Pravljice in pripovedke

Z zanimivimi in navdihujočimi pripovedovalskimi dogodki vas želimo navdušiti za zgodbe, poslušanje, pripovedovanje, raziskovanje in predajanje kulturne dediščine iz roda v rod.

Pravljico v galeriji in Pripovedke ob peči izvajamo v sodelovanju s Kulturnim društvom Grable, društvom za kreativno grabljenje sveta, ob finančni podpori Občine Škofja Loka. Avtorica zasnove programov je Petra Čičić.

Pripovedke ob peči

Pripovedovalski večeri za odrasle v Škoparjevi hiši

S pripovedovalskimi dogodki za odrasle uspešno razbijamo mit o tem, da so pravljice v prvi vrsti namenjene otrokom. Škoparjeva hiša iz 16. stoletja je zanje več kot primeren prostor, saj nam da občutek, kot da smo vstopili v preteklost in se tako kot naši predniki zbrali ob peči, da bi poslušali zgodbe, pravljice, legende in pesmi.

V program Pripovedk ob peči vključujemo nabor različnih pristopov k pripovedovanju, ki jih izvajajo inovativni in prodorni pripovedovalci, ki so mojstri na svojem področju. Pripovedovanje se kdaj prepleta z glasbo, včasih poteka v narečjih, spet drugič pa prisluhnemo tudi resničnim zgodbam. Pomemben del pa predstavljajo tudi lokalne pripovedovalke, saj se nam zdi ključno razvijati in spodbujati lokalno pripovedovalsko sceno k raziskovanju na področju pripovedništva.

S Pripovedkami ob peči smo začeli v letu 2019, običajno potekajo vsak mesec z izjemo julija, avgusta in decembra ob sredah ob 19. uri v Škoparjevi hiši na grajskem vrtu.

Renata Lapanja in Andrea Pandolfo <em>Foto: Fototeka Loškega muzeja</em>
Renata Lapanja in Andrea Pandolfo Foto: Fototeka Loškega muzeja
Pripovedovalke Petra Čičić, Anja Kocman in Karla B. Rihtaršič <em>Foto: Fototeka Loškega muzeja</em>
Pripovedovalke Petra Čičić, Anja Kocman in Karla B. Rihtaršič Foto: Fototeka Loškega muzeja
Pripovedovalska skupina Deveta dežela <em>Foto: Toni Mlakar</em>
Pripovedovalska skupina Deveta dežela Foto: Toni Mlakar