Pretekli dogodki

12 jun Sre
Prost vstop

V sredo, 12. 6. 2024 vas vabimo na Loški grad na otvoritev treh razstav v okviru raziskovalno-razstavnega projekta Skupaj, ki postavlja v ospredje ljubiteljsko kulturo (zlasti likovno umetnost) in njen pomen tako za profesionalno kulturo in umetnost kot družbo v celoti. V Loškem muzeju smo ga pripravili v sodelovanju z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti (JSKD).

Program odprtja

  • 17.00 Pogovor z Agato Pavlovec (SI), Žigo Karižem (SI) in Zoranom Kuzmanovićem (SRB) o pomenu kulturno-umetniške vzgoje skozi osebno formativno izkušnjo na Mali Groharjevi koloniji v 80. letih prejšnjega stoletja
  • 18.00 Vodstvo po razstavi Krog se je sklenil z umetnico in umetnikoma
  • 19.00 Uradno odprtje z nagovori Saše Nabergoj, direktorice Loškega muzeja in avtorice koncepta projekta Skupaj, Roberta Lozarja, državnega selektorja in in dr. Tomaža Simetingerja, pomočnika direktorja za program JSKD.

Razstavo bo slovesno odprl župan Občine Škofja Loka Tine Radinja.

Glasbena instalacija: ZVOKI SPOMINA, zamisel in izvedba Janez Jocif.

8 jun Sob
Prost vstop

Avtorja Ajda Tomazin in Rok Kravanja svoje raziskovanje dela s predstavniki 3. življenjskega obdobja nadaljujeta v Škofji Loki. Izoblikovala se je skupina seniork in seniorjev Jata izkušenih, ki tokrat zbuja spomine v Loškem muzeju. Subtilno orisuje spreminjajočo se podobo starega mestnega jedra, beleži okruške odtisov in družbeni utrip kraja, ki je podvržen osebnim doživetjem in pogledom. Prvoosebna pripoved s poudarjeno subjektivnostjo razkriva mnogoterost intimnih videnj na mesto in Loški grad ter rahločutno, a odkrito spregovori o spreminjanju, minevanju, spominih, bližini, soodvisnosti in povezanosti. Pot nas bo vodila skozi zbirke Loškega muzeja in v navezavi s predmeti v njih bomo odstrli osebna pričevanja. Vsi udeleženci bodo za spremljanje pripovedovanja prejeli slušalke.

Vstop je brezplačen, potrebna pa je rezervacija na: odprti.predali@gmail.com ali pr@loski-muzej.si

1 jun Sob
1. 6. 2024 @ 11:00

Vodeni ogled cerkve Marijinega oznanjenja v Crngrobu

Cerkev Marijinega oznanjenja v Crngrobu
Prost vstop

Ste vedeli, da je cerkev Marijinega oznanjenja v Crngrobu ena najstarejših romarskih cerkva na Slovenskem in ena od treh evropskih cerkva, v katerih hranijo kitovo rebro? Te in številne druge zanimivosti lahko izveste v soboto, 1. junija 2024, ob 11. uri, ko vas bo skozi zgodovino crngrobške cerkve popeljal vodič oz. vodička Loškega muzeja. Udeležba je brezplačna, prijave niso potrebne.

1 jun Sob
1. 6. 2024 @ 10:00

Loški muzej na Historialu

Spodnji trg
Prost vstop

Tudi letos bo Loški muzej sodeloval na srednjeveški prireditvi Historial, ki razkriva materialno in kulturno dediščino Škofje Loke ter predstavlja tradicijo najrazličnejših cehov, na podlagi katerih še danes delujejo različne dejavnosti domače in umetnostne obrti. Letos se bo prireditev odvijala na več prizoriščih na Spodnjem trgu, Cankarjevem trgu in Trgu pod gradom.

31 maj Pet
31. 5. 2024 @ 16:30

Rdeče zlato: Žafran v Škofji Loki

Loški grad
Prost vstop

V okviru akcije Dobimo se na vrtovih vas vabimo na sprehod po grajskem vrtu z višjo kustosinjo Biljano Ristić in predavanje o žafranu z Ivanom Manganijem in Anjo Bukudur iz podjetja Žafran Tolmin.

Višja kustosinja Biljana Ristić nam bo orisala zgodovino žafrana in njegovo uporabo na Loškem področju, nato pa nam bo na sprehodu po Grajskem vrtu predstavila njegovo preteklost od srednjega veka do sester uršulink ter njegovo vlogo danes.

Ivan Mangani in Anja Bukudur se že nekaj let ukvarjata z gojenjem žafrana. Predstavila nam bosta njegove lastnosti, načine gojenja ter uporabo v kulinariki in v zdravilne namene.

 

 

29 maj Sre
Prost vstop

Mito Gegič je sodobni vizualni umetnik, ki deluje na področju slikarstva. Njegova glavna tematika je lovstvo, ki ga upodablja kot komentar na človeško ravnanje z naravo in neuravnovešenimi razmerji moči. Svoj koncept domiselno združuje z etičnimi pomisleki, ki se dotikajo migracijske krize, toksične moškosti in živalske industrije. Ustvarja s pomočjo tehnike, ki je v slovenskem prostoru unikatna. Platno prelepi s samolepilnimi trakovi, na spletu pa poišče primeren motiv, ki ga preslika na polepljeno površino. Ob tem pripravi drugo platno in posamezne trakove s prvega prenese na novo platno. Tako hkrati rekonstruira in sestavlja novo podobo. V Galeriji Ivana Groharja se bo predstavil z izborom slik iz zadnjih ciklov.

