Novice

Torek, 21. maj 2024

AnimotMuzik v Loškem muzeju

V nedeljo, 12. 5., smo na grajskem vrtu gostili zadnji letošnji koncert iz cikla AnimotMuzik.

AnimotMuzik je medvrstni koncertni cikel, ki se odvija v parkih in na vrtovih po Sloveniji. Prične se vsako leto spomladi na prvo nedeljo v maju in obeležuje mednarodni dan poslušanja zore. Cikel sloni na prevpraševanju uveljavljenih načinov glasbenega izražanja, občinstvo pa vabi k čuječnemu poslušanju. Povabljene glasbenice in glasbeniki nastopajo v naravnih okoljih, kjer pred očmi poslušalcev vzpostavljajo simbiotično razmerje med človekom in naravo. Umetniki namreč vstopajo v prostor kot enakovreden člen z drugimi vrstami in poskušajo z njimi navezati dialog. Tako postanejo člani zbora ptic in se nanje odzivajo v skladu in harmoniji s celotnim zvočnim spektrom. S poudarkom na poglobljenem doživljanju zvočnih pokrajin se širi zavedanje o pomenu narave za človeško kulturo ter poudarja njen vpliv na umetniško ustvarjanje.

Loški muzej razume svojo nalogo ne samo javnosti približevati kulturno dediščino, ampak tudi ostati središče produkcije znanja in učenja ter preživljanja prostega časa. Čutimo odgovornost do naravnega okolja, ki ga deloma predstavljamo s prirodoslovno zbirko, na drugačen način pa želimo javnosti približati čut za okolje v okviru dogodkov, kot je bil nedeljski. Ponosni smo, da nas je nevladna organizacija Cona povabila k sodelovanju in da smo lahko tudi skupaj uresničevali to poslanstvo. Sodelovanje smo z veseljem podprli.

Skupni koncert ptic in glasbenih ustvarjalcev Teje Vidmar, Žige Jenka in Jureta Boršiča sta vpeljali predavanje zoomuzikologinje Katarine Radaljac ter vodstvo in predstavitev zgodovine grajskega vrta in življenja uršulink kustosinje za zgodovino Biljane Ristić.

Več o AnimotMuzik: https://www.steklenik.si/animotmuzik-2024/

Ponedeljek, 13. maj 2024

Mednarodni dan muzejev

Prost vstop za vse obiskovalce

Loški muzej Škofja Loka tudi letos sodeluje v mednarodni muzejski akciji, ki je namenjena večanju prepoznavnosti muzejev in njihovega pomena v družbi. Ta poteka že vse od leta 1977, ko je mednarodni muzejski svet ICOM zaznamoval 18. maj kot mednarodni dan muzejev.
Vstop v muzej je zato v soboto, 18. maja brezplačen, odprt pa bo vse do 21. ure. Ogledate si lahko vse stalne in občasne razstave.
Na ta dan vas ob 11. uri vabimo na delavnico za otroke in družine Pisane muzejske majčke, ob 18. uri pa si lahko v spremstvu vodiča ogledate muzejske stalne zbirke.

Petek, 10. maj 2024

Mednarodni dan družin in Teden družin

Prost vstop za družine

Tudi letošnje letu se pridružujemo akciji Za družine brezplačno, zato v tednu družin od 15. do 22. maja vabimo družine na brezplačen obisk muzeja.

Družine vabimo na samostojno raziskovanje bogatih muzejskih zbirk, na katerega se lahko odpravite tudi v družbi papagaja Kokija, s Kokijevim nahrbtnikom, polnim zanimivih predmetov (uporaba je brezplačna), in delovnim zvezkom (cena: 4,50 EUR).

V soboto, 18. maja, ko obeležujemo tudi mednarodni dan muzejev, družine vabimo, da se nam ob 11. uri pridružijo na delavnici Pisane muzejske majčke, ob 18. uri pa na Javnem vodstvu po stalnih muzejskih zbirkah.

Vabljeni, da se nam pridružite tudi v nedeljo, 19. maja, od 10. do 17. ure, ko bo pred Dvorcem Visoko v Poljanski dolini potekal otroški festival Dan prijateljstva.

Torek, 30. april 2024

Odpiralni čas maja

V maju Loški muzej prehaja na poletni odpiralni čas. Muzej bo tako odprt od torka do nedelje med 10. in 18. uro, Galerija Ivana Groharja pa od torka do nedelje od 10. do 14. ure, ob sredah do 18. ure.

Ob napovedanih večernih dogodkih, bo muzej podaljšal obratovalni čas do pričetka dogodka.

Četrtek, 25. april 2024

O ključih in ključavnicah z gradu Divja Loka

S pojavom stalne naselitve, razvojem civilizacije in nastankom urbanih središč so ljudje živeli v strnjenih naseljih tesno drug ob drugem. Vsakdo je imel v svojem bivališču tudi osebno lastnino, ki je ni želel deliti z drugimi, prav gotovo pa ne z nepridipravi, ki so obstajali vse od začetkov človeštva in se skušali vsaj tu in tam malo okoristiti tako, da so kaj odtujili oziroma si “izposodili” od nič hudega slutečega soseda ali iz njegove hiše. Da bi kraje preprečili oziroma tatovom vsaj močno otežili delo, so ljudje začeli zaklepati svoja bivališča in na vrata hiš nameščati take in drugačne zapahe ter ključavnice.

Sreda, 24. april 2024

Peča

Peča je naglavna ruta, urezana kvadratno, redkeje pravokotno ali trikotno. Na glavo se polaga, guba ali zavezuje tako, da bolj ali manj pokriva lase in vrat, obraz pa pušča odkrit. Sodi med najstarejše in najsplošneje razširjeno pokrivalo v številnih kulturah.

Na Slovenskem se peča v pisnih virih prvič omenja leta 1334: “Žene s Kranjskega so nosile na glavi belo strjeno ruto, ki je visela doli po hrbtu in del tega zakrivala.” Vse do konca 15. stoletja so jo nosile ženske vseh družbenih skupin, od fevdalk, meščank do kmetic.

V 16. stoletju so fevdalke in meščanke začele pečo nadomeščati z drugimi pokrivali – avbami, klobuki, zavijačami in kapami, a je še niso popolnoma opustile vse do konca 18. stoletja. V prvi polovici 19. stoletja so se s pečo pokrivale le še kmetice, ki so jo ponekod kot pražnje/svečano pokrivalo obdržale do srede 20. stoletja.

Ponedeljek, 8. april 2024

Pripovedke ob peči - odpovedano

Dogodek Pripovedke ob peči z Mašo Butič, napovedan to sredo, 10.4., ob 19. uri je prestavljen na sredo, 22.5., ob 19. uri. Hvala za razumevanje.