Novice

Četrtek, 13. oktober 2022

Cvetoči sadovnjak Rajka Šubica

Pred časom smo v Loškem muzeju dokumentirali likovno delo akademskega slikarja in pedagoga Rajka Šubica (1900–1983) Cvetoči sadovnjak. Gre za žanrsko podobo v postimpresionističnem stilu, po vsej verjetnosti nastalo na Dolenjskem v idilični okolici Novega mesta.

Torek, 4. oktober 2022

Priročnik Volna

Izšel je nov rokodelski priročnik na temo obdelovanje ovčje volne, ki predstavlja zgodovino ovčjereje in predenja na Škofjeloškem, postopke od obdelave runa do predenja volne na kolovratu in ročno barvanje volne z naravnimi barvili.

Ponedeljek, 3. oktober 2022

Odpiralni čas oktobra

Z oktobrom bo Loški muzej ob ponedeljkih ponovno zaprt, od torka do nedelje pa bo odprt po poletnem odpiralnem času, med 10. in 18. uro.

Četrtek, 29. september 2022

Odprtje razstav Tomislava Brajnovića

V Galeriji Ivana Groharja in Loškem muzeju Škofja Loka smo odprli razstavi hrvaškega konceptualnega umetnika Tomislava Brajnovića Nebo vzpostavlja red in Umetnik živi muzej.

Sreda, 28. september 2022

Živalske upodobitve: lev

Upodobitve leva kot simbola moči in poguma srečamo že v babilonski, perzijski in egipčanski umetnosti. Pomembno vlogo je ohranil še kot podoba Kristusa, evangelista Marka in atribut Moči v kontekstu krščanske umetnosti, poleg orla pa je tudi ena od najbolj priljubljenih živali v heraldiki. Nekaj upodobitev, ki prikazujejo leva, hranimo tudi v Loškem muzeju.

Torek, 27. september 2022

Vizualni svetovi Mohorja Kejžarja

Mohor Kejžar, član Združenja umetnikov Škofja Loka, kot vizualni ustvarjalec izhaja iz figurativne umetnosti. Na loško likovno prizorišče je vstopil z deli v duhu poparta in hiperrealizma, nato pa kmalu presenetil s poudarjeno osebnoizpovedno in refleksijsko poetiko.

Četrtek, 22. september 2022

"Cerkev sv. Jakoba, zgrajena v odlični umetnosti"

Cerkev sv. Jakoba v Škofji Loki, 2. del

Škofjeloška mestna cerkev, posvečena sv. Jakobu, ima bogato in zanimivo likovno opremo. Najstarejši ohranjeni elementi so iz 15. stoletja, v njej pa med drugim najdemo tudi lestence arhitekta Jožeta Plečnika in veliko stensko poslikavo slikarja Stanka Pengova.

Ponedeljek, 19. september 2022

Pogovor z umetnico Barbaro Kastelec

Novo v videoarhivu

V našem spletnem videoarhivu si lahko ogledate posnetek pogovora kustosa Boštjana Sokliča z umetnico Barbaro Kastelec ob njeni razstavi Nevidni sopotniki, ki je bila v Galeriji Ivana Groharja na ogled od 20. julija do 18. septembra.

Torek, 13. september 2022

Zima na papirju

Likovna govorica Mirne Pavlovec nas popelje v umetnost, ki pogojno sledi klasičnim prijemom in domači tradiciji slikarskega realizma, a se od njega počasi tudi odmika.

Deli naprej