Novice

Petek, 24. september 2021

Špitalska cerkev na Spodnjem trgu v Škofji Loki

Špitalska cerkev je bila zgrajena po velikem požaru, ki je leta 1698 prizadel Spodnji trg. Trenutno na njej izvajajo nujna vzdrževalna dela kot del prizadevanj za oživitev Spodnjega trga in cerkve, ki je bila sicer v preteklosti le redko odprta za javnost.

Torek, 21. september 2021

Brezmadežna na prižnici v Crngrobu

Romarska cerkev Marijinega oznanjenja v Crngrobu ima bogato baročno notranjo opremo, med drugim tudi stranski oltar sv. Lucije, na katerem stoji zanimiv kip Brezmadežne z detetom v desnici in žezlom v levici.

Petek, 17. september 2021

Novo v videoarhivu

Pogovor s Simonom Mlakarjem

V našem spletnem videoarhivu si lahko ogledate pogovor kustosa Boštjana Sokliča z umetnikom Simonom Mlakarjem ob njegovi razstavi To je naše vesolje, ki je bila v Galeriji Ivana Groharja na ogled od 21. julija do 12. septembra 2021.

Torek, 14. september 2021

Festival fotografije Maribor

Na Festivalu fotografije Maribor z izbranimi avtorji s pregledne fotografske razstave Foto Loka: Ustvarjanje zgodovine fotografije Škofje Loke prvič sodeluje tudi Loški muzej Škofja Loka.

Torek, 14. september 2021

Najstarejše ognjišče na Loškem

V jami Kevderc na pobočju Lubnika, ki poleg Lubniške jame velja za najvišje ležeče eneolitsko jamsko najdišče v Sloveniji, je bilo odkrito najstarejše ognjišče na Loškem.

Ponedeljek, 13. september 2021

Izpolnjevanje pogoja PCT za obisk muzeja

Obveščamo vas, da morajo v skladu z vladnim Odlokom o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 tudi obiskovalke in obiskovalci muzeja izpolnjevati pogoj PCT.

Četrtek, 9. september 2021

Novo v videoarhivu

Predavanje o fotografu Vlastji Simončiču

V spletnem videoarhivu si lahko ogledate posnetek predavanja umetnostne zgodovinarke Nine Misson o vsestranskem fotografu, predavatelju in pedagogu Vladimirju Vlastji Simončiču.

Ponedeljek, 6. september 2021

Slikar France Mihelič in 50. leta prejšnjega stoletja

Umetniško ustvarjanje Franceta Miheliča je močno zaznamovalo bivanje v Parizu, Meki svetovne umetniške scene. Na začetku 50. let je tako z opisnega slikarskega realizma prešel na podobe s fantastično vsebino in s psihološkimi predstavitvami vidne realnosti.

Sreda, 1. september 2021

Smrt s koso

Relief na zunanji steni Loškega gradu

Na zunanji steni Loškega gradu, blizu glavnega vhoda v muzej, se nahaja relief Smrti s koso, eden od redkih ohranjenih ostankov cerkve sv. Martina v Poljanah nad Škofjo Loko, ki je bila po drugi svetovni vojni porušena.

Deli naprej