Novice

Petek, 2. februar 2024

Wildenlack (Divja Loka) – Stari grad pod Lubnikom pri Škofji Loki

Vsakdanje življenje na utrjeni freisinški postojanki skozi pisne vire in arheološke najdbe

V Loškem muzeju je trenutno na ogled manjša občasna razstava o gradu Divja Loka, katerega ruševine še danes kljubujejo zobu časa skrite v zavetju Lubnika.

Škofji Loki so poleg naravnih obrambnih danosti varnost zagotavljali kar trije gradovi. Ob Stolpu na Kranclju in Loškem gradu je imelo zemljiško gospostvo na območju Škofje Loke še eno postojanko z nemškim imenom Wildenlack oziroma Stari grad pod Lubnikom. Točnega časa nastanka ne poznamo, domneva se, da je bil zgrajen konec 11. oziroma v začetku 12. stoletja. V uporabi je bil vse do potresa leta 1511, ko je bil poškodovan do te mere, da so ga opustili.

Večjih sistematičnih arheoloških raziskav na gradu še ni bilo, poznane pa so številne drobne najdbe. V Loškem muzeju smo dobili vpogled v obsežno zbirko, ki smo jo v zadnjih letih v celoti dokumentirali. Na podlagi dognanj pridobljenih s proučevanjem predmetov srednjeveške materialne kulture in v povezavi z obstoječimi pisnimi viri smo dobili jasnejšo podobo o življenju srednjeveških prebivalcev te utrjene postojanke.

Petek, 2. februar 2024

1817 - »Leto lakote«

V zavesti večinskega prebivalstva je ob odvisnosti od lastnih pridelkov nenehno obstajal strah pred lakoto in pomanjkanjem. Preživetje je bilo v prvi polovici 19. stoletja namreč odvisno predvsem od kmetijstva. Neugodno vreme, bolezni in insekti so občasno povzročale slabe letine in uničevale pridelek. V letih 1814, 1815 in 1816 pa so se klimatske razmere tako poslabšale, da je leta 1817 zavladala splošna lakota.

Sreda, 10. januar 2024

Voščilo in odpiralni čas januarja

Januarja bo Loški muzej odprt po zimskem odpiralnem času, tj. od torka do sobote od 10.00 do 17.00.

Galerija Ivana Groharja bo do 14. januarja, ko v njej potekajo Izložbe domišljije, ob torkih, četrtkih, sobotah in nedeljah odprta od 10.00 do 14.00, ob sredah do 17.00, ob petkih pa od 13.00 do 17.00. Od 15. do 25. januarja bo zaradi priprave nove razstave zaprta.

Ponedeljek, 8. januar 2024

Loški grad in državni uradi

Loški grad, izpričan že od 13. stoletja, je bil nekaj stoletij upravno središče obsežnega loškega gospostva v lasti škofov iz Freisinga. Stavbo gradu so tekom stoletij prilagajali potrebam gospostva, jo vzdrževali, dograjevali in obnavljali. Po letu 1803, ko je bilo gospostvo podržavljeno, je grad prešel v državno last. V gradu so bili nastanjeni državni uradi: davčna pisarna, sodišče, pisarna zemljiške knjige.

Ponedeljek, 8. januar 2024

Anton Edvard Jožef pl. Strahl (1817–1884)

Edvard Jožef plemeniti Strahl je bil velik ljubitelj in zbiralec umetniških slik domačih in tujih slikarjev ter predmetov umetne obrti. Čeprav je s dedovanjem starološkega gradu pridobil tudi nekaj slik, ki so jih kupili predhodni lastniki gradu (Erbergi, Lukančiči) je Edvard intenzivneje začel zbirati umetniške slike v 60. letih 19. stoletja.

Ponedeljek, 8. januar 2024

Novoletna jelka in dedek Mraz

Po drugi svetovni vojni je Jugoslovanska komunistična partija želela nekatere tradicionalne verske praznike nadomestiti z novimi. Po sovjetskem vzoru je uvedla praznovanje novoletne jelke (1947/48) in dedka Mraza (1948/49).

Četrtek, 4. januar 2024

Zapustil nas je vizualni umetnik Nejč Slapar

Sporočamo vam žalostno vest, da je v 79. letu starosti v Stražišču pri Kranju umrl vizualni umetnik Nejč Slapar. Bil je član Združenja umetnikov Škofja Loka in član Društva likovnih umetnikov Kranj.

Petek, 1. december 2023

Decembrski Naprej v preteklost

Spletna akcija slovenskih muzejev in galerij

Od 4. do 10. decembra 2023 se bomo slovenski muzeji in galerije že sedmič predstavljali v spletni akciji Naprej v preteklost, ki jo organizirata Služba za premično dediščino in muzeje pri Narodnem muzeju Slovenije ter Skupnost muzejev Slovenije.

Sreda, 29. november 2023

Pogovor s slikarko Tino Dobrajc

Novo v videoarhivu

V našem spletnem videoarhivu si lahko ogledate posnetek pogovora s Tino Dobrajc, slikarko in članico Združenja umetnikov Škofja Loka.