Petra Jovanoviča v graščini Puštal

V petek, 12. novembra 2021, se je v kapeli puštalskega gradu odprla razstava risb Petra Jovanoviča na pesmi Kajetana Koviča ob pesnikovi 90. obletnici rojstva.

Preberi več
Ela Megušar, Ajdovska deklica

Likovni natečaj Crngrob naokrog

Razglasitev rezultatov in utemeljitev izbora

Znana so nagrajena dela likovnega natečaja Crngrob naokrog, ki je otroke in mladostnike iz okoliški osnovnih šol, vrtcev in drugih vzgojno-izobraževalnih ustanov nagovarjal k ustvarjanju na temi Ajdovska deklica gradi cerkev in Nedelja, moj dan.

Preberi več
Simon Mlakar in Nina Misson ©Fototeka Loškega muzeja

Novo v videoarhivu

Pogovor o Tonetu Mlakarju

V našem spletnem videoarhivu si lahko ogledate posnetek pogovora umetnostne zgodovinarke Nine Misson s Simonom Mlakarjem o življenju in delu njegovega očeta in vsestranskega ustvarjalca Toneta Mlakarja.

Preberi več
Tone Kožuh, Vaški motiv, 2020, olje na platno

Območna likovna razstava v Sokolskem domu

Že tretjič se na območni razstavi Javnega sklada za kulturne dejavnosti Škofja Loka v Sokolskem domu predstavljajo likovni samorastniki s širšega loškega območja.

Preberi več

Muzejske zanimivosti

Tito s spremstvom na Soriški planini leta 1959 ©Inž. Špolar

Tito v Škofji Loki in okoliških krajih

Maršal Josip Broz Tito je med letoma 1945 in 1979 večkrat obiskal Slovenijo, najpogosteje Gorenjsko, tudi Škofjo Loko s širšo okolico.

Preberi več
Od poslikave Mojstra Bolfganga (1464) je danes vidna le še bordura. ©https://kraji.eu/slovenija/crngrob/photos/slo

Dve upodobitvi sv. Krištofa na zunanjosti crngrobške cerkve

Še komaj vidna freska sv. Krištofa, ki jo je v 15. stoletju upodobil Mojster Bolfgang, se nahaja na južni fasadi cerkve, poleg današnjega vhoda, na zahodni strani zvonika pa najdemo Krištofa, ki na ramenih nosi malega Kristusa in ga je leta 1863 naslikal podobar Janez Gosar starejši.

Preberi več
Romar. Mainzer Evangeliar, ok. 1250. ©Hofbibliothek Aschaffenburg, MS 13, slika 52.

"V Cengrob so velke gnade gode"

Crngrob pri Škofji Loki kot romarsko središče

Crngrobška cerkev Marijinega oznanjenja je bila nekdaj zelo priljubljeno romarsko središče in romarska pot k Materi Božji v Crngrobu je ena najstarejših v Slovenji. Janez Veider je v svojem vodiču leta 1936 zapisal, da je bil Crngrob "največja božja pot ne samo na Gorenjskem, temveč daleč naokoli".

Preberi več

Odpiralni čas

 ©Fototeka Loškega muzeja

Odpiralni čas decembra

Decembra bo Loški muzej odprt po običajnem zimskem odpiralnem času, tj. od torka do nedelje od 10.00 do 17.00, Galerija Ivana Groharja pa zaradi Izložb domišljije po nekoliko prilagojenem.

Preberi več

Koledar dogodkov

3. 12. 2021 @ 10:00

Loški muzej Škofja Loka

Ta veseli dan kulture v Loškem muzeju

 

3. 12. 2021 @ 18:00

Mestni trg

Odprtje Izložb domišljije 2021

 

Spremljajte nas

Loški muzej Škofja Loka @ Facebook Loški muzej Škofja Loka @ Instagram Loški muzej Škofja Loka @ YouTube Loški muzej Škofja Loka @ TripAdvisor

Vsak drugi ponedeljek nas lahko poslušate v oddaji Muzejski zapiski na Radiu Sora, kjer predstavljamo naše aktualno delo in zanimivosti iz muzeja.