Novice

Petek, 13. januar 2023

Likovna razstava Marjana Prevodnika v Sokolskem domu Škofja Loka

V Galeriji Sokolskega doma Škofja Loka so odprli likovno razstavo Ni edine in zveličavne poti, kako napačno slikati slikarja in likovnega pedagoga Marjana Prevodnika. Poleg slik, povečini na temo abstrahirane krajine, predstavlja še prostorske instalacije, ki harmonično dopolnjujejo njegova slikarska stremljenja in rešitve.

Petek, 13. januar 2023

Slopasto znamenje na Suhi

Vas Suha pri Škofji Loki ni znana le po impozantnih kmečkih dvorih in cerkvi s kranjskim prezbiterijem, temveč tudi po dveh vidnih znamenjih, različnih tako po času nastanka kot obliki. Pri Španovi hiši se nahaja mlajše trikotno znamenje, v lokusu sakralnega objekta pa starejše Lojzkino znamenje, ki je slopasto.

Torek, 10. januar 2023

Trikotno znamenje na Suhi pri Škofji Loki

Znamenje na Suhi spada med redka ohranjena znamenja trikotnega tipa na Gorenjskem. Čeprav je izvedeno v maniri poznega baroka, se pri oblikovanju čuti vpliv klasicizma, ki je med drugim kot okrasni arhitekturni element uvedel tristrano piramido.

Sreda, 4. januar 2023

Korni zvonik cerkve sv. Andreja v Gostečah

Tip cerkve s kornim zvonikom so v naše kraje prinesli nemški kolonisti iz Freisinga. Tam se je ohranila množica cerkvenih stavb s tovrstnimi zvoniki, ki segajo iz časa pozne romanike še globoko v gotiko. Med gotske odmeve na loškem ozemlju sodi tudi cerkev sv. Andreja v Gostečah pri Škofji Loki.

Sreda, 4. januar 2023

Zvočni opisi muzejskih predmetov in umetniških del

V Loškem muzeju smo v lanskem letu začeli pripravljati zvočne opise umetniških del in muzejskih predmetov, ki gledalca usmerjajo k pozornejšemu opazovanju njihovih formalnih značilnosti, preko katerih bolj poglobljeno spoznava tudi vsebino in avtorja, primerni pa so tudi za slepe in slabovidne.

Sreda, 4. januar 2023

Odpiralni čas januarja

Januarja bo Loški muzej odprt po običajnem zimskem odpiralnem času, tj. od torka do nedelje od 10.00 do 17.00, Galerija Ivana Groharja pa zaradi Izložb domišljije po nekoliko prilagojenem. Od 16. do 25. januarja bo zaradi priprave nove razstave zaprta.

Sreda, 4. januar 2023

Pol stoletja od velike razstave naivne umetnosti v Trebnjem

Decembra je minilo pol stoletja od ene najpomembnejših razstav samorastniške oz. naivne umetnosti na področju bivše države, ki je dokončno afirmirala slovenske umetnike, delujoče na tem specifičnem polju likovne ustvarjalnosti. Razstava se je zgodila v tako rekoč novi Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje, ustanovljeni dobro leto prej.

Torek, 27. december 2022

Odšel je Domen Slana

Z žalostjo sporočamo, da je 26. decembra 2022 v jutranjih urah umrl slikar, kipar in oblikovalec Domen Slana iz Puštala pri Škofji Loki. Mnogo prezgodaj se je izteklo življenje tega karizmatičnega likovnega ustvarjalca, mnogim najbolj znanega po svojevrstnem oblikovanju stolov, figur ptic ali pa izvirnih očal.

Torek, 13. december 2022

Simpozij Ive Šubic – ustvarjalec in spiritus movens

V spletnem videoarhivu si lahko ogledate posnetek simpozija Ive Šubic – ustvarjalec in spiritus movens, ki je v Loškem muzeju potekal 3. decembra 2022 in je z več vidikov osvetlil pomen Šubičevega umetniškega in kulturnega delovanja.

Ponedeljek, 12. december 2022

Klekljane čipke, "špice" na Žirovskem

Nova stalna razstava v Muzeju Žiri

Na ta veseli dan kulture, 3. decembra 2022, se je v Muzeju Žiri odprla nova stalna razstava Klekljane čipke, "špice" na Žirovskem, izšel pa je tudi istoimenski spremni katalog.