Novice

Torek, 18. maj 2021

Mednarodni muzejski dan 2021

Spletni program

Letošnji mednarodni muzejski dan v Loškem muzeju praznujemo tako v živo kot virtualno! Vstop v muzej je ves dan prost, pripravili pa smo tudi tri nove videopredstavitve izbranih del iz naših umetnostnozgodovinskih zbirk.

Ponedeljek, 10. maj 2021

Lutnja križnogorskega angela

Od vseh glasbenih inštrumentov je na slovenskih srednjeveških freskah in tudi drugod po Evropi največkrat naslikana lutnja. Eden najlepših primerov krasi obok prezbiterija cerkve sv. Urha na Križni Gori, kopijo freske pa hranimo tudi v Loškem muzeju.

Torek, 4. maj 2021

Novo v videoarhivu

Pogovor z umetnikom Andrejem Štularjem

V našem spletnem videoarhivu si lahko ogledate pogovor kustosa Boštjana Sokliča z umetnikom Andrejem Štularjem ob njegovi Trenutni razstavi, ki je v Galeriji Ivana Groharja na ogled še do 16. maja 2021.

Petek, 30. april 2021

Odpiralni čas maja

Loški muzej in Galerija Ivana Groharja z majem prehajata na poletni odpiralni čas, ko ostajata odprta do 18. ure – galerija ob sredah, muzej pa od torka do nedelje.

Petek, 30. april 2021

Kurje bedro

Legenda o svetem Urhu iz Križne Gore nad Škofjo Loko

Na južni steni prezbiterija cerkve sv. Križa na Križni Gori je naslikana legenda iz življenja svetega Urha, ausgburškega škofa, ki vsebuje tudi kulinarične motive.

Petek, 30. april 2021

BIEN 2021

Bienale tekstilne umetnosti

Loški muzej v sklopu BIEN 2021 predstavlja tri projekte, ki bodo na ogled med 3. junijem in 14. avgustom. V mestnem jedru bo na ogled svetlobni objekt, v stalni zbirki obrti muzejska intervencija, v muzejski dnevni sobi pa kratki videi, ki na različne načine komentirajo novo normalnost.

Četrtek, 29. april 2021

Razstava Sožitje na grajskem vrtu

V Okroglem stolpu Loškega gradu bo od 12. maja na ogled razstava Sožitje na grajskem vrtu, ki prikazuje izvajanje istoimenskega projekta in ga umešča v kontekst zgodovine vrtnih površin na območju škofjeloškega gradu.

Četrtek, 29. april 2021

"Vedno je nosila klobuk"

Damski klobuki so v klobučarski industriji predstavljali največji izziv, zato so nekateri zaposleni v tovarni klobukov Šešir, med njimi tudi modna kreatorka Vera Mlakar, po navdih za nove kolekcije odhajali na sejme mode v Pariz, Milano, Torino, München in Beograd.

Četrtek, 29. april 2021

Veliki teden – živa tradicija

Mednarodno združenje Evropska mreža za praznovanje velikega tedna in velike noči je izdalo novo knjižno publikacijo Veliki teden – živa tradicija, v kateri je objavljen tudi prispevek kustosa Loškega muzeja Jožeta Štukla o Škofjeloškem pasijonu.

Sreda, 28. april 2021

Kulinarika na freski Svete Nedelje v Crngrobu

Freska z ikonografskim motivom Svete Nedelje, ki je naslikana na zunanji zahodni fasadi romarske cerkve Marijinega oznanjenja v Crngrobu, vsebuje kar nekaj prizorov, povezanih s pripravljanjem hrane ali obdelovanjem zemlje oziroma gojenjem rastlin za pridobivanje hrane.

Deli naprej