Pretekli dogodki

3 apr Sre
Prost vstop

Vabimo vas na javno vodstvo po muzejski zbirki platnarstva, ki ga bo vodila kustosinja Mojca Šifrer Bulovec. Popeljala bo po zgodovini in postopkih pridelave lanenega platna na Škofjeloškem.

Dogodek se pripravlja v okviru projekta AlpTextyles Rokodelski center DUO Škofja Loka v sodelovanju z Loškim muzejem Škofja Loka.

30 mar Sob

Preživite dopoldne na Loškem gradu! Vsako zadnjo soboto v mesecu se lahko z muzejskim vodnikom odpravite na ogled stalnih zbirk ter spoznate bogato naravno in kulturno dediščino Škofjeloškega, nato pa se s kuponom odpravite še v Grajsko kavarno Škofja Loka na kavo in odličen razgled na srednjeveško mesto.

Cena: odrasli 7 EUR, seniorji (65+) 5 EUR, dijaki in študenti 4 EUR (vključuje vstopnico v muzej, vodenje in kavo po izboru v Grajski kavarni Škofja Loka)

Vabljeni!

27 mar Sre
Prost vstop

Vesna Bukovec je sodobna vizualna umetnica, ki se izraža v različnih medijih, pri čemer je poleg videa v ospredju predvsem risba. V svojih delih se kritično odziva na problematike sodobnega časa in komentira različne družbeno-politične situacije, s katerimi se soočamo vsakodnevno; od vseobsegajoče neoliberalne ideologije, trenutne politične klime pri nas in po svetu, vlogo ženske v sodobni družbi, begunsko krizo, kratenje človekovih pravic, podnebno krizo ipd. V Galeriji Ivana Groharja se bo predstavila z izborom zanjo značilnih risb z besedili, ki ne le beležijo turbulentna dogajanja v družbi, ampak posredujejo tudi jasna in neposredna aktivistična sporočila.

23 mar Sob
Prost vstop

Tokrat se bomo zbrali pred Kaščo in si ogledali likovna dela v Zbirki Franceta Miheliča, ki jih je slikar podaril rojstni Škofji Loki. Mihelič je eden najbolj izrazitih in izvirnih slovenskih mojstrov fantastike, motive za svoje ustvarjanje pa je črpal iz realnega in sanjskega sveta ter spominov na otroštvo. Spoznali bomo njegove priljubljene motive kurentov in drugih fantastičnih bitij ter se še posebej osredotočili na njegova grafična dela. Nato se bomo podali v pedagoško sobo Loškega muzeja, vstopili v svet domišljije in v grafični tehniki upodobili svoja sanjska bitja.

Vabljeni! Na delavnici so v spremstvu staršev dobrodošli tudi predšolski otroci.

20 mar Sre
Prost vstop

“Narodna noša” se je začela razvijati v sredini 19. stoletja med slovensko zavednimi meščani, v času taborskega gibanja pa se je širila med kmečko prebivalstvo in postala prepoznavni znak Slovenstva. Navdihovala se je v oblačenju kmečkega prebivalstva prve polovice 19. stoletja, a je bila vedno v vlogi preobleke oz. kostuma za posebne priložnosti, s katerim so nosilci izražali svojo narodno, pokrajinsko ali ožje lokalno pripadnost.

Ljudje “narodno nošo” oblečejo, da se pred drugimi pokažejo kot Slovenci, Gorenjci …, prevzela pa je tudi druge naloge. Tekom 170-letnega razvoja se je spreminjala in dobila različice – enim bolj in drugim manj ljube. Z njo povezanih vprašanj je več kot odgovorov, a bomo vsaj na nekatera skušali odgovoriti.

13 mar Sre
13. 3. 2024 @ 19:00

Pripovedke ob peči: Boštjan Napotnik

Škoparjeva hiša
Prost vstop

Če odštejemo osnovnošolske recitacije in najstniško svetobolne igralske poskuse v dramski skupini kamniške gimnazije, Boštjan Napotnik javno govoriči odkar je pred vojno za Slovenijo opravil avdicijo za špikerja na Radiu Študent in po njej začel z izobraževanjem pod vodstvom Jureta Longyke, Ane Bohte, Roberta Vrtovška - Mačka, Mojce Širok in ostalih medijskih mojstrov iz Rožne doline. 

Na veščine radijskega voditelja je cepil še gledališko improvizacijo in naklonjenost govorjeni besedi v hiphop muziki. Tako opremljen je skozi pripovedavalske večere ekipe Za 2 groša fantazije razvil prepoznaven pripovedovalski slog, pri katerem od originalne pravljice ponavadi pusti nedotaknjeno le okostje, vse ostalo pa impulzivno remiksa z aktualno popkulturno robo. Včasih celo s srečnim koncem.

24 feb Sob

Preživite dopoldne na Loškem gradu! Vsako zadnjo soboto v mesecu se lahko z muzejskim vodnikom odpravite na ogled stalnih zbirk ter spoznate bogato naravno in kulturno dediščino Škofjeloškega, nato pa se s kuponom odpravite še v Grajsko kavarno Škofja Loka na kavo in odličen razgled na srednjeveško mesto.

Dogodek poteka sočasno s muzejsko delavnico za otroke in družine Izdelaj svojo prazgodovinsko ogrlico!

Cena: odrasli 6 EUR, seniorji (65+) 5 EUR, dijaki in študenti 4 EUR (vključuje vstopnico v muzej, vodenje in kavo po izboru v Grajski kavarni Škofja Loka)

Vabljeni!

21 feb Sre
Prost vstop

V prvi polovici 19. stoletja je država zatirala vsa nacionalna gibanja (tudi nemško) in politična društva, delovanje je dovolila le kulturnim društvom. Ustanavljanje društev in njihovo delovanje sta se sprostila šele v drugi polovici stoletja. Tudi na Slovenskem je v tem času zaživelo delovanje društev, znotraj katerih so ob razmahu narodnega gibanja do izraza vedno bolj prihajala narodnostna in politična vprašanja.