Novice

Sreda, 1. februar 2023

Odpiralni čas februarja

Loški muzej in Galerija Ivana Groharja bosta februarja odprta po zimskem odpiralnem času, muzej od torka do nedelje od 10.00 do 17.00, galerija pa od torka do nedelje od 10.00 do 14.00, v sredo do 17.00.

Četrtek, 26. januar 2023

Odprtje razstave Gorana Tomčića Pompom mreže Škofja Loka

V Galeriji Ivana Groharja smo odprli razstavo Pompom mreže Škofja Loka v Berlinu živečega hrvaškega umetnika Gorana Tomčića. Gre za prvo celovito razstavno predstavitev dolgoročnega participativnega projekta, v okviru katerega umetnik od leta 2015 v sodelovanju s publiko vzpostavlja trenutne situacije in prostorske instalacije po vsem svetu.

Sreda, 25. januar 2023

Kmetijsko-gozdarska zadruga z. o. o. Škofja Loka

Živinoreja je bila na Loškem, zlasti v Poljanski in Selški dolini, že od nekdaj pomembna gospodarska panoga. V drugi polovici 19. stoletja se je začela usmerjati v govedorejo ter predelavo mesa in mleka, za kar so bili odločilni trije dejavniki: zemljiška odveza, ki je kmeta gospodarsko osamosvojila, uvajanje novih pasemskih živali in zadružništvo.

Ponedeljek, 23. januar 2023

Na stičišču telesnosti in razkroja

V galeriji Media Nox so študentje umetnostne zgodovine mariborske filozofske fakultete na letošnji semestrski razstavi predstavili nekatera izjemna, a redko videna dela našega rojaka, slikarja Franceta Miheliča. Risbe in grafike, ki so jih izbrali za razstavo, zajemajo dve pomembni temi, ki sta Miheliča spremljali skozi celotno življenjsko ustvarjanje – krajino in figuro.

Četrtek, 19. januar 2023

Podaljšan odpiralni čas muzeja

V sredo, 25. januarja

V sredo, 25. januarja 2023, bo Loški muzej odprt do 18. ure. Vabljeni na ogled naših stalnih zbirk, razstave Ive Šubic – ilustrator in kulturni delavec ter Umetnik živi muzej Tomislava Brajnovića, ob 18.00 pa v Galerijo Ivana Groharja na odprtje razstave Gorana Tomčića.

Torek, 17. januar 2023

Iščemo nove vodičke in vodiče

Loški muzej vabi k sodelovanju vse, ki jih veseli delo vodiča oz. vodičke v muzeju, predvsem študente in študentke zgodovine, arheologije, etnologije, umetnostne zgodovine, likovne pedagogike ter drugih humanističnih in družboslovnih smeri. Prijave zbiramo do 1. 2. 2023!

Petek, 13. januar 2023

Likovna razstava Marjana Prevodnika v Sokolskem domu Škofja Loka

V Galeriji Sokolskega doma Škofja Loka so odprli likovno razstavo Ni edine in zveličavne poti, kako napačno slikati slikarja in likovnega pedagoga Marjana Prevodnika. Poleg slik, povečini na temo abstrahirane krajine, predstavlja še prostorske instalacije, ki harmonično dopolnjujejo njegova slikarska stremljenja in rešitve.

Petek, 13. januar 2023

Slopasto znamenje na Suhi

Vas Suha pri Škofji Loki ni znana le po impozantnih kmečkih dvorih in cerkvi s kranjskim prezbiterijem, temveč tudi po dveh vidnih znamenjih, različnih tako po času nastanka kot obliki. Pri Španovi hiši se nahaja mlajše trikotno znamenje, v lokusu sakralnega objekta pa starejše Lojzkino znamenje, ki je slopasto.

Torek, 10. januar 2023

Trikotno znamenje na Suhi pri Škofji Loki

Znamenje na Suhi spada med redka ohranjena znamenja trikotnega tipa na Gorenjskem. Čeprav je izvedeno v maniri poznega baroka, se pri oblikovanju čuti vpliv klasicizma, ki je med drugim kot okrasni arhitekturni element uvedel tristrano piramido.

Sreda, 4. januar 2023

Korni zvonik cerkve sv. Andreja v Gostečah

Tip cerkve s kornim zvonikom so v naše kraje prinesli nemški kolonisti iz Freisinga. Tam se je ohranila množica cerkvenih stavb s tovrstnimi zvoniki, ki segajo iz časa pozne romanike še globoko v gotiko. Med gotske odmeve na loškem ozemlju sodi tudi cerkev sv. Andreja v Gostečah pri Škofji Loki.

Deli naprej