Novičnik Loškega muzeja

Muzejske novice

Ivan Grohar: Dekle iz Soice ©Tihomir Pinter

Zvočni opisi muzejskih predmetov in umetniških del

V Loškem muzeju smo v lanskem letu začeli pripravljati zvočne opise umetniških del in muzejskih predmetov, ki gledalca usmerjajo k pozornejšemu opazovanju njihovih formalnih značilnosti, preko katerih bolj poglobljeno spoznava tudi vsebino in avtorja, primerni pa so tudi za slepe in slabovidne.

Preberi več
Domen Slana

Odšel je Domen Slana

Z žalostjo sporočamo, da je 26. decembra 2022 v jutranjih urah umrl slikar, kipar in oblikovalec Domen Slana iz Puštala pri Škofji Loki. Mnogo prezgodaj se je izteklo življenje tega karizmatičnega likovnega ustvarjalca, mnogim najbolj znanega po svojevrstnem oblikovanju stolov, figur ptic ali pa izvirnih očal.

Preberi več
Saša Nabergoj, Nadja Zgodnik, Petra Čeh, Suzi Bricelj in Tina Fortič Jakopič

Simpozij Ive Šubic – ustvarjalec in spiritus movens

V spletnem videoarhivu si lahko ogledate posnetek simpozija Ive Šubic – ustvarjalec in spiritus movens, ki je v Loškem muzeju potekal 3. decembra 2022 in je z več vidikov osvetlil pomen Šubičevega umetniškega in kulturnega delovanja.

Preberi več
Klekljane čipke,

Klekljane čipke, "špice" na Žirovskem

Nova stalna razstava v Muzeju Žiri

Na ta veseli dan kulture, 3. decembra 2022, se je v Muzeju Žiri odprla nova stalna razstava Klekljane čipke, "špice" na Žirovskem, izšel pa je tudi istoimenski spremni katalog.

Preberi več
Nejč Slapar in igralka, prizor s snemanja filma Balada o mrtvecu, 1973.

Filmi Nejča Slaparja v Stolpu Škrlovec

Nejč Slapar je v 70. letih s filmsko skupino Ime posnel več kratkometražnih igranih filmov, med njimi Do spoznanja, Rdeča kapica in Balada o mrtvecu, in zanje prejel pomembnejše filmske nagrade takratne Jugoslavije, Avstrije in Italije. 

Preberi več
Herman Gvardjančič

Prešernova nagrada akademskemu slikarju Hermanu Gvardjančiču

Letošnjo Prešernovo nagrado za življenjsko delo prejme akademski slikar Herman Gvardjančič, umetnik iz Reteč in zaslužni član Združenja umetnikov Škofja Loka.

Preberi več
Simon Mlakar, cikel Krave, 2022, risba

Razstava Puštuci u Lok v Sokolskem domu

V Sokolskem domu Škofja Loka je na ogled tradicionalna razstava puštalskih likovnih umetnikov. Prevladujoče slikarske zvrsti so krajine, žanrski prizori, tihožitja, mestne vedute in individualni svetovi. 

Preberi več

Muzejske zanimivosti

Korni zvonik cerkve sv. Andreja v Gostečah

Korni zvonik cerkve sv. Andreja v Gostečah

Tip cerkve s kornim zvonikom so v naše kraje prinesli nemški kolonisti iz Freisinga. Tam se je ohranila množica cerkvenih stavb s tovrstnimi zvoniki, ki segajo iz časa pozne romanike še globoko v gotiko. Med gotske odmeve na loškem ozemlju sodi tudi cerkev sv. Andreja v Gostečah pri Škofji Loki.

Preberi več
Jože Peternelj – Mausar, Na kmetih, 1971, olje na steklo

Pol stoletja od velike razstave naivne umetnosti v Trebnjem

Decembra je minilo pol stoletja od ene najpomembnejših razstav samorastniške oz. naivne umetnosti na področju bivše države, ki je dokončno afirmirala slovenske umetnike, delujoče na tem specifičnem polju likovne ustvarjalnosti. Razstava se je zgodila v tako rekoč novi Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje, ustanovljeni dobro leto prej.

Preberi več

Odpiralni čas

Loški grad ©Sašo Kočevar

Odpiralni čas januarja

Januarja bo Loški muzej odprt po običajnem zimskem odpiralnem času, tj. od torka do nedelje od 10.00 do 17.00, Galerija Ivana Groharja pa zaradi Izložb domišljije po nekoliko prilagojenem. Od 16. do 25. januarja bo zaradi priprave nove razstave zaprta.

Preberi več

Koledar dogodkov

11. 1. 2023 @ 19:00

Škoparjeva hiša

Pripovedke ob peči: Lukavi Luka in Šmentane muhe

Pripovedovalski večer za odrasle v Škoparjevi hiši

 

25. 1. 2023 @ 18:00

Galerija Ivana Groharja

Odprtje razstave Gorana Tomčića Pompom Nets / Pompom mreže

 

Spremljajte nas

Loški muzej Škofja Loka @ Facebook Loški muzej Škofja Loka @ Instagram Loški muzej Škofja Loka @ YouTube Loški muzej Škofja Loka @ TripAdvisor

Vsak drugi ponedeljek nas lahko poslušate v oddaji Muzejski zapiski na Radiu Sora, kjer predstavljamo naše aktualno delo in zanimivosti iz muzeja.