Novice

Ponedeljek, 25. april 2022

100 let Iveta Šubica

V soboto, 23. aprila , smo obeležili 100. jubilej rojstva slikarja Iveta Šubica: v Loškem muzeju z manjšo razstavo Iz muzejskih depojev: Ive Šubic, na Loškem odru z gledališko predstavo Medrug Polanci in v gostilni Pr' Pepet z razstavo umetnikovih tihožitij v organizaciji Združenja umetnikov Škofja Loka in Maje Šubic.

Petek, 15. april 2022

Pogovor z umetniškim fotografom DK

Novo v videoarhivu

V našem spletnem videoarhivu si lahko ogledate posnetek pogovora kustosa Boštjana Sokliča z umetniškim fotografom DK ob njegovi razstavi Trn, ki je bila v Galeriji Ivana Groharja na ogled od 27. januarja do 20. marca 2022.

Sreda, 13. april 2022

Iz škofjeloške Kašče v dvorec Novo Celje

Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec v prenovljenem dvorcu Novo Celje pripravlja ciklel razstav Dialogi. V okviru letošnje teme Fantastika – geometrija bodo predstavljena tudi dela iz stalne zbirke Franceta Miheliča v Kašči.

Sreda, 13. april 2022

Odmevi davnine Andreja Perka

Fotograf in besednik Andrej Perko, tudi član Združenja umetnikov Škofja Loka, je v samozaložbi izdal fotografsko knjigo Odmevi davnine, v kateri se ukvarja s tematiko obrednih živalskih mask, ki so se v slovenskem ljudskem izročilu ohranile kot poganski relikti iz pradavnih časov.

Sreda, 6. april 2022

Dopolnjena likovna zbirka v Muzeju Žiri

V Galeriji Muzeja Žiri so odprli dopolnjeno stalno razstavo Žirovski likovniki umetniki. Zbirko del najvidnejših žirovskih likovnih umetnikov so dopolnili še z osmimi, ki pri svojem ustvarjanju suvereno posegajo po več tehnikah, so mojstri v številnih zvrsteh in delujejo interdisciplinarno.

Torek, 5. april 2022

Spomini na čebelnjake s poslikanimi panjskimi končnicami

V kulturni dediščini slovenskega kmečkega ljudstva posebno mesto zaseda poslikana panjska končnica, ki jo v okviru evropske ljudske umetnosti najdemo le na ozemlju južne Koroške, severozahodne Štajerske ter v osrednjem in severnem delu Kranjske, ki ga je poseljevalo le slovensko prebivalstvo.

Četrtek, 31. marec 2022

Odprtje razstave Zorana Smiljanića S(trip)

V sredo, 30. marca 2022, smo v Galeriji Ivana Groharja odprli razstavo S(trip) kranjskega vizualnega umetnika, striparja, ilustratorja, karikaturista, scenarista in publicista Zorana Smiljanića.

Sreda, 30. marec 2022

Traktor – "atomska bomba" v kmetijstvu

V času vsesplošnega povojnega pomanjkanja v Jugoslaviji so državne oblasti velike upe polagale v kmetijstvo, saj so z njegovim intenziviranjem želele rešiti problem pomanjkanja hrane. Kmetijske zadruge so zato pozivale k nakupu traktorjev in ostalih obdelovalnih strojev.

Deli naprej