Novice

Četrtek, 24. februar 2022

Ivan Grohar osebno

Nov Fokus

V razstavnem kotičku Fokus predstavljamo izbor Groharjevih osebnih predmetov, ki jih hranimo v Loškem muzeju. Ti med drugim pričajo o slikarjevem delu, ki ga je zelo zaznamovala loška pokrajina, kamor se je opremljen s slikarskim kovčkom velikokrat odpravljal ustvarjat v naravo.

Četrtek, 24. februar 2022

Novosti v muzejski trgovini

Ob razstavi Od osvoboditve do osamosvojitve

Ob razstavi Od osvoboditve do osamosvojitve smo pripravili družinski vodnik, ki najmlajše obiskovalce preko različnih nalog popelje po zanje zanimivih poglavjih razstave, značke z motivi predmetov z razstave in bombažne vrečke s citati Ločank in Ločanov o življenju med letoma 1945 in 1991.

Sreda, 23. februar 2022

"Izdelava klobukov zahteva veliko izurjenosti"

Sloves, da izdeluje kakovostne klobuke in tulce, si je tovarna Šešir pridelala že pred drugo svetovno vojno ter ga ohranila tudi po njej. Vsa leta delovanja si je prizadevala, da bodo njihova pokrivala pristala v vrhu evropske kvalitete in mode, kar so lahko dosegli le z dobro usposobljenim kadrom.

Sreda, 23. februar 2022

Evidentiranje Miheličevih risb

Pred sedmimi leti smo v Loškem muzeju evidentirali in dokumentirali 100 risb Franceta Miheliča, nastalih med letoma 1934 in 1941, ki dopolnjujejo naše poznavanje slikarjevega udejstvovanja v risarskem mediju in nas seznanjajo z njegovim umetniško izjemno plodnim obdobjem na Ptuju.

Ponedeljek, 21. februar 2022

Novi zaščitni ukrepi

Od 21. februarja 2022 za vstop v muzej ni več treba izkazovati izpolnjevanja pogoja PCT, še vedno pa je obvezna uporaba zaščitne maske, vzdrževanje varnostne razdalje in razkuževanje rok.

Torek, 15. februar 2022

Za gradnjo zastavil premoženje, ugled in življenje

Kaj se je zgodilo z mojstrom Jurkom v Crngrobu?

V začetku 16. stoletja je crngrobška cerkev Marijinega oznanjenja doživela že četrto povečavo. Predstavniki posvetne in cerkvene oblasti so pogodbo o gradnji podpisali z mojstrom Jurkom, iz katere izvemo tudi marsikatero zanimivost o srednjeveških graditeljih cerkva, pa tudi o poteku zidanja, ki je bil vse prej kot gladek.

Petek, 11. februar 2022

Utrip loškega Barbizona

Škofji Loki zaradi njene bogate umetnostnozgodovinske dediščine rečemo tudi slovenski Barbizon. Zgodil se je na prehodu med 19. in 20. stoletjem, ko sta se v Loko naselila slikarja Ivan Grohar in Rihard Jakopič, za njima pa še Matej Sternen.

Četrtek, 3. februar 2022

Loški slikar Pavle Bozovičar

V Loškem muzeju hranimo nekaj zanimivih likovnih del akademskega slikarja Pavla Bozovičarja iz Zminca pri Škofji Loki. Starejše Ločanke in Ločani se ga spominjajo ne samo zaradi njegovih motivov, nastalih v okolici Škofje Loke in Poljanske doline, ampak tudi kot učitelja na osnovni šoli v Škofji Loki.

Torek, 1. februar 2022

Odpiralni čas februarja

Loški muzej in Galerija Ivana Groharja bosta februarja odprta po zimskem odpiralnem času, muzej od torka do nedelje od 10.00 do 17.00, galerija pa od torka do petka od 10.00 do 14.00, v sredo do 17.00, v soboto in nedeljo pa od 9.00 do 13.00.

Torek, 1. februar 2022

"Jaz sem luč sveta"

Plavolasi Kristus v Crngrobu: sončno božanstvo ali odraz lepotnih meril?

Ob pomanjkanju pisnih virov, ki bi jasno opisali fizično podobo Jezusa Kristusa, se je od prvih stoletij našega štetja razvilo več različnih načinov njegovega upodabljanja. Prizori Kristusovega trpljenja iz cerkve Marijinega oznanjenja v Crngrobu so še posebej zanimivi ravno zaradi Kristusove barve las in oči, ki so nenavadno svetli.

Deli naprej