Novice

Torek, 26. julij 2022

Franja Tavčar osebno

Novo v videoarhivu

V našem spletnem videoarhivu si lahko ogledate posnetek predavanja kustosinje Biljane Ristić o Franji Tavčar, v katerem jo predstavi kot akterko društvenih, družabnih in humanitarnih akcij, odstre pa tudi njeno zasebnost, odnos s soprogom Ivanom ter življenje na Visokem.

Ponedeljek, 25. julij 2022

Alegorija športa v Sokolskem domu

Osrednjo dvorano Sokolskega doma Škofja Loka krasi monumentalna slika Alegorija športa akademskega slikarja in restavratorja Mirka Šubica, ki jo je umetnik daljnega leta 1921 po naročilu izdelal prav za novozgrajeno stavbo Sokolskega doma.

Četrtek, 21. julij 2022

Živalske upodobitve: psi v Loškem muzeju

Simboliko psa, ki velja za prvo udomačeno žival, so zaznamovale naloge, ki jih je opravljal za človeka: varovanje čred in domačega ognjišča ter pomoč pri lovu. V muzejski zbirki je med vsemi živalskimi upodobitvami poleg konja največkrat upodobljen ravno pes. 

Petek, 1. julij 2022

Simboli na vzglavjih postelj Kalanovih

V stalni zbirki Loškega muzeja hranimo pohištvo družine Kalan, ki je na Dvorcu Visoko v Poljanski dolini živela skoraj 250 let. Med pohištvom, ki je iz druge polovice 18. stoletja, sta dve postelji, skrinja, dve omari, sklednik in otroška posteljica. Vzglavji večjih postelj sta ozaljšani s simboloma.

Petek, 1. julij 2022

Iščemo nove vodičke in vodiče

Loški muzej vabi k sodelovanju vse, ki jih veseli delo vodiča v muzeju, predvsem študente in študentke zgodovine, arheologije, etnologije, umetnostne zgodovine in likovne pedagogike. Prijave zbiramo do 5. 8. 2022!

Četrtek, 30. junij 2022

Odpiralni čas julija

Julija bo Loški muzej odprt vsak dan od 10.00 do 18.00, tudi ob ponedeljkih, ob sobotah in nedeljah pa bo za obiskovalke in obiskovalce odprta tudi Škoparjeva hiša na grajskem vrtu.

Četrtek, 30. junij 2022

Loški muzej na Dnevu prijateljstva in Historialu

V Loškem muzeju se povezujemo z lokalno skupnostjo, tako da z raznovrstnimi delavnicami in programi sodelujemo na številnih dogodkih. Maja in junija smo z ustvarjalnimi delavnicami sodelovali na dveh otroških festivalih.

Sreda, 29. junij 2022

Portreti Škofje Loke

Spremljevalni program razstave Jane Jocif Skrita dediščina: portreti stoletij

Ob razstavi Jane Jocif Skrita dediščina: portreti stoletij je potekala delavnica, ki se je osredotočala na opazovanje spomenikov v starem mestnem jedru Škofje Loke in razvijanje občutka za skrb za lokalno dediščino.

Ponedeljek, 27. junij 2022

Novosti v videoarhivu

V našem spletnem videoarhivu si lahko ogledate posnetek predavanj kustosinje Mojce Šifrer Bulovec o pekovski dediščini na Loškem in kustosa Jožeta Štukla o pivovarstvu na Loškem v srednjem veku.

Deli naprej