Pretekli dogodki

11 jan Sre
11. 1. 2023 @ 19:00

Pripovedke ob peči: Lukavi Luka in Šmentane muhe

Pripovedovalski večer za odrasle v Škoparjevi hiši

Škoparjeva hiša
Prost vstop

Zgodbe, ki jih imajo Lukavi Luka in Šmentane zgodbe v bisagi, so večinoma stare ljudske zgodbe iz Notranjske, ki so jih podedovali od svojih starih staršev. Govorijo o nastanku sveta, treh sestrah rekah, o sv. Petru in Jezusu, ko sta hodila po svetu, o tem, zakaj ima ta neumen kmet najbolj debel krompir, o vojaku Pustu, kralju Matjažu ter ostalih rečeh in stvareh.

14 dec Sre
14. 12. 2022 @ 17:00

Delavnica izdelovanja ovčk

Spremljevalni program razstave Od runa do volne

Okrogli stolp, Loški muzej
Prost vstop

Otroke vabimo na vodstvo po razstavi Od runa do volne, ki mu bo sladila ustvarjalna delavnica, na kateri bomo iz volne in kartona izdelovali okrasne ovčke.

3 dec Sob
Prost vstop

Na ta veseli dan kulture vas vabimo v Loški muzej, Škoparjevo hišo, Galerijo Franceta Miheliča in Galerijo Ivana Groharja! Udeležite se simpozija o Ivetu Šubicu, vodnega ogleda čebelarske zbirke v Brodeh in odprtja razstave o klekljanju na Žirovskem v Muzeju Žiri. Vstop je prost.

3 dec Sob
3. 12. 2022 @ 10:00

Simpozij Ive Šubic – ustvarjalec in spiritus movens

Okrogli stolp, Loški muzej
Prost vstop

Na ta veseli dan kulture ob razstavi Ive Šubic – ilustrator in kulturni delavec pripravljamo simpozij Simpozij Ive Šubic – ustvarjalec in spiritus movens, ki bo z več vidikov osvetlil pomen Šubičevega umetniškega in kulturnega delovanja.

1 dec Čet
1. 12. 2022 @ 18:00

Odprtje Izložb domišljije

Mestni trg
Prost vstop

Izložbe domišljije, prodajne razstave umetnikov in umetnic ter rokodelcev in rokodelk, se odpirajo tudi letos!

26 okt Sre
26. 10. 2022 @ 20:00

Pripovedke ob peči: Slečene zgodbe

Pripovedovalski večer za odrasle v Škoparjevi hiši

Škoparjeva hiša
Prost vstop

Erotične Slečene zgodbe bodo razvnele našo domišljijo! Pripovedovalca Barbara Zonta in Rok Kušlan nam bosta napletla nekaj romantično sanjavih, vročih in divjih, pa tudi šaljivih zgodb, za sočno glasbeno spremljavo na violini in kitari pa bosta poskrbela Jelena Ždrale in Andraž Polič.

22 okt Sob
Prost vstop

Vabljeni na vodstvo po razstavi Ive Šubic – ilustrator in kulturni delavec, na kateri je ob izboru ključnih del iz celotnega umetnikovega ilustratorskega opusa na ogled tudi izbor skic, ki ponuja uvid v postopke in proces umetnikovega dela. V arhivskem delu razstave je predstavljeno Šubičevo angažirano družbeno delovanje, ki je pustilo velik pečat tako na umetniški sceni kot v širšem lokalnem okolju.

15 okt Sob
15. 10. 2022 @ 11:00

Javno vodstvo po razstavi Od runa do volne

Okrogli stolp, Loški muzej
Prost vstop

Vabljeni na vodstvo po razstavi Od runa do volne, na kateri predstavljamo pregled zgodovine ovčjereje na Škofjeloškem, kjer sta predelava volne in tkanje sicer dokumentirana že v prazgodovinskih obdobjih. Ovca je močno prisotna tudi v pregovorih, pripovedkah in ljudskem pesništvu, še posebej opazno vlogo pa ima v krščanski simboliki in likovni umetnosti, ki se nanjo navezuje.