Novice

Ponedeljek, 12. april 2021

Loški muzej se odpira

Loški muzej Škofja Loka in Galerija Ivana Groharja v torek, 13. aprila 2021, ponovno odpirata svoja vrata za obiskovalke in obiskovalce.

Sreda, 7. april 2021

Slikar in ribič Ivan Franke

Letos bo preteklo 180 let od rojstva slikarja, konservatorja, publicista, svetovnega popotnika in velikega strokovnjaka za ribištvo Ivana Franketa iz Poljanske doline. Loški muzej hrani pet njegovih meščanskih portretov, ki jih naslikal po naročilu.

Torek, 6. april 2021

Jožef kuha močnik

Freska Kristusovega rojstva Mojstra Bolfganga v Crngrobu

Crngrobška freska Kristusovega rojstva, ki je nastala v krogu delavnice Mojstra Bolfganga, je eden najlepših spomenikov gotskega stenskega slikarstva na Slovenskem. Prizor vključuje tudi izjemno redek žanrski motiv Jožefa pri kuhanju.

Sreda, 31. marec 2021

Velikonočni žegen

Velikonočni žegen oz. tradicija blagoslavljanja velikonočnih jedi ima na Slovenskem že večstoletno tradicijo. Jedi velikonočnega žegna danes predstavljajo simbole Kristusovega trpljenja, svoje korenine pa imajo že v judovstvu in starih poganskih verovanjih.

Torek, 30. marec 2021

Poosebitve kreposti v kapeli Loškega gradu

V kupoli kapele Loškega gradu, ki jo je po naročilu uršulink leta 1915 poslikal ljubljanski slikar Anton Jebačin, so upodobljene tudi poosebitve sedmih krščanskih kreposti. Kakšne atribute imajo in kaj ti pomenijo?

Ponedeljek, 29. marec 2021

Trenutna razstava Andreja Štularja

V Galeriji Ivana Groharja bo od predvidoma 13. aprila 2021 na ogled Trenutna razstava sodobnega vizualnega umetnika Andreja Štularja, na kateri se predstavlja z izborom lutk, ilustracij, stripov, plakatov, slik in prostorskih inštalacij, nastalih v zadnjih desetih letih.

Ponedeljek, 29. marec 2021

Loški muzej se s 1. 4. zapira

V skladu z vladnimi ukrepi za zaustavitev javnega življenja bosta med 1. in 12. aprilom 2021 zaprta tudi Loški muzej in Galerija Ivana Groharja.

Deli naprej