Novice

Torek, 22. november 2022

Selca in župna cerkev sv. Petra

Loške župne cerkve, II. del

Selca so zgodovinsko pomembno naselje v Občini Železniki, saj so bila nekoč staro kmečko središče Selške doline z vso njeno obsežno okolico. Na terasi nad cesto ob vhodu v vas stoji župna cerkev sv. Petra.

Ponedeljek, 14. november 2022

Cerkev sv. Nikolaja v Sorici

Loške župne cerkve, I. del

Opise izbrane cerkvene stavbne dediščine na temo župnih cerkva na Loškem začenjamo s cerkvijo sv. Nikolaja v Sorici, ki je prvič omenjena v urbarju iz leta 1501, v drugi polovici 17. stoletja pa je dobila današnji baročni izgled s tipično grbasto streho in čebulastim zvonikom.

Sreda, 9. november 2022

Gvidon Birolla in Škofja Loka

Slikar in ilustrator Gvidon Birolla je v Škofji Loki preživljal otroška leta vse do šole, po povratku z akademije na Dunaju leta 1907 pa si je v tukajšnjem starem župnišču, katerega okno je gledalo na Kamniške planine, uredil skromen atelje.

Sreda, 9. november 2022

30 let od obnove vodnjaka na Mestnem trgu v Škofji Loki

Mineva 30 let od obnove kamnitega mestnega vodnjaka na Mestnem trgu v Škofji Loki. Vodnjak, ki izhaja iz leta 1790 in je današnjo podobo dobil leta 1883, ni samo pomemben funkcionalni element loškega javnega prostora, temveč tudi častitljiv in pomenljiv kulturni spomenik.

Sreda, 2. november 2022

Dostopnost na razstavi Iveta Šubica

Oktobra smo v Galeriji na gradu odprli novo razstavo Ive Šubic – ilustrator in kulturni delavec, za katero smo pripravili tudi vsebine, ki razstavo približujejo ljudem z različnimi oviranostmi, in sicer knjižico v lahkem branju in zvočne opise izbranih ilustracij.

Ponedeljek, 24. oktober 2022

Simbolika sonca v sakralni umetnosti na primeru cerkve Marijinega oznanjenja v Crngrobu

Sonce, ki ljudem nudi svetlobo in toploto, je že v najstarejših kulturah postalo simbol stvarstva, življenjske energije in božanskega. Krščanstvo je simbol sonca vzelo za svoje, kar je najbolj očitno v liku Kristusa kot Nepremagljivega sonca ali Sonca pravičnosti, ostanek staroverskih sončnih božanstev pa je tudi podoba petelina, ki še danes krasi mnoge cerkvene stavbe.

Petek, 21. oktober 2022

Odprtje razstave Ive Šubic – ilustrator in kulturni delavec

V sredo, 19. oktobra 2022, smo v Galeriji na gradu Loškega muzeja Škofja Loka odprli razstavo Ive Šubic – ilustrator in kulturni delavec, prvo retrospektivo Šubičevih knjižnih ilustracij, ki jo razširja še arhivski del s predstavitvijo umetnikovega vsestranskega doprinosa h kulturni sceni.

Ponedeljek, 17. oktober 2022

Zaradi gradbenih del se Loški muzej začasno zapira

Loški muzej Škofja Loka bo od torka, 25. oktobra 2022, do predvidoma konca novembra zaradi energetske obnove zaprt za posamezne obiskovalke in obiskovalce, možen pa bo obisk za vnaprej najavljene skupine, če bodo razmere v muzeju to dopuščale.

Deli naprej