Novice

Četrtek, 1. september 2022

"Sveti Jakob, varuh mesta"

Cerkev sv. Jakoba v Škofji Loki, 1. del

V Škofji Loki, upravem središču loškega gospostva, se je drugim pomembnim stavbam kmalu pridružila tudi cerkev, čeprav je bil sedež župnije v Stari Loki relativno blizu. Najstarejši zanesljiv podatek, ki omenja cerkev sv. Jakoba, je iz leta 1271. O podobi prvotne cerkve ne vemo ničesar, sklepamo pa lahko, da ni bila ravno monumentalna.

Četrtek, 1. september 2022

Odpiralni čas septembra

Septembra bo Loški muzej odprt vsak dan od 10.00 do 18.00, ob vikendih bo za obiskovalke in obiskovalce odprta tudi Škoparjeva hiša na grajskem vrtu, ob vikendih in ponedeljkih pa tudi Galerija Franceta Miheliča v Kašči.

Ponedeljek, 29. avgust 2022

Past za hudiča?

Odtis konjske podkve v cerkvi Marijinega oznanjenja v Crngrobu

Pred zahodno fasado cerkve Marijinega oznanjenja v Crngrobu je loški stavbenik Janez Krstnik Molinaro v 19. stoletju prizidal vhodno lopo. Na bazi enega od stebrov, ki se nahaja blizu nekdanjega glavnega vhoda v cerkev, je v kamen vtisnjena konjska podkev.

Petek, 26. avgust 2022

Območna likovna razstava 2022

V Sokolskem domu v Škofji Loki so v petek, 12. avgusta 2022, odprli letošnjo Območno likovno razstavo, ki jo je organiziral Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Škofja Loka.

Petek, 19. avgust 2022

Septembra odpiramo Galerijo Franceta Miheliča

Septembra obujamo dediščino velikega slovenskega slikarja in grafika Franceta Miheliča, zato bo Miheličeva galerija v Kašči na Spodnjem trgu odprta od sobote do ponedeljka od 10. do 18. ure. Vstop je brezplačen.

Četrtek, 4. avgust 2022

Manifestacije vsakdanjega življenja v socializmu

Novo predavanje v videoarhivu

V našem spletnem videoarhivu si lahko ogledate posnetek predavanja dr. Marte Rendla, znanstvene sodelavke Inštituta za novejšo zgodovino, v katerem se na ozadju značilnosti gospodarskega sistema in njegovega razvoja osredotoča na reševanje stanovanjske problematike v socializmu.

Ponedeljek, 1. avgust 2022

Odpiralni čas avgusta

Avgusta bo Loški muzej odprt vsak dan od 10.00 do 18.00, ob sobotah in nedeljah pa bo za obiskovalke in obiskovalce odprta tudi Škoparjeva hiša na grajskem vrtu.

Ponedeljek, 1. avgust 2022

"Ali ste ta avto kupili ali ste ga sami naredili?"

Prva leta po vojni so si osebni avtomobil lahko privoščili le redki, s povečevanjem kupne moči tekom 60. let pa je začela naraščati tudi prodaja avtomobilov. Med njimi je bil izjemno priljubljen fičo, "tisto malo vozilo, ki je motoriziralo Jugoslavijo", s katerim so kljub njegovi majhnosti na drugi konec države potovale celotne družine.

Torek, 26. julij 2022

Žareče sonce v srednjeveški Kašči

V Zbirki v nastajanju, skupinski predstavitvi likovnih del članov Združenja umetnikov Škofja Loka, je tudi zanimivo delo slikarja, grafika in magistra umetnosti Bogeta Dimovskega. Gre za sliko iz serije upodobitev poletja, pri katerih umetnik preprost motiv iz narave preplete z lastnimi spomini iz mladosti.

Deli naprej