Pretekli dogodki

27 okt Sre
27. 10. 2021 @ 18:00

Prvi slovenski umetniški fotograf Avgust Berthold

Pogovor z Matejem Vozličem

Prost vstop

Kustos razstave Foto Loka Miha Colner se bo o Avgustu Bertholdu, začetniku avtorske fotografije na Slovenskem, pogovarjal z njegovim dedičem, arhitektom Matejem Vozličem, ki si je s partnerko v Bertholdovem nekdanjem fotografskem ateljeju v Ljubljani uredil delovni studio.

20 okt Sre
20. 10. 2021 @ 18:00

Vsa življenja Toneta Mlakarja

Pogovor s Simonom Mlakarjem in ogled filma

Prost vstop

Umetnostna zgodovinarka Nina Misson se bo o življenju in delu vsestranskega ustvarjalca Toneta Mlakarja pogovarjala z njegovim sinom, umetnikom Simonom Mlakarjem, nato pa si bomo ogledali še celovečerni dokumentarni film Vsa življenja Toneta Mlakarja režiserja Marka Cvejića iz leta 2017.

9 okt Sob
9. 10. 2021 @ 10:00

Pravljica v galeriji

Živalski živ žav

Škoparjeva hiša
Prost vstop

Na sobotnem pravljičnem potepu, ki bo namesto v galeriji potekal v Škoparjevi hiši na grajskem vrtu, bomo s Petro Rok in Anjo Kocman iz Pripovedovalske skupine Vodnikovih 9 spoznali slona in miško, leva in osla, opico in krokodila, rekli bomo pa tudi kakšno o prav posebnem mačku.

8 okt Pet
8. 10. 2021 @ 17:00

Od zrna do kruha

Delavnica peke kruha

Škoparjeva hiša
Prost vstop

Na delavnici, ki bo potekala v okviru letošnjih Dnevov evropske kulturne dediščine in projekta Naša kuhna, bo mojster pek prikazal postopek zamesitve kruha, nato pa bomo sami oblikovali svoj košček testa in ga spekli v krušni peči Škoparjeve hiše. Ogledali si bomo tudi etnološke zbirke ter spoznali nekdanjo prehrano in bivalno kulturo kajžarjev in malih kmetov.

6 okt Sre
6. 10. 2021 @ 19:00

Pripovedke ob peči: Čudežna moč žensk

Pripovedovalski večer za odrasle v Škoparjevi hiši

Škoparjeva hiša
Prost vstop

Štiri ženske različnih generacij prinašajo več kot štiri različne ženske zgodbe in pravljice. Svojim junakinjam so dale glas, da so izstopile iz sence in spregovorile o ženskih usodah. Vabljeni na pripovedke ob peči!

1 okt Pet
Prost vstop

V okviru letošnjih Dnevov evropske kulturne dediščine, ki jih zaznamuje tema Dober tek!, in projekta treh gorenjskih muzejev Naša kuhna kustos za arheologijo Jože Štukl pripravlja predavanje, na katerem bo skušal ob pomoči najstarejših zgodovinskih virov osvetliti začetke pivovarstva in vinarstva na ozemlju Loškega gospostva.

24 sep Pet
Odpovedano!

Kustosinja za etnologijo Mojca Šifrer Bulovec bo v Dvorcu Visoko predstavila narodno nošo, ki se je kot kostum za posebne priložnosti začela razvijati sredi 19. stoletja med narodno zavednimi tržani in meščani. Vanjo se je pogosto oblekla tudi Franja Tavčar.

22 sep Sre
Prost vstop

Vabljeni na odprtje razstave večmedijske umetnice Katje Bogataj, članice Združenja umetnikov Škofja Loka in predstavnice likovnih ustvarjalcev mlajše generacije, ki se bo v Galeriji Ivana Groharja predstavila s konceptualnim projektom Zapredenost.

15 sep Sre
15. 9. 2021 @ 18:00

Pletarstvo – oplet tradicije

Odprtje razstave

Prost vstop

Vabljeni na odprtje razstave, ki predstavlja zaključek poglobljenega raziskovanja pletarstva na Škofjeloškem in širšem Gorenjskem ter bo na ogled v Rokodelskem centru DUO Škofja Loka in Okroglem stolpu Loškega gradu.

8 sep Sre
8. 9. 2021 @ 18:00

Pogovor s Simonom Mlakarjem

Spremljevalni program razstave To je naše vesolje

Prost vstop

Vabljeni na pogovor z loškim likovnim ustvarjalcem in članom Združenja umetnikov Škofja Loka Simonom Mlakarjem, ki se v Galeriji Ivana Groharja predstavlja s konceptualno razstavo To je naše vesolje. Z umetnikom se bo pogovarjal kustos Boštjan Soklič.

Deli naprej