Novice

Petek, 11. oktober 2024

Prilagojen odpiralni čas Grajske kavarne

V tem tednu bodo od ponedeljka, 14. 10. do srede, 16. 10. vrata Grajske kavarne izjemoma ostala zaprta. Od četrtka dalje bo kavarna ponovno na voljo za obisk po ustaljenem odpiralnem času, in sicer:

ponedeljek – četrtek: 10.00 – 22.00

petek: 10.00 – 23.00

sobota: 9.00 – 23.00

nedelja in prazniki: 9.00 – 22.00

Torek, 1. oktober 2024

Deseta konferenca in podelitev nagrade živa

V preteklem tednu je od 25. do 29. septembra v Regionalnem etnografskem muzeju na prostem ETAR v Gabrovem v Bolgariji potekala konferenca in podelitev nagrad živa za najboljši slovanski muzej ter najboljši slovanski kulturni in naravni spomenik. Ob 10. obletnici je bilo za nagrado letos nominiranih 20 muzejev iz 10 držav, med njimi tudi trije slovenski muzeji: Blejski grad, Muzej novejše zgodovine v Celju (Fotohiša Pelikan) in naš Loški muzej.

Nagrado za najboljši slovanski muzej je letos prejel Deželni zgodovinski muzej Ruse iz Bolgarije. Nagrada za najboljše območje slovanske dediščine je bila podeljena Blejskemu gradu (Bled, Slovenija), častno priznanje za promocijo nesnovne kulturne dediščine je prejel Muzej Bećarac (Pleternica, Hrvaška).

 

Ponedeljek, 30. september 2024

Usoda Strahlove zbirke (3. del)

Za ogled del iz Strahlove zbirke umetnin moramo danes obiskati več nacionalnih in lokalnih muzejev po Sloveniji. Zbirka, ki še danes velja za največjo in najobsežnejšo zbirko 19. stoletja na Kranjskem, je bila leta 1930 prodana tako institucijam kot zasebnikom, čeprav naj bi se Karl Strahl že v začetku 20. stoletja zavzemal, “da po njegovi smrti ta dragocena zbirka ne pojde iz Kranjske dežele”, kot je leta 1909 poročal časnik Dom in svet.

Sreda, 25. september 2024

Uršulinske šole

Od avgusta je v stalni zbirki Gradovi postavljen Fokus, ki govori o uršulinskih šolah v Škofji Loki.

Sestre uršulinke so v Škofjo Loko prišle leta 1782. Nastanile so se v nekdanjem samostanu klaris, ki so ga preuredile, in se začele ukvarjati z izobraževanjem deklet. V 19. stoletju so se uršulinske šole v Škofji Loki vse bolj razvijale in obiskovalo jih je vse več deklet. Kmalu so bili potrebni novi prostori za širitev vzgojnega zavoda. Tako so sestre leta 1890 kupile Loški grad ter ga v naslednjih letih temeljito prezidale in prilagodile svojim potrebam.

Torek, 24. september 2024

Odpiralni čas oktobra

Muzej bo oktobra odprt po poletnem delovnem času, to je od torka do nedelje od 10. do 18. ure. Galerija Ivana Groharja na Mestnem trgu bo odprta od torka do nedelje od 10. do 14. ure, ob sredah do 18. ure.

Vabljeni na obisk!

Torek, 17. september 2024

Poletne likovne delavnice z Loškim muzejem

Med poletnimi počitnicami je Loški muzej za otroke, ki so obiskovali počitniško varstvo v organizaciji Društva prijateljev mladine Škofja Loka, pripravil pester nabor različnih delavnic. Vse delavnice so bile povezane z muzejskimi zbirkami Loškega muzeja in so vključevale tudi kratke oglede posameznih zbirk. 

Torek, 10. september 2024

Podaljšanje razstav v Galeriji na gradu in Okroglem stolpu

Obveščamo vas, da smo podaljšali razstave razstavno-raziskovalnega projekta Skupaj. Razstave Polnost praznine in Krog se je sklenil v Galeriji na gradu ter Mala Groharjeva kolonija skozi čas v Okroglem stolpu bodo tako na ogled do nedelje, 3. novembra 2024.

Ponedeljek, 9. september 2024

34. Dnevi evropske kulturne dediščine in 12. Teden kulturne dediščine

Dnevi evropske kulturne dediščine (DEKD) so namenjeni ozaveščanju širše javnosti o pomenu kulturne dediščine ter spodbujanju njenega varovanja in trajnostnega razvoja. Letošnja tema je dediščina kulturnih poti, mreženja in povezav.

Program DEKD na Škofjeloškem se prične 27. septembra, pripravljenih pa je kar 20 dogodkov, ki se bodo odvili od 27. 9. do 12. 10. 2024. Dogodke je oblikovalo 16 kulturno-izobraževalnih zavodov in društev z dvema glavnima organizatorjema Občino Škofja Loka in Zavodom 973. Na osnovnih šolah bodo v sklopu DEKD potekali s kulturno dediščino obarvani projektni tedni, namenjeni učencem.

Četrtek, 29. avgust 2024

Sodobni umetniki in umetnice v Strahlovi zbirki (2. del)

Poleg umetniških del starejših dob je Edvard Strahl v svojo zbirko vključeval tudi dela slovenskih sodobnih slikarjev in slikark. Sodeč po seznamu umetnikov in umetnic, ki ga je v Katalog Strahlove galerije vključil Karel Strahl, je zbirka vključevala umetnine dvanajstih sodobnih umetnikov in umetnic na Kranjskem, od katerih je po večini neposredno pridobil okoli 77 del.

Petek, 23. avgust 2024

Vabljeni v Galerijo Franceta Miheliča

Galerija Franceta Miheliča je dislocirana enota Loškega muzeja in se nahaja v prvem in drugem nadstropju nekdanje Kašče na Spodnjem trgu v Škofji Loki. Do konca septembra 2024 je odprta ob petkih od 10.00 do 18.00.

V galeriji si lahko ogledate razstavo del Združenja umetnikov Škofja Loka Zbirka v nastajanju (v prvem nadstropju) ter zbirko del velikega slovenskega slikarja, grafika in ilustratorja Franceta Miheliča (v drugem nadstropju).