25 maj Sob

Preživite dopoldne na Loškem gradu! Vsako zadnjo soboto v mesecu se lahko z muzejskim vodnikom odpravite na ogled stalnih zbirk ter spoznate bogato naravno in kulturno dediščino Škofjeloškega, nato pa se s kuponom odpravite še v Grajsko kavarno Škofja Loka na kavo in odličen razgled na srednjeveško mesto.

Cena: odrasli 7 EUR, seniorji (65+) 5 EUR, dijaki in študenti 4 EUR (vključuje vstopnico v muzej, vodenje in kavo po izboru v Grajski kavarni Škofja Loka)

Vabljeni!

22 maj Sre
22. 5. 2024 @ 19:00

Pripovedke ob peči: Vsak dež ima svoj čas z Mašo Budič

Škoparjeva hiša
Prost vstop

Vsak dež ima svoj čas – od jutranje rose do najhujših neviht, ki s svojimi kapljami trkajo ob zemljo in sprašujejo pomlad, če je doma. Pomlad pa je muhasta, zaljubljena gospa, ki se rada kdaj kam skrije, da si je potem še bolj želimo.

Maša pripoveduje o dežju, ki včasih prinese sonce, spet drugič pa spomin nanj. Z drugimi besedami, pripoveduje o pomladi, prebujanju, sanjah, spremembah in cvetenju.

 

22 maj Sre
Prost vstop

Vabljeni v Okrogli stolp Loškega muzeja na voden ogled razstave Ophéliejino odkrivanje Škofje Loke skozi oči Toneta Mlakarja, razstava fotografij mesta med letoma 1950 in 1970 in leta 2022.

Razstava predstavlja podobe škofjeloške stavbne in urbanistične kulturne dediščine nekoč in danes. Vključuje nabor fotografij iz arhiva Toneta Mlakarja, ki je več kot pet desetletij beležil kroniko Škofje Loke, njene arhitekture in prebivalcev, urbane in podeželske kulturne krajine. Barvne fotografije na razstavi je posnela Ophélie Chapuis iz Francije, študentka umetnostne zgodovine, kulturnega posredovanja in kuriranja razstav na Univerzi v Toursu, ki je bila prostovoljka v okviru Zavoda O v Škofji Loki.

Po razstavi bodo vodili sinovi Toneta Mlakarja, filozof Peter Mlakar, računalničar in informatik Andrej Mlakar in umetnik Simon Mlakar ter kustosinja razstave Anja Zver.

19 maj Ned
Prost vstop

V nedeljo, 19. maja od 10. do 17. ure, bo pred Dvorcem Visoko v Poljanski dolini potekal otroški festival Dan prijateljstva. Letošnja osrednja tema festivala bo čebelarstvo.

V Loškem muzeju sodelujemo z muzejsko delavnico Poslikajmo panjske končnice in vabimo na ogled muzejske čebelarske zbirke Tle se špeglajte, lenuhi, po tej mali, marni muhi! od 10.00 do 17.00. Zbirka se nahaja v Domu čebelarjev Brode (Brode 37), ki stoji blizu Dvorca Visoko. Vabljeni!

Ali veš, kaj so panjske končnice?

V 18. stoletju so začeli prevladovati nizki panji, ki se jih je prijelo ime kranjič. Na njegovem sprednjem delu je podolgovata, pravokotna deščica z odprtino za izletavanje čebel, imenovana končnica, ki so jo od srede 18. stoletja in ponekod še vse do konca prve svetovne vojne poslikavali z oljnimi barvami. Na njih najdemo prizore iz Stare in Nove zaveze, podobe svetnikov in svetnic. Prav tako so številni motivi iz zgodovinskega, vojaškega, lovskega, gostilniškega in čebelarskega življenja ter prizori, ki prikazujejo nečimrnost žensk, lenobo vaških obrtnikov in drugo.

Panjske končnice so na Loškem poslikavali izučeni slikarji (Šubičeva delavnica v Poljanah), ljudski umetniki (Andrej Pavlič in njegova hči Marija, po domače Podnartovčeva ali Blaževčeva Micka, ki predstavljata t. i. Selško delavnico iz Selc, Babjekov Gašper iz Selc, Gregor Benedik iz Pungerta in drugi) in samouki.

-

Dan prijateljstva je brezplačni otroški festival, ki v vrtincu pestrega programa otroke razveseljuje s številnimi pravljičnimi liki, ustvarjalnimi in likovnimi delavnicami, glasbenimi in plesnimi nastopi ter raznolikimi športnimi aktivnostmi. Razdeljen je na tematske kotičke, domišljijske dežele, pravljični oder ter na spremljevalne dogodke. Na pravljičnem odru bo recimo najmlajše razveseljeval Škratek Prijateljček, v medeno obarvanih ustvarjalnih delavnicah pa še številni drugi pravljični junaki.

Več: https://www.visitskofjaloka.si/si/dogodki/dan-prijateljstva