Novice

Četrtek, 1. december 2022

Decembrski odpiralni čas

Decembra bo Loški muzej odprt po običajnem zimskem odpiralnem času, tj. od torka do nedelje od 10.00 do 17.00, Galerija Ivana Groharja pa zaradi Izložb domišljije po nekoliko prilagojenem.

Četrtek, 1. december 2022

Decembrski Naprej v preteklost

Spletna akcija slovenskih muzejev in galerij

Od 5. do 11. decembra 2022 se bomo slovenski muzeji in galerije že šestič predstavljali v spletni akciji Naprej v preteklost, ki bo tokrat potekala pod geslom #praznovanjevmuzeju in #muzejzavse. Spremljajte nas na omrežjih Facebook in Instagram!

Četrtek, 1. december 2022

Ive Šubic – kostumograf in scenograf

Slovenska črno-bela filmska uspešnica Kekec režiserja Jožeta Galeta iz leta 1951 je prvi slovenski film, ki je na beneškem mednarodnem filmskem festivalu prejel nagrado zlati lev. Pri filmu je bil kot kostumograf zaposlen Ive Šubic, ki je ustvaril tudi filmske špice.

Sreda, 30. november 2022

BIEN vabi k sodelovanju

Umetnice in umetniki, oblikovalke in oblikovalci, raziskovalke in raziskovalci, ki delujejo pretežno v mediju tekstila, so vabljeni, da se odzovejo na javni poziv za sodelovanje na bienalu tekstilne umetnosti BIEN 2023, ki se bo med 31. majem in 10. avgustom odvijal v Kranju, Škofji Loki, na Jesenicah in v digitalnem prostoru.

Četrtek, 24. november 2022

Župna cerkev sv. Klemena v Bukovščici

Loške župne cerkve, III. del

Župna cerkev sv. Klemena je enoladijska s pravokotno sklenjenim prezbiterijem romanskega tipa. Med preprostimi, a izrazno ekspresivnimi lesenimi skulpturami izstopa lik sv. Notburge, svetnice iz vasi Eben na Tirolskem, zavetnice poroda, služkinj, kmetov in kmečkega dela.

Torek, 22. november 2022

Selca in župna cerkev sv. Petra

Loške župne cerkve, II. del

Selca so zgodovinsko pomembno naselje v Občini Železniki, saj so bila nekoč staro kmečko središče Selške doline z vso njeno obsežno okolico. Na terasi nad cesto ob vhodu v vas stoji župna cerkev sv. Petra.

Ponedeljek, 14. november 2022

Cerkev sv. Nikolaja v Sorici

Loške župne cerkve, I. del

Opise izbrane cerkvene stavbne dediščine na temo župnih cerkva na Loškem začenjamo s cerkvijo sv. Nikolaja v Sorici, ki je prvič omenjena v urbarju iz leta 1501, v drugi polovici 17. stoletja pa je dobila današnji baročni izgled s tipično grbasto streho in čebulastim zvonikom.

Deli naprej