Novičnik Loškega muzeja

Muzejske novice

France Mihelič, Kronist, 1955

Akcija v podporo kolegicam in kolegom v Ukrajini

Slovenski muzeji in galerije smo se združili v skupni akciji Skupnosti muzejev Slovenije in ICOM Slovenija, ki opozarja na grozote vojn in kršenja človekovih pravic ter poudarja pomen miru in svobode.

Preberi več
 ©Janez Pelko

Ivan Grohar osebno

Nov Fokus

V razstavnem kotičku Fokus predstavljamo izbor Groharjevih osebnih predmetov, ki jih hranimo v Loškem muzeju. Ti med drugim pričajo o slikarjevem delu, ki ga je zelo zaznamovala loška pokrajina, kamor se je opremljen s slikarskim kovčkom velikokrat odpravljal ustvarjat v naravo.

Preberi več
Značke

Novosti v muzejski trgovini

Ob razstavi Od osvoboditve do osamosvojitve

Ob razstavi Od osvoboditve do osamosvojitve smo pripravili družinski vodnik, ki najmlajše obiskovalce preko različnih nalog popelje po zanje zanimivih poglavjih razstave, značke z motivi predmetov z razstave in bombažne vrečke s citati Ločank in Ločanov o življenju med letoma 1945 in 1991.

Preberi več

Muzejske zanimivosti

Jugo vsakdanjik

Jugo vsakdanjik

V prvih letih po drugi svetovni vojni, ko je primanjkovalo osnovnih življenjskih dobrin, je prebivalstvo živelo precej skromno. Sredi 50. let se je začel življenjski standard dvigati, izboljšala se je preskrba in povečalo se je povpraševanje po izdelkih široke potrošnje.

Preberi več
Nabiralke žafrana, freska, Santorini, Grčija, okoli 1650 pr. n. št. ©https://crocussativus.eu/en/geschiedenis-saffraan

"Rdeče zlato"

Žafran velja za eno najdražjih začimb na svetu. Njegova uporaba je bila v preteklosti vsestranska, saj ni bil cenjen le v kulinariki, temveč so ga uporabljali tudi tudi kot daritev božanstvom, barvilo blaga, dišavo v parfumih in zdravilo. V srednjem veku so ga trgovci zanesli tudi na območje loškega gospostva.

Preberi več
Pesem Šešir, avtor: Avgust Babnik

"Izdelava klobukov zahteva veliko izurjenosti"

Sloves, da izdeluje kakovostne klobuke in tulce, si je tovarna Šešir pridelala že pred drugo svetovno vojno ter ga ohranila tudi po njej. Vsa leta delovanja si je prizadevala, da bodo njihova pokrivala pristala v vrhu evropske kvalitete in mode, kar so lahko dosegli le z dobro usposobljenim kadrom.

Preberi več
France Mihelič, Iz okolice Kruševca, 1935, risba

Evidentiranje Miheličevih risb

Pred sedmimi leti smo v Loškem muzeju evidentirali in dokumentirali 100 risb Franceta Miheliča, nastalih med letoma 1934 in 1941, ki dopolnjujejo naše poznavanje slikarjevega udejstvovanja v risarskem mediju in nas seznanjajo z njegovim umetniško izjemno plodnim obdobjem na Ptuju.

Preberi več
Gradbišče, Ms. fr. 638, 15. stoletje ©Pierpont Morgan Library, New York

Za gradnjo zastavil premoženje, ugled in življenje

Kaj se je zgodilo z mojstrom Jurkom v Crngrobu?

V začetku 16. stoletja je crngrobška cerkev Marijinega oznanjenja doživela že četrto povečavo. Predstavniki posvetne in cerkvene oblasti so pogodbo o gradnji podpisali z mojstrom Jurkom, iz katere izvemo tudi marsikatero zanimivost o srednjeveških graditeljih cerkva, pa tudi o poteku zidanja, ki je bil vse prej kot gladek.

Preberi več
Ivan Grohar, Štemarski vrt, 1907, olje na platno

Utrip loškega Barbizona

Škofji Loki zaradi njene bogate umetnostnozgodovinske dediščine rečemo tudi slovenski Barbizon. Zgodil se je na prehodu med 19. in 20. stoletjem, ko sta se v Loko naselila slikarja Ivan Grohar in Rihard Jakopič, za njima pa še Matej Sternen.

Preberi več
Pavle Bozovičar, Pogled proti Puštalu, 1945, olje na lesonit, Loški muzej Škofja Loka

Loški slikar Pavle Bozovičar

V Loškem muzeju hranimo nekaj zanimivih likovnih del akademskega slikarja Pavla Bozovičarja iz Zminca pri Škofji Loki. Starejše Ločanke in Ločani se ga spominjajo ne samo zaradi njegovih motivov, nastalih v okolici Škofje Loke in Poljanske doline, ampak tudi kot učitelja na osnovni šoli v Škofji Loki.

Preberi več

Odpiralni čas

Dvižni most ©Janez Pelko

Odpiralni čas marca

Loški muzej in Galerija Ivana Groharja bosta marca odprta po zimskem odpiralnem času. Zaradi priprave nove razstave bo galerija od 21. do 31. marca 2022 zaprta.

Preberi več
Stalne zbirke Loškega muzeja ©Janez Pelko

Novi zaščitni ukrepi

Od 21. februarja 2022 za vstop v muzej ni več treba izkazovati izpolnjevanja pogoja PCT, še vedno pa je obvezna uporaba zaščitne maske, vzdrževanje varnostne razdalje in razkuževanje rok.

Preberi več

Koledar dogodkov

16. 3. 2022 @ 18:00

Galerija Ivana Groharja

Pogovor z umetniškim fotografom DK

 

19. 3. 2022 @ 11:00

Galerija na gradu

Javno vodstvo po razstavi Od osvoboditve do osamosvojitve

 

23. 3. 2022 @ 17:00

Loški muzej Škofja Loka

Izdelaj svoj plakat!

Ustvarjalna delavnica

 

Spremljajte nas

Loški muzej Škofja Loka @ Facebook Loški muzej Škofja Loka @ Instagram Loški muzej Škofja Loka @ YouTube Loški muzej Škofja Loka @ TripAdvisor

Vsak drugi ponedeljek nas lahko poslušate v oddaji Muzejski zapiski na Radiu Sora, kjer predstavljamo naše aktualno delo in zanimivosti iz muzeja.