Novice

Ponedeljek, 1. marec 2021

Vrbogojstvo

Vrbogojstvo se je najbolj uveljavilo na Ljubljanskem barju, kjer so prve vrbove nasade zasadili že leta 1909, malo pred drugo svetovno vojno pa so si jih uredili tudi obrtniki iz Reteč pri Škofji Loki, kjer je cvetela pletarska obrt.

Ponedeljek, 1. marec 2021

Simbolika na sliki Adalberta Schäfferja

Tihožitje z rožami in grozdjem Adalberta Schäfferja iz 19. stoletja, ki ga hrani Loški muzej, se ob podrobnem pogledu izkaže za vse prej kot tiho. Cvetje je namreč posejano z drobnimi bitjeci, kot so mravlje, hrošči in metulji, ki imajo tudi simbolen pomen.

Ponedeljek, 1. marec 2021

Kritična misel

Natečaj za delavnico kritiškega pisanja

Galerija Božidar Jakac v sodelovanju z Loškim muzejem vabi k udeležbi na brezplačni delavnici kreativnega pisanja, ki bo udeležencem ponudila osvojitev znanj na širšem področju pisanja o umetnosti, kulturi in družbi.

Ponedeljek, 1. marec 2021

Odpiralni čas marca

Loški muzej bo marca odprt po zimskem odpiralnem času, tj. od torka do nedelje od 10.00 do 17.00.

Sreda, 24. februar 2021

Svetila na Gorenjskem pred elektrifikacijo

Pred elektrifikacijo so ljudje za razsvetljavo uporabljali najrazličnejša svetila – od trske, oljenke, leščerbe, sveče do petrolejke, pot pa so si razsvetljevali tudi z baklo ali snopom slame.

Sobota, 20. februar 2021

Zlato povezuje

Loški muzej se bo na jubilejni razstavi Narodnega muzeja Slovenije ob 200. obletnici ustanovitve Deželnega muzeja za Kranjsko in začetka muzejstva na Slovenskem predstavil s kiparskim okrasjem zlatega oltarja sv. Ingenuina.

Torek, 16. februar 2021

Prezrti žirovski slikar Igor Dolenc

V Loškem muzeju hranimo likovno delo Igorja Dolenca z motivom omizja trojice kvartopircev. Slika v tehniki olja na platno je nastala leta 1962 in je za umetnika, ki s prvenstveno posveča raziskovanju krajine, dokaj nenavadna.

Deli naprej