Dogodki

3 jun Sob
3. 6. 2023 @ 11:00

Vodeni ogled cerkve Marijinega oznanjenja v Crngrobu

Cerkev Marijinega oznanjenja v Crngrobu
Prost vstop

Ste vedeli, da je cerkev Marijinega oznanjenja v Crngrobu ena najstarejših romarskih cerkva na Slovenskem in ena od treh evropskih cerkva, v katerih hranijo kitovo rebro? Te in številne druge zanimivosti lahko izveste na javnem vodstvu po cerkvi!

3 jun Sob
3. 6. 2023 @ 16:00

Historial v Loškem muzeju

Delavnici srednjeveških ščitov na Trgu pod gradom in peke kruha v Škoparjevi hiši

Škoparjeva hiša
Prost vstop

V okviru festivala Historial na Trgu pod gradom za najmlajše pripravljamo delavnico izdelovanja srednjeveških ščitov, v Škoparjevi hiši pa se lahko obiskovalke in obiskovalci vseh starosti preizkusite v peki kruha in spoznate njegovo simboliko, šege in ljudska znanja, si ogledate mlin v muzeju na prostem in etnološke muzejske zbirke.

7 jun Sre
Prost vstop

Stenska instalacija Zgodboprejke je nastala na delavnici pletilske skupnosti Breja preja. V pomladnih mesecih je skupina žensk, ki so se v Škofjo Loko priselile z različnih koncev sveta, spoznavala tekstilne tehnike in se med seboj učila. Z uporabo tiska z rastlinami, vezenja, barvanja in kolažiranja so nastale tekstilne slike.

9 jun Pet
9. 6. 2023 @ 18:00

Dr. Ivan Tavčar – župan Ljubljane

Predavanje kustosinje Biljane Ristić

Prost vstop

Na predavanju bomo spoznali Ivana Tavčarja kot politika in župana Ljubljane v burnih letih prve svetovne vojne, ko se je zavzemal za to, da je mesto kljub vojni lahko živelo normalno. V času splošnega pomankanja je tako v Ljubljano z Ogrskega pomagal pripeljati zalogo žita, urejal je zadeve v šolstvu in imel veliko zaslug tudi pri oživitvi Slovenske matice.

13 jun Tor
Prost vstop

Dogodek bomo začeli z ogledom tekstilne razstave, ki so jo oblikovale migrantke in ženske, ki tukaj živijo že dolgo. Po razstavi bo vodila ena izmed ustvarjalk. Sledila bo delavnica tiskanja z rastlinami, kjer bo vsaka udeleženka in vsak udeleženec iskal svoj izraz, svoje sporočilo.

14 jun Sre
Prost vstop

Študenti likovne pedagogike ljubljanske pedagoške fakultete na bienalu BIEN 2023 sodelujejo s projektom Karbonizacija, ki ga bodo zaokrožili s pogovorom o ikonografskih, likovno-formalnih in tehnoloških vidikih Miheličevih del skozi svoja likovna dela, geotekstilom kot nosilcem slikarske podobe, materiali v umetnosti in izzivi konserviranja ter restavriranja slikarskih del.

16 jun Pet
16. 6. 2023 @ 17:00

Vodstvo po arheološki zbirki

Evropski dnevi arheologije

Prost vstop

V okviru Evropskih dnevov arheologije vas bomo popeljali po arheološki zbirki Loškega muzeja. Vabimo vas, da se nam pridružite pri odstiranju najstarejših obdobij človekove preteklosti!

17 jun Sob
Prost vstop

Na poletno muzejsko noč v soboto, 17. junija, bodo Loški muzej, Škoparjeva hiša in Dvorec Visoko odprti od 18.00 do 21.00, vstop pa bo v tem času brezplačen. Vabljeni!

22 jun Čet
Prost vstop

Na vodenem ogledu po razstavah BIEN 2023 v Škofji Loki boste med drugim spoznali delo finske okoljske in tekstilne umetnice Kaarine Kellomäki, razstavo abstraktnih tekstilnih slik na Danskem živeče slovenske umetnice Varke Kozlovič in tekstilno delo turške umetnice Gözde Ju.

22 jun Čet
Prost vstop

Vabljeni na odprtje razstave industrijskega oblikovalca Marjana Žitnika, na kateri predstavljamo izbor njegovih projektov s področij svetil, tehničnih izdelkov, izdelkov za dom in del na kolonijah Iveta Šubica. Poseben poudarek namenjamo ključnim obdobjem, ki so zaznamovala njegov profesionalni razvoj in ga umeščajo v širši kontekst slovenskega oblikovanja.

Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa.

  • 1
  • 2