Novičnik Loškega muzeja

Muzejske novice

Virtualno odprtje razstave DK Trn

Virtualno odprtje razstave DK Trn

V Galeriji Ivana Groharja se z izborom iz ikonične serije barvnih fotografij, ki nosi naslov Trn, predstavlja uveljavljeni slovenski umetniški fotograf DK. Razstavo smo zaradi trenutnih zdravstvenih razmer odprli virtualno – v videu jo predstavljata umetnik DK in kustos Boštjan Soklič.

Preberi več
Plemstvo pri obedu

Plemstvo pri obedu

Nov Fokus

V razstavnem kotičku Fokus na hodniku Loškega muzeja kot del vsebin projekta Naša kuhna predstavljamo plemstvo pri obedu.

Preberi več
Dagarin v Jesharni

Dagarin v Jesharni

V znani loški piceriji Jesharna se s svojimi likovnimi deli iz ustvarjalnega obdobja, zaznamovanega s časom pandemije, predstavlja dolgoletni član Združenja umetnikov Škofja Loka in član ZDSLU Rado Dagarin.

Preberi več

Muzejske zanimivosti

Judežev poljub, kopija freske iz sredine 14. stoletja. Hrani Loški muzej Škofja Loka. ©Fototeka Loškega muzeja

"Jaz sem luč sveta"

Plavolasi Kristus v Crngrobu: sončno božanstvo ali odraz lepotnih meril?

Ob pomanjkanju pisnih virov, ki bi jasno opisali fizično podobo Jezusa Kristusa, se je od prvih stoletij našega štetja razvilo več različnih načinov njegovega upodabljanja. Prizori Kristusovega trpljenja iz cerkve Marijinega oznanjenja v Crngrobu so še posebej zanimivi ravno zaradi Kristusove barve las in oči, ki so nenavadno svetli.

Preberi več
Neznani slikar, Skupinski portret družine barona Erberga, 200 x 170, olje na platnu, začetek 18. stoletja (detajl). Hrani Loški muzej Škofja Loka.

Živalske upodobitve

Psiček na skupinskem portretu družine Erberg iz 18. stoletja

V likovni umetnosti se človekov odnos do psov kaže tudi v tem, da so vključeni v številne individualne ali skupinske portrete, poleg tega pa se na upodobitvah pojavljajo tudi samostojno. Manjši psiček je vključen tudi v skupinski portret družine Erberg iz začetka 18. stoletja, ki je na ogled v stalni zbirki Loškega muzeja Škofja Loka.

Preberi več
Ive Šubic, Glad 1961, dvobarvni linorez ©Loški muzej Škofja Loka

Motiva lakote in hrane v delih Iveta Šubica

Hrana povezuje naravo z družbo in kulturo, kot táko pa jo je treba brati tudi v Šubičevih delih, kjer je navadno vključena v različne likovne motive: od dela na polju, predelave hrane, do omizja ali portretov. Do hrane in kmečkega dela je umetnik čutil globoko spoštovanje, zato imata lahko tudi simbolni pomen.

Preberi več
Franc Berčič - Berko

Sprehod skozi čas

Likovna prizadevanja na Gorenjskem 82

Pred 40 leti se je v Kranju zgodila velika likovna razstava Likovna prizadevanja na Gorenjskem 82, na kateri je sodelovalo 48 takrat najbolj vidnih gorenjskih likovnih ustvarjalcev, med njimi tudi 11 članov in članic Združenja umetnikov Škofja Loka.

Preberi več
Janez Potočnik - Januš, Tihožitje s prašičjo glavo, 1969, olje na lesonit

Slikar Janez Potočnik iz Spodnjega Karlovca

V Loškem muzeju Škofja Loka hranimo velik del opusa slikarja in profesorja likovne vzgoje Janeza Potočnika iz Spodnjega Karlovca v Škofji Loki.

Preberi več

Odpiralni čas

Loški muzej ©Fototeka Loškega muzeja

Odpiralni čas februarja

Loški muzej in Galerija Ivana Groharja bosta februarja odprta po zimskem odpiralnem času, muzej od torka do nedelje od 10.00 do 17.00, galerija pa od torka do petka od 10.00 do 14.00, v sredo do 17.00, v soboto in nedeljo pa od 9.00 do 13.00.

Preberi več

Koledar dogodkov

8. 2. 2022 @ 10:00

Loški muzej Škofja Loka

Prešernov dan v Loškem muzeju

 

Spremljajte nas

Loški muzej Škofja Loka @ Facebook Loški muzej Škofja Loka @ Instagram Loški muzej Škofja Loka @ YouTube Loški muzej Škofja Loka @ TripAdvisor

Vsak drugi ponedeljek nas lahko poslušate v oddaji Muzejski zapiski na Radiu Sora, kjer predstavljamo naše aktualno delo in zanimivosti iz muzeja.