Novičnik Loškega muzeja

Muzejske novice

Odprtje razstave Gorana Tomčića Pompom mreže Škofja Loka

Odprtje razstave Gorana Tomčića Pompom mreže Škofja Loka

V Galeriji Ivana Groharja smo odprli razstavo Pompom mreže Škofja Loka v Berlinu živečega hrvaškega umetnika Goran Tomčića. Gre za prvo celovito razstavno predstavitev dolgoročnega participativnega projekta, v okviru katerega umetnik od leta 2015 v sodelovanju s publiko vzpostavlja trenutne situacije in prostorske instalacije po vsem svetu.

Preberi več
France Mihelič, 80. leta prejšnjega stoletja ©Tihomir Pinter

Na stičišču telesnosti in razkroja

V galeriji Media Nox so študentje umetnostne zgodovine mariborske filozofske fakultete na letošnji semestrski razstavi predstavili nekatera izjemna, a redko videna dela našega rojaka, slikarja Franceta Miheliča. Risbe in grafike, ki so jih izbrali za razstavo, zajemajo dve pomembni temi, ki sta Miheliča spremljali skozi celotno življenjsko ustvarjanje – krajino in figuro.

Preberi več
Marjan Prevodnik, Soča 1., 2006, mešane tehnike

Likovna razstava Marjana Prevodnika v Sokolskem domu Škofja Loka

V Galeriji Sokolskega doma Škofja Loka so odprli likovno razstavo Ni edine in zveličavne poti, kako napačno slikati slikarja in likovnega pedagoga Marjana Prevodnika. Poleg slik, povečini na temo abstrahirane krajine, predstavlja še prostorske instalacije, ki harmonično dopolnjujejo njegova slikarska stremljenja in rešitve.

Preberi več

Muzejske zanimivosti

Mlekarna mlekarske zadruge v Škofji Loki pred letom 1941. ©Hrani Loški muzej Škofja Loka

Kmetijsko-gozdarska zadruga z. o. o. Škofja Loka

Živinoreja je bila na Loškem, zlasti v Poljanski in Selški dolini, že od nekdaj pomembna gospodarska panoga. V drugi polovici 19. stoletja se je začela usmerjati v govedorejo ter predelavo mesa in mleka, za kar so bili odločilni trije dejavniki: zemljiška odveza, ki je kmeta gospodarsko osamosvojila, uvajanje novih pasemskih živali in zadružništvo.

Preberi več
Slopasto znamenje na Suhi

Slopasto znamenje na Suhi

Vas Suha pri Škofji Loki ni znana le po impozantnih kmečkih dvorih in cerkvi s kranjskim prezbiterijem, temveč tudi po dveh vidnih znamenjih, različnih tako po času nastanka kot obliki. Pri Španovi hiši se nahaja mlajše trikotno znamenje, v lokusu sakralnega objekta pa starejše Lojzkino znamenje, ki je slopasto.

Preberi več
Znamenje na Suhi, postavljeno leta 1794

Trikotno znamenje na Suhi pri Škofji Loki

Znamenje na Suhi spada med redka ohranjena znamenja trikotnega tipa na Gorenjskem. Čeprav je izvedeno v maniri poznega baroka, se pri oblikovanju čuti vpliv klasicizma, ki je med drugim kot okrasni arhitekturni element uvedel tristrano piramido.

Preberi več

Odpiralni čas

Odpiralni čas februarja

Odpiralni čas februarja

Loški muzej in Galerija Ivana Groharja bosta februarja odprta po zimskem odpiralnem času, muzej od torka do nedelje od 10.00 do 17.00, galerija pa od torka do nedelje od 10.00 do 14.00, v sredo do 17.00.

Preberi več

Koledar dogodkov

8. 2. 2023 @ 10:00

Loški muzej Škofja Loka

Prešernov dan v Loškem muzeju Škofja Loka

 

15. 2. 2023 @ 19:00

Škoparjeva hiša

Pripovedke ob peči: Katja Preša

Pripovedovalski večer za odrasle v Škoparjevi hiši

 

22. 2. 2023 @ 18:00

Galerija Ivana Groharja

Goran Tomčić: O minljivosti v umetnosti

Predavanje o participativnem delu v umetnostni zgodovini in danes

 

Spremljajte nas

Loški muzej Škofja Loka @ Facebook Loški muzej Škofja Loka @ Instagram Loški muzej Škofja Loka @ YouTube Loški muzej Škofja Loka @ TripAdvisor

Vsak drugi ponedeljek nas lahko poslušate v oddaji Muzejski zapiski na Radiu Sora, kjer predstavljamo naše aktualno delo in zanimivosti iz muzeja.