Novice

Petek, 21. april 2023

Pogovor s Francem Novincem

Novo v videoarhivu

V našem spletnem videoarhivu si lahko ogledate posnetek pogovora kustosa Boštjana Sokliča s slikarjem, nekdanjim profesorjem na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in častnim občanom Škofje Loke Francem Novincem.

Petek, 14. april 2023

Portret duhovnika Janeza Klobovsa

Nova pridobitev Loškega muzeja

V Loškemu muzeju smo pridobili novo portretno upodobitev, datirano z letnico 1917 in izvedeno v tehniki olja na vezano ploščo. Podpis avtorja v desnem spodnjem kotu slike je neberljiv, vemo pa, da je upodobljenec Janez Klobovs, eden izmed zanimivih, a že precej pozabljenih Ločanov, po katerem so v mestu poimenovali Klobovsovo ulico.

Četrtek, 13. april 2023

Od "coprnika" do zapornikov

Črne bukve šole v Železnikih

V Loškem muzeju hranimo Črne bukve Ljudske šole v Železnikih, ustanovljene leta 1815, kamor je učitelj Jožef Levičnik vpisoval učence, ki niso dosegali pričakovanih učnih uspehov, so izostajali od pouka ali pa kako drugače kalili red in mir v učilnici in izven nje.

Ponedeljek, 3. april 2023

Odpiralni čas aprila

Loški muzej in Galerija Ivana Groharja bosta aprila odprta po zimskem odpiralnem času, na veliko noč v nedeljo, 9. aprila, pa bosta zaprta.

Sreda, 29. marec 2023

Glasba v Škofjeloškem pasijonu v preteklosti in sedanjosti

Za Škofjeloški pasijon je, tako kot za njegove vzornice – ljubljanske kapucinske procesije, značilno, da je bila to v prvi vrsti govorjena in ne peta prireditev. Tudi rokopis patra Romualda pevce, glasbenike in glasbene inštrumente navaja zgolj na redkih mestih.

Sreda, 29. marec 2023

O slikarju, ki je ljubil zeleno

V Loškem muzeju hranimo nekaj del slikarja Evgena Sajovica, ki se je v zgodovino slovenske likovne umetnosti vpisal kot eden naših najpomembnejših krajinarjev 20. stoletja. Kolegi iz vrst Kluba neodvisnih slovenskih umetnikov so ga imeli za posebneža, ki je bil zmožen "skupaj naslikati dve tako nasprotujoči si skrajnosti, kot sta modra in zelena".

Sreda, 29. marec 2023

Loške vedute Janeza Hafnerja

Janez Hafner spada med pomembnejše slovenske slikarje urbanega pejsaža. Pred kratkim smo v okviru raziskovanja opusov loških likovnih umetnikov dokumentirali sedem njegovih del na temo loške krajine, v osnovi namenjenih slikovni opremi koledarja. Gre za risbe srednjega formata, izvedene v tehniki risbe s tušem leta 2011.

Petek, 24. marec 2023

Odprtje razstave Nataše Šušteršič Plotajs v Galeriji Ivana Groharja

V Galeriji Ivana Groharja smo odprli razstavo Krog ali Kako zveni plosk ene roke? oblikovalke vizualnih komunikacij in članice Združenja umetnikov Škofja Loka Nataše Šušteršič Plotajs, ki ponuja izbor njenih najpomembnejših oblikovalskih projektov in akcij s področij kompleksnih vizualnih komunikacij, ilustracij, keramike, celostnih podob in plakatov. 

Sreda, 22. marec 2023

Od kdaj so dražgoški oltarji "zlati"?

V Dražgošah je pred drugo svetovno vojno stala znana romarska cerkev, posvečena sv. Luciji. Prvič se omenja leta 1535, vendar so jo na novo pozidali v letih 1642–1647. Posebna znamenitost te cerkve so bili štirje zlati oltarji iz druge polovice 17. stoletja, ki jih danes hrani Loški muzej Škofja Loka.